R.Požėla apie žudynes Biržuose: „Šaudymas buvo tikslingas“

Biržuose šeštadienio vakare buvo paleisti mirtini šūviai. Gatvėje prie dviejų moksleivių automobiliu privažiavę jaunuoliai pareikalavo gultis ant žemės, o niekuo dėtiems vaikinams nepaklusus – ėmė šaudyti. Penkiolikmečiui pavyko pabėgti, o kitas buvo nušautas. Apie tai, ar policija tinkamai atliko savo darbą, antradienį „Lietuvos ryto“ laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjosi Biržų merė Irutė Varzienė ir Generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla.

R.Požėla patvirtino, kad įtariamojo D.Miliuko šaudymas buvo tikslingas.<br>V.Balkūno nuotr.
R.Požėla patvirtino, kad įtariamojo D.Miliuko šaudymas buvo tikslingas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Aug 27, 2013, 7:58 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:19 PM

„Situacija nėra gera, nes visi supranta, kad įvykis yra beprecedentis. Tai išgąsdino vietos žmones. Suprantu, kad kai kas yra sutirštinta, prisimenami senesni susidūrimai su policija. Iš tų skambučių (gyventojų – Red.), kurių sulaukiau vakar, galiu pasakyti, kad žmonės jaučiasi nesaugūs. Šis įvykis labai sukrėtė dėl savo beprasmiškumo, vis dėlto tai buvo atsitiktiniai jauni žmonės. Gatvės buvo apšviestos, praktiškai centre. Šios aplinkybės kelia baimę ir stiprina nesaugumo jausmą“, - sakė Biržų merė I.Varzienė.

Merė pabrėžė, kad tuos, kurie skambino, labiausiai stebina, kad naktį pašauto jaunuolio nebuvo ieškota.

Laukia tarnybinio tyrimo

„Pirminiais duomenimis, šis konfliktas turėjo pradžią. Įvyko žodžių kontaktas, o po keik laiko buvo paleisti šūviai ir dviems jaunuoliams padaryti sužeidimai“, – sakė Generalinio komisaro pavaduotojas R.Požėla.

Nusikaltimas įvyko 21 val. 15 minučių. Pareigūnai šią informaciją gavo apie vidurnaktį. R.Požėla sakė, kad į įvykio vietą pareigūnai išvažiavo per 15 minučių ir dirbo dvi valandas.

„Ar viską mūsų pareigūnai padarė įvykio vietoje, nustatys tarnybinis patikrinimas. Tačiau kalbant apie reagavimą, dabar galiu drąsiai teigti, kad viskas buvo tinkamai atlikta. Tik galiu nedidelį priekaištą pasakyti vietos bendruomenei. Šaudymas įvyko miesto centre, o informacija apie tai buvo pateikta po trijų valandų“, – kalbėjo R.Požėla.

Jis svarstė, kad jeigu pareigūnai būtų laiku gavę informacijos, įvykis nebūtų pasibaigęs jaunuolio mirtimi.

Šaudė tikslingai

R.Požėla patvirtino, kad įtariamasis D.Miliukas šaudė norėdamas sužeisti: „Nenorėčiau detalizuoti, nes tai ikiteisminio tyrimo duomenys. Mūsų turimais duomenimis, jaunuoliai apsižodžiavo. Po to sekė spontaniška reakcija – prasidėjo šaudymas. Pasekmės tokios, kad sužeidimai buvo padaryti abiems vaikinams. Šaudymas buvo tikslingas.“

Kodėl D.Miliukas pradėjo šaudyti, Generalinio komisaro pavaduotojas negalėjo atsakyti: „Bendrais bruožais kalbant, jis sutiko geranoriškai bendradarbiauti su teisėsaugos pareigūnais. Jis nelabai gali paaiškinti tokio savo poelgio“.

Sės ilgam? Biržų policijos pareigūnai nužudyto paauglio motiną Jolantą Nevedomskienę ramino, kad sūnus gal užsibuvo šokiuose ar kituose, tuo metu Biržuose vykusiuose, renginiuose ir netrukus grįš namo. Tokie pareigūnų žodžiai papiktino visuomenę.

„Į kiekvieną situaciją reikia įsigilinti. Dabar mama tai pasakė. Tarnybinio patikrinimo metu gal išgirsime kitą nuomonę. Visuomenė atsakymus išgirs. Viskas detaliai bus išanalizuota – kiekvienas pareigūnų veiksmas.Tik sužinoję apie įvykį policija per penkiolika minučių atvažiavo ir pradėjo tirti. Ar viską jie padarė iki galo – visuomenei šie atsakymai bus pateikti“, - teigė R.Požėla.

Kokia bausmė gali grėsti įrodžius įtariamojo kaltę, R.Požėla nenorėjo svarstyti. Tačiau neatmetė galimybės, kad bus skirta pati griežčiausia bausmė: „Jeigu bus pripažinta, kad nužudymas sunkinančiomis aplinkybės, tai gali būti ir maksimali bausmė. Pati griežčiausia“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?