Kauno Agurkiniai per Lietuvą padėjo pervežti tonas narkotikų, jų vertė 3,8 mlrd. litų

Lietuvos teisėsaugininkai kartu su tyrėjais Rusijoje įvykdė stambaus masto operaciją, kurios metu buvo demaskuotas organizuotas nusikaltėlių tinklas, kuris iš Rusijos gamyklos į Europos Sąjungos valstybes per Lietuvą gabeno narkotikams gaminti skirtas medžiagas. Viena iš svarbių grandžių šiame tinkle - Kauno Agurkiniai.

Rusijoje pagamintą narkotikų pirmtaką per Lietuvą padėjo pervežti Kauno Agurkinių grupuotė.<br>Montažas.
Rusijoje pagamintą narkotikų pirmtaką per Lietuvą padėjo pervežti Kauno Agurkinių grupuotė.<br>Montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Nov 5, 2013, 10:30 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:36 PM

Šis tinklas veikė apie dešimtmetį. Olandijos, Rusijos ir Lietuvos grupuotės turėjo nelegalių verslo santykių. Rusijoje esančioje Permėje pagaminti prekursoriai (medžiagos skirtos narkotikams gaminti) keliaudavo per visą Europą į Olandiją bei kitas Europos šalis.

Nusikalstamas kartelis veikė maždaug dešimt metų – nuo 2003 –ųjų. Tačiau tyrimas pradėtas tik prieš penkerius metus. Rusijoje, Permėje, buvo gaminamas narkotikų pirmtakas, jis vėliau perdirbtas į amfetaminą. Prekursorių gamyba iki 2010 metų Rusijoje buvo legali, tačiau Lietuvoje – uždrausta.

Apie įvykdytas operacijas spaudos konferencijoje Policijos departamente papasakojo policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis ir Rusijos Narkotikų apyvartos kontrolės tarnybos direktorius Viktoras Ivanovas.

Sulaikyta šimtai narių

Per penkerius metus iš viso buvo sulaikyti 73 asmenys, iš jų - 21 Rusijoje, 52 - ES šalyse. Sulaikymai iš viso vyko devyniose šalyse: Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Baltarusijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Nyderlanduose, Vokietijoje, Rusijoje.

S.Skvernelio duomenimis, Lietuvoje įtarimai dėl prekybos narkotikais pateikti 45 asmenims.

„Apie mastus liudija, kad kartelis veikė nuo 2003 metų, per tą laiką jis pagamino 135 tonas pirmtako. Tai iš esmės yra beveik baigtas amfetaminas, po nedidelio perdirbimo jis tampa stipriai veikiančiu narkotiku. Iš tokio kiekio medžiagos galima pagaminti apie 100 tonų narkotinės medžiagos. Tai 0,5 mlrd. dozių“, - tvirtino Rusijos Federalinės narkotikų kontrolės tarnybos direktorius.

Jo teigimu, nusikaltėliai iš šio verslo galėjo uždirbti įspūdingą sumą - apie 1,5 mlrd. JAV dolerių. Tai yra apie 3,8 mlrd. litų.

Nusikaltėlių tinkle buvo trys pagrindinės šalys ir jose veikusios grupuotės - Rusija, Lietuva ir Olandija. Pirmiausia, buvo pagaminamas pirmtakas, vėliau buvo užsiimama jo pergabenimu, tuomet - amfetamino gamyba ir šio narkotiko kontrabanda, bei prekyba.

„Šio tinklo veiklos esmė buvo neteisėta prekursorių apyvarta. Ilgą laiką Rusijoje tai buvo legali veikla ir tik prieš keletą metų jie priėmė įstatymus, kurie prilygino juos narkotikams. Olandijoje tai turėjo labai didelę paklausą. Ir šis prekursorius, iš kurio gaminami sintetiniai narkotikai, keliaudavo per visą Europą. Ne visuomet per Lietuvą, tačiau galutinis tikslas buvo Olandija ir Belgija“, - sakė vienas iš bylą nagrinėjančių tyrėjų.

Vietininkai Lietuvoje - Agurkiniai

Anot generalinio komisaro S.Skvernelio, grupuotės kurios buvo sulaikytos – bendro darbo rezultatas. „Visi mes puikiai suvokiame kas tai yra Lietuva, kalbant apie narkotikų tranzitą ir šių medžiagų platinimą, bei realizavimą. Ir visi puikiai suvokiame kas per partneris Rusijos federacija“, - sakė generalinis komisaras S.Skvernelis.

V.Ivanovo teigimu, šis tinklas buvo apėmęs ES šalis ir Rusiją. Pagrindiniai šios veiklos organizatoriai buvo Rusijoje. Tyrėjų teigimu, Kauno Agurkinių grupuotė buvo viena iš svarbių grandžių šiame tinkle.

Kauno Agurkinių grupuotė Europolo mastu buvo viena iš pagrindinių problemų Europoje. „Tikimės, kad kitų metų pradžioje baudžiamoji byla pateks į teismą“, - sakė S.Skvernelis.

Generalinio komisaro teigimu, šiandien galima tvirtinti, kad šis narkotikų kanalas yra visiškai sustabdytas.

„Tačiau darbas dar nesibaigė, jūs suprantate kokie pinigai ir kokie interesai yra šioje nusikalstamoje veikloje. Tuščia rinka šioje vietoje nebūna. Svarbiausia, kad šis kanalas šiuo metu yra sunaikintas“, - sakė komisaras.

Gauja sutriuškinta sausį

Agurkinių gauja, kuri Kaune užėmė Daktarų grupuotės vietą, buvo laikoma pavojingiausiu, įtakingiausiu ir stipriausiu nusikalstamu susivienijimu Lietuvoje.

Nors teisėsaugininkai jau anksčiau buvo surinkę pakankamai duomenų, kad Agurkiniai užsiėmė narkotikų gaminimu bei prekyba stambiu mastu ir iš nelegalios veiklos susikrovė nemažus turtus, atlikus kratas jų namuose ir jiems priklausančiose patalpose narkotikų nebuvo rasta.

Ilgą laiką gaujos veiklą stebėję teisėsaugininkai pirmą smūgį jai sudavė šių metų pradžioje. Sausio 22 dieną Vilniuje ir Kaune buvo sulaikyti šeši grupuotės vadeivos, tarp jų – 40 metų Saulius Velečka (Agurkas).

S.Velečką ginkluoti „Aro” pareigūnai sulaikė Policijos departamente, kai jis atvyko į apklausą aiškintis dėl neteisėto praturtėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu