Ungurių brakonieriui gresia 103 tūkst. litų bauda

Neteisėtai ungurius žvejojusiam Švenčionių rajono gyventojui gresia rekordinė bauda – 103 tūkst.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-10-28 16:00, atnaujinta 2018-02-20 18:59

Sekmadienį Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami akciją „Lašiša-2013“, patruliavo Anykščių, Ukmergės ir Švenčionių rajonuose. Baigiantis reidui, apie vidurnaktį, jie nutarė patikrinti ir iš Kretuono ežero ištekantį Kretuonos upelį.

Paėję palei jį pasroviui nuo žiočių, aplinkosaugininkai aptiko pastatytą ungurių gaudyklę. Pažeidėjo, nepaisančio draudimo rudenį žvejoti migruojančius ungurius, jiems teko laukti visą naktį siaučiant vėjams, lyjant ir žaibuojant, pranešė Aplinkos ministerija.

Apie 5 val. upeliu prie gaudyklės atbrido vyras. Jis veikė itin atsargiai – nesinaudojo jokiu šviesos šaltiniu, tyliai susidėjo laimikį į maišą, nuėmė gaudyklę ir viską plukdydamas upeliu nubrido atgal.

Kai tik jis išlipo į krantą, buvo sulaikytas su įkalčiais – į maišą sudėtais unguriais ir gaudykle. Paaiškėjo, kad tai jau ne sykį aplinkosaugininkų baustas Švenčionių rajono gyventojas. Tris kartus jis buvo sulaikytas už mėgėjiškos žvejybos ir vieną kartą už verslinės žvejybos reikalavimų pažeidimus.

Šįsyk šis žvejys verslininkas, jo žodžiais, iš vakaro Kretuono ežere žvejojo pagal verslinės žvejybos leidimą statomais tinklais, o vėliau pats vienas sumanė pastatyti dar ir ungurių gaudyklę upelyje.

Sugautus 95 ungurius vyras būtų pardavęs už maždaug 2,5 tūkst. litų. Tačiau dabar už žuvų ištekliams padarytą žalą jis turės sumokėti 103,1 tūkst. litų.

Brakonierių lyderiu per šiųmetį lašišų žvejybos sezoną iki šiol buvo Vilniuje, Subačiaus gatvėje gyvenantis 42 metų Andžejus. Jam yra pateiktas 72 tūkst. 853 litų ieškinys.

Andžejų aplinkos apsaugos inspektoriai spalio pradžioje užklupo ant Vilnios upės kranto, ties Užupiu, natūralios kilmės masalais gaudantį lašišinių šeimos žuvų jauniklius.

Pas brakonierių tikrintojai rado 35 šlakių ir margųjų upėtakių jauniklius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.