Išklerusius sostinės daugiabučių liftus niokojo buvęs jų meistras

Kažkada liftus remontuodavęs vyras, pristigęs pinigų kvaišalams, žinojo, kaip jų prasimanyti. Vagišius per porą savaičių nuniokojo daugiau nei dvidešimt liftų – vogė detales ir jas pardavė. Jis siautėjo Karoliniškėse, Lazdynuose, Viršuliškėse, Justiniškėse, rašo „Lietuvos rytas”.

Į L.Asanavičiūtės gatvės 38-ojo namo lifto įrenginių patalpą pro šias suklerusias duris vagišius pateko lengvai, todėl šią savaitę jos buvo pakeistos.<br>D.Umbraso nuotr.
Į L.Asanavičiūtės gatvės 38-ojo namo lifto įrenginių patalpą pro šias suklerusias duris vagišius pateko lengvai, todėl šią savaitę jos buvo pakeistos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė

Sep 18, 2013, 10:44 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 2:20 AM

Teisėsaugos pareigūnai sučiupo vilnietį, kuris buvo tapęs tikru daugiabučių namų gyventojų siaubu.

Jis prasmukdavo į senos statybos daugiaaukščius namus ir iš liftų išmontuodavo stabdymo rites. Buvęs liftų meistras puikiai žinojo, kad tokioje ritėje galima rasti kelis kilogramus varinės vielos, kurią sėkmingai parduodavo.

Be stabdymo ritės liftai neveikia. Todėl kai kuriems Lazdynų, Karoliniškių, Viršuliškių ir Justiniškių gyventojams tekdavo kopti laiptais į viršutinius devynaukščių ar dvylikaaukščių namų aukštus.

Šiuose rajonuose daug gyventojų – solidaus amžiaus.

Detales parduoda pusvelčiui

Nemažai sostinės gyvenamųjų namų administruojančios bendrovės „Mano būstas“ specialistai tikina: sučiuptas ilgapirštis jau ne vienus metus siautėjo Vilniuje vogdamas įvairias liftų detales.

„Pastaruoju metu jam labiausiai rūpėjo stabdymo ritės.

Manome, kad metalo supirktuvėse jis už jas gaudavo maždaug septyniasdešimt litų, nors reali jų kaina siekia apie tūkstantį litų“, – aiškino bendrovės „Mano būstas“ Vilniaus regiono vadovas Arūnas Kubilius.

Kai kuriame nors rajone būdavo pavagiamos vieno ar kelių liftų stabdymo ritės, jos būdavo nedelsiant pakeičiamos kitomis – gyventojai kartais net nepajusdavo, kad liftas kelias valandas neveikė.

Tačiau praėjusį mėnesį vagišius darbavosi taip uoliai, kad gamintojai tiesiog nespėjo siųsti detalių.

Todėl kai kurie liftai neveikė net po savaitę.

Bėda – išklerusios durys

Įžūlus vagišius neaplenkė ir L.Asanavičiūtės gatvėje 38-uoju numeriu pažymėto namo. Patekti į lifto įrenginių patalpą jam buvo vieni juokai.

Lygiai prieš keturiasdešimt metų įstatytos durys buvo visai išklerusios.

A.Kubilius tikino, kad vienintelė išeitis apsiginti nuo vagių, kuriems nuolatos knieti pasidairyti po liftų įrenginių patalpas, – įstatyti patikimas duris, kurių nebūtų įmanoma nei išspirti, nei bet kokiu gelžgaliu atrakinti.

Tokios durys šią savaitę ir buvo įstatytos L.Asanavičiūtės gatvėje esančiame devynaukščiame name.

Liftas čia po to, kai iš jo buvo pavogta stabdymo ritė, neveikė beveik savaitę.

„Naujų durų atrakinti lengvai nepavyks net ir labai patyrusiems vagims, bet geriausia būtų panašių namų gyventojams įsirengti šiuolaikiškus liftus, kurie labai skiriasi nuo sovietmečiu gamintų ir jų detalėse nėra tiek daug brangiųjų metalų“, – įsitikinęs A.Kubilius.

Gyventojams gaila pinigų

Nors daugelis vilniečių burnoja, kai namuose neveikia liftas, jo keisti nenori dėl paprastos priežasties – gaila pinigų.

Panašios pozicijos laikosi ir L.Asanavičiūtės g. 38-ojo namo senbuvė Zita Šaltenienė: „Gyvenu devintajame aukšte, bet negirdėjau, kad vagys buvo įsilaužę į lifto įrenginių patalpas.

Gal dar tų durų nereikėjo keisti, juk dabar mums teks sumokėti už jas nemenkus pinigus.“

Paklausta, kas geriau – ar sumokėti keliasdešimt litų ir ramiai kasdien važinėti liftu, ar laipioti į devintąjį aukštą, solidaus amžiaus moteris tiesaus atsakymo vengė: „Gal mums geriau reikėjo apie tą vagystę pranešti policijai?“

Išgirdusi, kad vagis, nugvelbęs jų namo lifto stabdymo įrenginį, jau sučiuptas, Z.Šaltenienė nurimo.

Tačiau apie lifto keitimą nauju ji nenorėjo nė girdėti. Esą tai per brangu.

Vagys nė karto neužklydo

Panašios pozicijos laikosi ir kai kurie Viršuliškių gatvės 53A ir 53B namų gyventojai. Nors jų liftai dėl vagysčių genda itin dažnai, čia gyvenanti Viktorija sakė, kad apie naujų liftų pirkimą kol kas niekas neužsimena: „Juk tam reikėtų nemenkų pinigų. Net neabejoju, kad didžioji dalis gyventojų tokiam sprendimui tikrai nepritartų.“

Viršuliškėse dar nuo sovietmečio įsikūręs Aleksandras taip pat skundėsi, kad liftas neveikia dažnai: „Praėjusią savaitę girdėjau, kad tą garsųjį vagį jau sučiupo, bet kažin ar kada nors mūsų name atsiras naujas liftas?“

Kiek kitaip kalba Architektų gatvės 59-ojo namo gyventojai. Tiesa, jų name jau seniai susikūrusi aktyvi bendrija.

„Gyvenu čia nuo 1983 m., kai šis namas buvo pastatytas. Bet nesu girdėjęs, kad esantys du liftai – keleivinis ir krovininis – būtų apvogti.

Veikia jie be jokių trikdžių, nes bendrija nuolatos rūpinasi jų remontu. Neseniai liftai buvo atnaujinti. Nors tai kainavo keliasdešimt tūkstančių litų, už saugumą mokėti verta“, – bendraudamas su „Sostine“ samprotavo šio namo senbuvis Kęstutis Sakalauskas.

Pusė liftų – nesaugūs?

Bendrovės „Mano būstas“ atliktas tyrimas parodė, kad netrukus dėl saugumo gali tekti uždaryti daugiau nei pusę šiuo metu Vilniuje veikiančių liftų.

Mieste yra beveik 2 tūkstančiai dar sovietmečiu įrengtų liftų. Pusė jų – senesni nei 25 metų. Apie 100 liftų eksploatuojami jau 40 metų.

Gyventojai itin nenoriai sutinka, kad jų namuose būtų pakeisti arba atnaujinti liftai.

Bendrovės „Mano būstas“ prižiūrimuose daugiabučiuose pernai buvo pakeisti 9 liftai, 10 renovuota.

Šiuolaikinis liftas kainuoja 100–120 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.