Po kruvinos nakties Biržuose – pykčio kirčiai policijai

Nepilnamečio nužudymu įtariamas Dainius Miliukas pirmadienį pasidavė policijai. Vyriškis kadaise buvo siejamas su viena Biržų nusikalstama grupuote. Pastaruoju metu jis su drauge ir mažamečiu sūnumi gyveno Vilniuje, Žirmūnų gatvėje, tačiau iki šiol lankydavosi Biržuose. Keistas sutapimas: D.Miliukas, kaip ir Darius, kurio nužudymu jis įtariamas, yra buvęs perspektyvus Biržų sporto mokyklos auklėtinis. Jis – daugkartinis Lietuvos jaunučių, jaunių ir suaugusiųjų dziudo čempionas.

Biržų rajono merė I.Varzienė dėl policijos veiksmų kreipėsi ir į prokuratūrą.<br>A.Švelnos nuotr.
Biržų rajono merė I.Varzienė dėl policijos veiksmų kreipėsi ir į prokuratūrą.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė, Virginija Petrauskienė

2013-08-27 09:00, atnaujinta 2018-03-01 17:42

„Kas dedasi Biržuose?” – klausė nušautą septyniolikametį apraudanti motina. „Mūsų policija negalima pasitikėti”, – tragedijos sukrėsti kartojo biržiečiai, kurie mieste jaučiasi nesaugūs.

„Kai naktį nuvažiavusi į policiją pranešiau, jog septyniolikametis sūnus neseniai buvo gatvėje apšaudytas ir negrįžo į namus, policininkai mane ramino, kad jis gal užsibuvo šokiuose ir netrukus grįš”, – kalbėjo 44 metų biržietė Jolanta Nevedomskienė.

Tačiau motinos širdis buvo nerami – vaikinas niekuomet neužsibūdavo iki vėlumos, o telefonu tą naktį iš šeštadienio į sekmadienį neatsiliepė.

Pusę nakties su jaunesniuoju sūnumi važinėjusi neapšviestomis Biržų gatvėmis, J.Nevedomskienė vyresnėlio paieškas pratęsė vos išaušus. Ir pagaliau sekmadienio rytą po Vilniaus gatvės daugiabučio namo balkonu rado nebegyvą sūnų su šautine žaizda nugaroje.

Šis namas – netoli Biržų rajono apylinkės teismo pastato, prie kurio iš sustojusio automobilio BMW šeštadienio vakarą pasipylė šūviai į du vaikinus.

Plikis įsakė gultis

Kaip J.Nevedomskienei papasakojo likęs gyvas sūnaus draugas, apie 21 valandą eidami namo link Maironio gatve jie prie krūmų pastebėjo tupintį pliką vyrą su šaunamuoju ginklu rankose. Vaikinai į jį nekreipė dėmesio – pamanė, kad ginklas žaislinis.

Tačiau jiems einant tolyn privažiavo automobilis BMW ir jame sėdintis tas pats vyriškis pareikalavo gultis ant žemės. „Berniukai pamanė, kad nori jų pinigines ar telefonus atimti. Jie negulė, puolė bėgti į skirtingas puses, o vyras iš automobilio ėmė šaudyti”, – kalbėjo biržietė.

Pasislėpęs bendrabučio laiptinėje penkiolikametis paskambino tėvams, kad juos su draugu apšaudė. Šie atvažiavo jo pasiimti. Bandė prisiskambinti antrajam vaikinui, bet jis neatsiliepė. Tuomet apie tai pranešė J.Nevedomskienei, o ji – policininkams. Bet šie, kaip minėta, tiktai bandė raminti.

Surado tik išaušus

Kartu su penkiolikamečio tėvu nuvažiavę į tą vietą, kur vaikai buvo apšaudyti, biržiečiai policijos ekipažo nerado, todėl patys kelias valandas dingusiojo ieškojo aplinkinėse gatvėse.

Apie 2 val. nakties J.Nevedomskienei paskambinę policijos pareigūnai pasiteiravo, ar sūnus nesugrįžęs. Moteris atsakė, kad ne.

Vos išaušus motina su jaunesniuoju sūnumi vėl išsirengė į paieškas.

Pastarasis dar kartą paskambino broliui. Ir išgirdo netoliese skambantį jo telefoną.

„Radome jį sukniubusį po balkonu. Pro tą vietą kelis kartus naktį praėjome, bet buvo tamsu, ten dar gėlės auga, užstoja tą vietą, tai jo ir nematėme. Sūnus jį dar bandė kelti, gaivinti, bet aš pamačiau, kad Darius nebegyvas”, – sukūkčiojo J.Nevedomskienė.

Moters teigimu, kūne tebuvo vienas šautinis sužalojimas – kulka jam pataikė į nugarą.

Tiktai po šios nelaimės biržietė išgirdo, kad ta vieta, kur buvo užpultas jos sūnus su draugu, nėra saugi, ten nuolatos būriuojasi kažkokios kompanijos, puse lūpų žmonės kalba apie prekybą narkotikais.

„Nesuprantu, kas dedasi Biržuose. Aišku, mano sūnaus jau niekas nebeprikels, bet reikia ką nors daryti, kad daugiau tokių nelaimių nebūtų”, – kalbėjo J.Nevedomskienė.

Buvo šaudymo čempionas

Siuvėja dirbanti J.Nevedomskienė, išsiskyrusi prieš dešimtmetį, viena augino tris vaikus – vyresnėlį Darių ir keleriais metais jaunesnius dvynius – dukterį ir sūnų.

Septyniolikametis, baigęs 10 klasių, mokslus ketino tęsti Profesinio rengimo mokykloje, jau buvo padavęs dokumentus ir nuo rudens būtų mokęsis apdailininko specialybės.

Nors mokslai jam ne itin sekėsi, puikių rezultatų jis buvo pasiekęs sporte – buvo tapęs Lietuvos šaudymo jaunių ir jaunimo čempionu.

„Darius man yra sakęs, jog jo motina daug ir sunkiai dirba, kad išlaikytų šeimą.

Motiną jis labai mylėjo”, – kalbėjo Biržų sporto mokyklos šaudymo trenerė Dalia Drevickienė, jau penkerius metus treniravusi perspektyvų sportininką.

Trenerė kategoriškai atmetė spėliojimus, kad vaikinas galėjo būti įsipainiojęs į kokius nors nešvarius reikalus: „Jis kiekvieną darbo dieną po pamokų skubėdavo į treniruotes, o beveik visus savaitgalius važiuodavome į varžybas.

Šįmet dar pradėjo lankyti sportinius šokius kultūros namuose.

Darius buvo labai mandagus, kultūringas, pareigingas, be galo darbštus.”

Įtariamąjį policija sulaikė Vilniuje

Sekmadienio rytą suradus nušautą nepilnametį, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo. Tą patį rytą buvo sulaikytas vienas įtariamasis – biržietis Z.Š. (g. 1965 m.).

Antrojo įtariamojo, Dainiaus Miliuko (g. 1976 m.), paieškos užtruko. Vyrą policija sulaikė Vilniuje pirmadienio vakarą.

Neoficialiais duomenimis, kitas pareigūnų sulaikytas įtariamasis – D.Miliuko draugės tėvas, kartu su juo buvęs tuomet, kai Maironio gatvėje buvo apšaudyti du jaunuoliai.

D.Miliukas anksčiau neteistas, tik prieš keliolika metų jam buvo taikytas tuomet veikęs Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas.

Vyriškis tada buvo siejamas su viena Biržų nusikalstama grupuote. Pastaruoju metu jis su drauge ir mažamečiu sūnumi gyveno Vilniuje, Žirmūnų gatvėje, tačiau iki šiol lankydavosi Biržuose.

Keistas sutapimas: D.Miliukas, kaip ir Darius, kurio nužudymu jis įtariamas, yra buvęs perspektyvus Biržų sporto mokyklos auklėtinis. Jis – daugkartinis Lietuvos jaunučių, jaunių ir suaugusiųjų dziudo čempionas.

Buvusiam jo treneriui Petrui Jukoniui buvo netikėta, kad buvęs auklėtinis įtariamas nušovęs žmogų: „Jis visada buvo ramus, niekur neišsišokantis. Gal jam koks nervinis šokas buvo?”

Gyventojai įsibaiminę

Po tragedijos portalo lrytas.lt kalbinti biržiečiai beveik visi be išimties teigė, kad mieste jaučiasi nesaugiai, o vietos policija nepajėgi garantuoti žmonių saugumo.

„Mes esame priblokšti”, – portalui lrytas.lt sakė Biržuose leidžiamo laikraščio „Šiaurės rytai” žurnalistė Alfreda Gudienė. Anot jos, Biržų žmonės įsibaiminę, o pasitikėjimas policija – menkas.

„Šūviai Maironio gatvėje, priešais Biržų rajono apylinkės teismą, kur įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, pasigirdo prieš 22 val., nemažai biržiečių juos girdėjo, tačiau neskambino į policiją, nes ja paprasčiausiai nepasitiki”, – kalbėjo A.Gudienė.

Į komisariatą neįsileido

Beje, tą pačią sekmadienio naktį, kai artimieji suko ratus po Biržus ieškodami dingusio septyniolikamečio, policijos pagalbos nesulaukė dar vienas biržietis.

Tą naktį kažkas išdaužė miesto centre gyvenančio vyriškio buto ir kieme stovinčio automobilio langus.

Kai telefonu neprisišaukęs policijos pagalbos apie 1 val. 20 min. vyriškis atėjo į centrinėje Vytauto gatvėje įsikūrusį policijos komisariatą, į vidų nebuvo įleistas.

Tik ilgai beldęs prie durų prisiviliojo budintį policininką, tačiau šis tik paragino žingsniuoti namo, kur jau nuėjo pareigūnai. Visa tai vyriškis nufilmavo.

Tačiau Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas tikino, kad policija dirba visą parą.

Kreipėsi į prokurorus

Į tragediją sureagavo ir Biržų rajono valdžia.

– Aš geriau nei bet kas įsivaizduoju, ką išgyvena jauno žmogaus netekę artimieji, ir juos labai užjaučiu. Prieš kurį laiką pati patyriau savo sūnaus netektį, – vakar „Lietuvos rytui” kalbėjo Biržų merė Irena Varzienė. – Mes, rajono vadovai, nusprendėme kreiptis į Biržų prokuratūrą, kad būtų ištirti policijos pareigūnų veiksmai.

Kad būtų atsakyta, ar jie viską padarė, ką turėjo padaryti, ar veikė profesionaliai.

Po pastarųjų įvykių mieste, turiu galvoje neseną avariją, per kurią žuvo moteris, o kaltininkas pabėgo, taip pat ir nekalto septyniolikamečio žūties, žmonės teisėtai kreipiasi į valdžią.

Gyventojai jaučiasi nesaugūs, abejoja tvarką užtikrinančių pareigūnų kompetencija.

Atstovauju rajono žmonėms ir turiu atsakyti į jų klausimus. Bet pati negaliu to padaryti kompetentingai. Tad kartu su kitais Biržų vadovais nusprendžiau kreiptis į prokurorus. Tegul jie ištiria ir duoda atsakymą.

Tai tikrai nėra politikų populizmas ar noras nubausti policijos pareigūnus.

Atvirkščiai, gal prokurorų tyrimas padės išsiaiškinti policijos komisariate esančias problemas ir tai pagelbės tolesniam darbui.

– Tėvai kreipiasi į policiją, pranešdami apie šaudymą gatvėje ir po to dingusį ir nutilusį sūnų. Bet pagalbos nesulaukia. Kas tai, policijos neįgalumas?

– Kiek žinau, policija vaikino ieškojo, bet nerado. Skamba paradoksaliai.

Kalbėjausi telefonu su Biržų policijos vadovu Eugenijumi Šopiu, su jį pavaduojančia pareigūne. Dėl šio įvykio E.Šopis nutraukė atostogas ir grįžta į darbą.

– Žmonės skundžiasi, kad vakarais Biržuose tamsu. O tamsoje padaroma daugiau nusikaltimų.

– Dėl to, kas įvyko, nesikratome atsakomybės. Taip, tamsus miestas – irgi problema. Ir ne tik Biržų rajono savivaldybės. Bet dabar tai mums maža paguoda.

Taupymo sumetimais buvo nuspręsta vasarą daugiau gatvių apšviesti tik valstybinių švenčių ir masinių renginių metu.

Beje, tą tragedijos vakarą miestas kaip tik buvo daugiau apšviestas, nes vyko literatūrinis renginys „Šiaurės vasara”.

Bus atliekamas tarnybinis patikrinimas

* Policijos generalinis komisaras S.Skvernelis pavedė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkui R.Bobinui atlikti tarnybinį patikrinimą dėl pastarojo meto pareigūnų veiksmų.

* Šiandien į Biržus atvyksta policijos generalinio komisaro pavaduotojas R.Požėla. Jis aiškinsis įvykių aplinkybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.