Per krepšinio federacijos griūtį teismą pasiekė skandalinga viešbučio byla

Panevėžio apygardos teismui

Galimai neskaidri viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijos byla pakenkė M.Balčiūno planams daryti karjerą tarptautinėje erdvėje.<br>V.Balkūno nuotr.
Galimai neskaidri viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijos byla pakenkė M.Balčiūno planams daryti karjerą tarptautinėje erdvėje.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 3, 2013, 7:29 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:44 PM

Dviejų bendrovių vadovams pateikti kaltinamai didelės vertės turto pasisavinimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, dokumentų klastojimu, jų panaudojimu, sukčiavimu ir neteisingų duomenų apie pajamas pateikimu, pranešė Panevėžio apygardos prokuratūra.

Ši baudžiamoji byla buvo išskirta į savarankišką iš itin didelės aprėpties rezonansinio ikiteisminio tyrimo, kuris buvo pradėtas kilus įtarimams dėl 2010 metais Lietuvos krepšinio federacijos ir Panevėžio miesto savivaldybės pasirašytos daugiau kaip 2 milijonų litų vertės sutarties dėl Europos vyrų krepšinio čempionato varžybų organizavimo, krepšinio populiarinimo ir plėtros mieste programos įgyvendinimo paslaugų. Šioje byloje įtarimų yra sulaukęs Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius M.Balčiūnas, advokatė Diana Dūdienė, Panevėžio meras Vitalijus Satkevičius ir dar keliolika asmenų. Jų byla tiriama toliau. Šioje byloje D.Kuklierienei taip pat pareikšti įtarimai.

„Procesas įpareigoja prokurorą, kad imtųsi visų priemonių kad tyrimai būtų atlikti kuo greičiai ir kuo skubiau, kad veikos būtų ištirtos per kuo įmanomai trumpesnius terminus. Kadangi septynios veikos ištirtos ir surinkta, mano akimis žiūrint, pakankamai duomenų, kad būtų galima įrodinėti dviejų asmenų kaltę dėl septynių nusikalstamų veikų, (..) todėl būtina buvo atskirti ir atiduoti“, - BNS sakė bylą tyrusi prokurorė Aurelija Gališanskytė.

Tai jau antroji byla išskirta iš šio plataus ikiteisminio tyrimą. Vasarą teismui buvo perduota dviejų asmenų baudžiamoji byla dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumento klastojimo. Teismas bylą nutraukė patvirtindamas prokurorės nutarimą, nes tie asmenys buvo neteisti, gerai charakterizuojami. Teismo verdiktas šioje byloje yra įsiteisėjęs.

Specialiųjų tyrimų tarnybos atlikto ikiteisminio tyrimo duomenimis, įtariama, kad pernai vasarą Panevėžyje registruotos bendrovės generalinė direktorė D.Kuklierienė, susitarusi su kitos bendrovės, kuri registruota Klaipėdoje, vadovu, gavo sąskaitą už tariamus vieno viešbučio remonto darbus, statybos subrangos sutartį, pažymą apie neva atliktus statybos bei remonto darbus ir kitus suklastotus dokumentus, kurie buvo įtraukti į abiejų bendrovių apskaitą.

Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorės A.Gališanskytės teigimu, šioje byloje buvo siekta ištirti, kokiems tikslams buvo naudojamos bendrovės gautos lėšos, tarp jų - ir Lietuvos krepšinio federacijos skirti pinigai.

Prokurorų manymu, tyrimo metu gauti duomenys rodo, kad bendrovės generalinė direktorė, būdama ir viešbučio akcininkė, su kitos bendrovės vadovo pagalba galėjo pasisavinti didelės vertės turtą - 213 tūkst. litų. Šiais veiksmais, įtariama, buvo išvengta turtinės prievolės valstybei - 37 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčio.

Panevėžio apygardos prokuratūros nutarimu buvo laikinai apribotos kaltinamosios nuosavybės teisės į 197 tūkst. 500 litų, kurie buvo rasti ir paimti kratos metu.

Šią bylą teismui perdavę Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnais toliau tęsia 2012 metais pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl Europos vyrų krepšinio čempionatui skirtų lėšų panaudojimo teisėtumo. Kada ši byla, kurioje dabar yra 12 įtariamųjų, pasieks teismą, kol kas nežinoma. Prokurorai sako, kad laukiama specialistų išvadų, vyksta apklausos, analizuojama bylos medžiaga.

Baudžiamasis kodeksas už turto pasisavinimą numato laisvės atėmimo bausmę iki dešimties metų, už sukčiavimą - iki aštuonerių metų, neteisingų duomenų apie pajamas pateikimą - iki trejų metų, apgaulingą apskaitos tvarkymą - iki ketverių metų, dokumentų suklastojimą ir jų panaudojimą - iki šešerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.