Automobilių prekeivius iš Azijos glumina kyšių neimantys Lietuvos policininkai

Įkliuvo užsieniečiai

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Oct 25, 2013, 7:26 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:17 PM

Marijampolės policijos komisariate spalio mėnesį buvo pradėti aštuoni ikiteisminiai tyrimai dėl bandymų papirkti pareigūnus.

Kyšius siūlė bei davė trys lietuviai ir penki automobilių prekeiviai iš Kazachstano, Kirgizijos, Tadžikijos ir Lenkijos.

Įkliuvo užsieniečiai

Magistrale „Via Baltica“ automobiliu BMW X5 važiuojantį 43 metų lenką pareigūnai įtarė suklastojus valstybinius numerius.

Lenkas patruliams pasiūlė 50 litų, kad nebūtų surašytas protokolas, ir atsidūrė areštinėje.

Automobilių prekeivis iš Tadžikijos už smulkų pažeidimą tikėjosi išvengsiąs protokolo ir siūlė pareigūnams 40 litų.

Praėjusį ketvirtadienį per dvi valandas vienas po kito dėl bandymo papirkti įkliuvo trys užsieniečiai.

26 metų kirgizas vairavo automobilį „Toyota Avensis“ be valstybinių numerių ir manė, jog patruliai, iš jo gavę 40 litų, nesurašys administracinio teisės pažeidimo protokolo.

Automobiliu „Volkswagen Golf“ važiuojantis 36 metų kazachas įkliuvo ne tik už greičio viršijimą, bet ir už bandymą papirkti pareigūnus, kuriems davė 50 eurų kyšį.

56 metų tadžikas skubėjo į Kauną, tačiau Marijampolės pakraštyje jį sustabdė patruliai.

Prekeivio automobilis „Mercedes-Benz ML 230“ buvo neapdraustas bei ne su šiai transporto priemonei skirtais valstybiniais numeriais.

Giria pareigūnus

Tadžikas iš pradžių patruliams kišo 100 litų.

„Mane jie įspėjo, jog už kyšio davimą gresia baudžiamoji atsakomybė“, – vėliau prisipažino prekeivis, nepaisęs įspėjimo jis prie anos litų šimtinės pridėjo dar 100 eurų.

Marijampolės automobilių pardavimo aikštelėse lrytas.lt kalbinti tadžikai nemirksėdami tikino, kad jų gimtinėje nėra jokio kyšininkavimo, viskas vyksta pagal įstatymą: „Baudas susimokame banke, kyšių niekas neima ir neduoda. Lietuvos pareigūnais, ačiū, nesiskundžiame. Jie geri - palinki sėkmės ir kelią parodo.“

Apie pareigūnų papirkinėjimą atviriau kalbėjo tik iš Kirgizijos atvykęs Manapas.

„Lietuvos ir mano šalies policininkų darbo stilius labai skiriasi. Jūsiškiai be reikalo nestabdo. O pas mus - visus iš eilės“, - atviravo prekeivis.

Į klausimą, kodėl Kirgizijoje taip dažnai stabdomi vairuotojai, Manapas rėžė tiesiai: „Taigi dėl kyšio ir stabdo. Jei girtas įkliuvai - turėsi daug atiduoti. Jei pažeidimas menkesnis - užteks ir cigarečių pakelio.

Lietuvoje dėl to sunku - pareigūnai pinigų neima.“

Vairuotojai iš Azijos - pavojingesni

Marijampolės kelių policijos skyriaus viršininkas Gedeminas Andriukaitis teigė, jog nėra atskiros statistikos, kiek dėl pareigūnų papirkinėjimo įkliūva užsieniečių.

„Apskritai pažeidėjus galime skirti į dvi dalis: atvykėliai iš Azijos šalių ir iš Latvijos, Lenkijos, Estijos.

Pirmieji vairuoja pavojingiau, jie kitaip suvokia atsakomybę. Yra ir nuolatinių pažeidėjų iš Azijos.

Baudas jie susimoka tvarkingai, nes baiminasi, jog vėliau bus problemų gauti vizą, nebegalės atvykti į automobilių turgų“, - teigė G.Andriukaitis.

Jis pastebėjo, jog prieš metus-dvejus atvažiavusieji iš Azijos dar stebėdavosi, jog už kyšius Lietuvoje gresia baudžiamoji atsakomybė.

„Dabar jau ši informacija perduodama iš lūpų į lūpas, todėl dėl papirkinėjimo dažniausiai įkliūva atvykusieji pirmą kartą“, – pastebėjo kelių policijos skyriaus viršininkas.

Per dešimt praėjusių metų mėnesių Marijampolės mieste buvo užfiksuota 17 bandymų papirkti policijos pareigūnus, šiemet - jau 23.

Padaugėjo kyšininkų ir apskrityje. Praėjusiais metais buvo pradėti 43 ikiteisminiai tyrimai, šiemet - 50.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.