Narkotikų skyriaus kriminalistų darbas – kaip TV seriale

Visos vilniečio Nerijaus Banio dienos – visada tokios pačios. Sėdėdamas savo darbo kabinete jis laužo galvą, kaip užspeisti Lietuvoje tarpstančius narkotikų baronus ir iš panosės nudžiauti jų siuntas. Šis vilnietis – vieno iš įdomiausių policijos padalinių kriminalistas. Jis kartu su savo komanda tiria narkotikų judėjimą Lietuvoje – kontrabandą, prekybą ir gamybą.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Oct 4, 2013, 5:36 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:48 AM

N.Banys yra Kriminalinės policijos biuro, Organizuoto nusikalstamumo tyrimų trečiosios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas. Šiam pareigūnui yra 34 metai ir jis dirba tai, apie ką svajojo nuo vaikystės.

„Policijoje dirbti norėjau nuo devintos klasės. Neturėjau konkrečių minčių, kad būsiu būtent kriminalistu. Tačiau visuomet patiko policijos veikla, operatyvinis darbas, paieškos. Žiūrėjau daug filmų apie tuometę miliciją. Žinoma, dabar, kai tyrimas trunka kartais ne vienerius metus, romantikos lieka nedaug“, - su šypsena jaunystės svajones prisiminė pareigūnas.

Kiekviena situacija kriminalisto darbe yra nekasdienė. N.Banys pasakojo, kad į visus įvykius reikia pasižiūrėti iš skirtingų pusių. Siekiamas rezultatas ne taip jau lengvai ir ateina, todėl jam pasiekti reikia kūrybiškumo ir netradicinių sprendimų.

„Pavyzdžiui, kai reikia bendradarbiauti su užsienio teisėsauga. Reikia rasti tinkamą kontaktą ir tvirtų argumentų tam, kad įtikintum užsienio kolegas, – sakė N. Banys. – Būna ir taip, kad užsienio kolegos teisinės pagalbos prašymą tiesiog padeda į stalčių ir žvilgteli į jį tik tuomet, kai turi laisvo laiko.“

Aptiko didžiausią kokaino siuntą

N.Banio skyrius orientuojasi į tarptautinius tyrimus: „Koncentruojamės į organizuotas grupes ir stambesnio masto tyrimą. Žinoma, tose šalyse, kur mes pajėgūs juos atlikti.“

Vienas didžiausių N.Banio ir jo kolegų laimėjimų – rasta milžiniška narkotikų siunta. 396 kg kokaino į Lietuvą buvo atplukdyti iš Ekvadoro, kartu su šaldyta žuvimi. Juodojoje rinkoje šio siuntinio vertė – dešimtys milijonų litų.

Tyrimas truko daugiau nei vienerius metus. Buvo bendradarbiaujama su JAV kriminalistais, jie padėjo susisiekti su patikimais kontaktais Pietų Amerikoje.

„Ši narkotikų siunta buvo skirta ne Lietuvos rinkai. Mūsų uostas nėra didelis ir rizika būti susektiems yra didesnė. Tačiau bandyti galima. Jausmas, kai juos pagavome, buvo geras. Reiškia, visas tyrimas nenuėjo veltui ir mes pasiekėme savo tikslą“, - pergalės jausmą prisiminė N.Banys.

Kriminalistas pripažino, kad ilgi tyrimai išvargina. Kartais galima pamesti siūlo galą ir manyti, kad tyrimas įstrigo ir tuomet imtis kito darbo. Todėl vienas svarbiausių kriminalistų bruožų turi būti kantrybė.

Banditai – plataus profilio

Kas užsiima narkotikų prekyba? Tai yra nepaprastai pelninga nusikalstamos veiklos rūšis. Dažnai narkotikų kontrabanda besiverčiantys banditai užsiima ir kitokiomis veiklomis. Tai – turto prievartavimas, kažkokių specifinių rinkų dalijimasis, automobilių vagystės, prostitucija.

Pareigūnų tai nestebina, nes kas pasirinko tokį gyvenimo kelią, tas nespjauna ir į kitokius nusikaltimus.

Kokie pinigai sukasi šiame versle, N.Banys negali pasakyti, tačiau neabejotinai – kalba eina apie milijonus.

„Reikėtų skaičiuoti ne tą pelną, kurį sugeneruoja Lietuvos rinka. Didžiausią pelną grupuotės gauna per Lietuvą išvežusios narkotikų kontrabandą į Skandinavijos, Vakarų Europos šalis ar Rusiją. Ten psichotropinių medžiagų kainos yra visai kitokios. Todėl sunku pasakyti, kiek lietuvaičiai yra prisidėję prie šitų nelegalių rinkų“, - sakė N.Banys.

Lietuva narkotikuose nepaskendusi

„Su nusikalstamu pasauliu reikia spėti koja kojon. Arba geriausia – būti žingsniu priekyje. Ypač, kai bendradarbiaujame su užsienio šalimis. Pasiruošęs šimtu procentu būti negali. Visą informaciją apie narkotikus, jų kontrabandą, nusikalstamas pasaulis laiko konfidencialia. Todėl, kai mes apie tai sužinome, kažkokie procesai jau būna įsibėgėję. Palyginti su Vakarais, tvarkomės visai gerai“, - pasakojo kriminalistas.

Narkotikų prekyba Lietuvoje nėra ypač didelio masto. N.Banys tai iliustruoja klausimu: ar paprasta Lietuvoje, tiesiog gatvėje, įsigyti narkotikų? Turbūt ne taip lengva, kaip kai kuriose Vakarų šalių sostinėse. Kriminalistas patikslino – žmogui, kuris žino, kur yra platinimo vieta, tai nesunku.

„Pasitaiko atvejų užsienio šalyse, kai prekeiviai tiesiog gatvėje, dienos metu, siūlo įsigyti narkotikų. Lietuvoje su tuo dar neteko susidurti“, – atkreipė dėmesį pareigūnas.

Pirmauja marihuana

N.Banys pasakojo, kad Lietuvos rinka yra pakankamai nusistovėjusi. Pirmauja kanapės (marihuana) ir sintetiniai narkotikai (amfetaminas). Heroinas yra specifinis narkotikas, jis nėra labai patrauklus jaunimui, todėl jį vartoja tik stipriai į priklausomybę įklimpę narkomanai.

Rinkoje vis pasirodo naujų narkotikų. Iš pradžių jie pasirodo Vakarų Europos šalyse, pavyzdžiui, Belgijoje ar Olandijoje. Praėjus kuriam laikui, naujų narkotikų galima aptikti ir Lietuvoje. Tačiau kiekiai nėra dideli. Naujos psichoaktyvios medžiagos yra pakankamai brangios Lietuvos rinkai.

„Mes žinome daugumą tų medžiagų, tačiau jos Lietuvoje pasirodo ir dingsta. Kiekvienais metais vis užregistruojama naujų ir nematytų medžiagų, todėl visas jas reikia žinoti. Didelė dalis Lietuvoje net nepasirodo“, – pasakojo kriminalistas.

Reikia pasišventimo ir kantrybės

Trečios valdybos komanda, kuriai N.Banys ir vadovauja, nėra labai didelė. Narkotikų kelius Lietuvoje tiria kiek daugiau nei 20 žmonių.

Paklaustas apie asmenines savybes, kurių reikėtų būsimiems pareigūnams, N.Banys trumpai susimąsto. Kriminalisto darbui reikia pasišventimo.

„Neretai tenka susidurti su situacija, kai užsienio kolegos sako, kad šiuo momentu nėra žmogiškųjų resursų, arba yra savaitgalis, todėl negali padėti. O pas mus tikrai nėra taip, kad penktą valandą baigiasi darbas, ir viskas. Jeigu reikia, žmonės supranta situaciją ir nesako, kad jiems reikia eiti namo. Žmogus serga už savo tyrimą ir būsimą rezultatą. Kad ir kaip ten būtų, reikia aukotis. O tam, kad pasiektum savo rezultatą, turi būti pasiruošęs bet kuriuo momentu“, – tikino pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business