Neįgaliųjų socialinės įmonės statusą turinti Kauno bendrovė mokėjo „vokelius“

Neįgaliųjų socialinės

Inspektoriai rado „juodosios buhalterijos“ apraiškų.<br>Kauno apskrities VMI nuotr.
Inspektoriai rado „juodosios buhalterijos“ apraiškų.<br>Kauno apskrities VMI nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 27, 2013, 11:52 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:37 PM

Bendrovė „vokeliuose“ išmokėjo 35 tūkst. litų, nors vien tik šiais metais darbuotojų darbo užmokesčiui ji gavo beveik 67 tūkst. litų iš Europos Sąjungos fondo bei Kauno teritorinės darbo biržos,antradienį pranešė Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija.

Pareigūnai, gavę pranešimą VMI pasitikėjimo telefonu 1882 dėl atlyginimų mokėjimo „vokeliuose“, atliko patikrinimą bendrovėje. Informacija, gauta pasitikėjimo telefonu pasitvirtino - patikrinimo metu ant laikinai direktoriaus pareigas einančio darbuotojo stalo rasti du sąsiuviniai, kuriuose keletą metų buvo vesta „juodoji buhalterija“. Tikerinta bendrovė verčiasi minkštų baldų, automobilių, laivų, lėktuvų salonų restauravimas, tentų siuvimu, avalynės ir galanterijos taisymu.

Pasak pranešimo, išanalizavus aptiktus duomenis apskaičiuota, kad per ketverius metus vienai, puse etato dirbusiai bendrovės siuvėjai „vokeliuose“ išmokėta beveik 28 tūkst., o kitai per vienerius - daugiau nei 6 tūkst. litų.

Iš viso minėtoje bendrovėje dirba 24 asmenys, iš kurių 11 turi neįgaliųjų statusą. Patikrinimo metu aptiktuose sąsiuviniuose buvo nurodytas siuvėjoms mokamas atlyginimas ne pagal oficialius darbo užmokesčio žiniaraščius, bet pagal pačių darbuotojų vestą apskaitą už faktiškai atliktą darbą. Kad įmonėje mokamas buhalterinėje apskaitoje neapskaitytas darbo užmokestis patvirtino ne tik abi siuvėjos, bet ir bendrovės direktorius.

„Valstybinė mokesčių inspekcija sulaukia nemažai gyventojų pranešimų apie mokestinius darbdavių pažeidimus, tarp kurių bene didžiausią dalį sudaro neapskaitytas darbo užmokesčio mokėjimas. Pranešimų skaičius rodo, kad vis daugiau darbuotojų nesitaiksto su darbdavių diktuojamomis sąlygomis, nes suvokia, kad „vokeliai“ iš jų pasiglemžia dalį socialinių garantijų.

Šiuo atveju, patikrinimo metu rasti tik dviejų darbuotojų „užrašai“, bet analizuojant buhalterinės apskaitos dokumentus kyla pagrįstas įtarimas, kad ir daugiau dirbančiųjų galėjo tokius turėti, nes daugumai jų mokėti šiek tiek didesni nei minimalūs atlyginimai, nepaisant gautų tikslinių išmokų iš fondų darbo užmokesčiui mokėti“, - sako Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas Gintautas Muznikas.

Atliekant patikrinimą bendrovėje nustatytas ne tik neapskaitytas darbo užmokesčio mokėjimo faktas, bet ir grynųjų pinigų trūkumas įmonės kasoje t.y., iš kasos išduota per 1 tūkst. litų neišrašius kasos išlaidų orderio. Dėl minėtų pažeidimų bendrovėje bus atliekami tolimesni kontrolės veiksmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.