Neįtikėtiną scenarijų surezgęs sukčius iš Afrikos įklampino lietuvę į skolas

„Labas, aš Johnas. Man labai patinka tavo „Facebook“ anketa, tu esi įdomi moteris“, - tokią žinutę lietuviškai prieš pusę metų gavusi 45 metų buhalterė Asta (tikras vardas redakcijai žinomas) iš Alytaus net neįtarė, kad ši pažintis ištuštins jos banko sąskaitą ir privers skolintis pinigų.

Pinigų reikėjo Astai aukso kalnus žadėjusiam ir Afrikoje tariamai įstrigusiam Johnui.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Pinigų reikėjo Astai aukso kalnus žadėjusiam ir Afrikoje tariamai įstrigusiam Johnui.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Reda Cibulskytė

Nov 13, 2013, 7:31 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:09 AM

Moteris, įsimylėjusi įsivaizduojamą Johną, po trijų savaičių nuo pažinties pradžios bėgo į bankus ir greitųjų kreditų įstaigas, prašydama pinigų.

Pinigų reikėjo Astai aukso kalnus žadėjusiam ir Afrikoje tariamai įstrigusiam Johnui. Asta, patikėjusi jo meile, paėmė tris greituosius kreditus (suma daugiau nei 10 tūkst. litų) ir išsiuntė į Afriką.

Atsitokėjo, kai Johnas išsitrynė savo „Facebook“ anketą ir žadėtų pinigų jai negrąžino. Tada ji suvokė, kad ją apgavo internetiniai sukčiai.

Manė, kad plaukioja jūroje

„Savo istoriją noriu papasakoti Lietuvos moterims. Nebūkite tokios kvailos ir naivios, kokia buvau aš“, - pokalbį pradeda Asta.

Moteris teigia, kad pažinties pradžia su Johnu nežadėjo nieko blogo, atvirkščiai, pradėjusi susirašinėti su 45 metų vyru iš Olandijos ji galvojo, kad pagaliau jai pasisekė.

Asta su savo sutuoktiniu išsiskyrė prieš dešimtmetį, visos jos mintys nuo to laiko sukosi tik apie vaikus, kad tik jiems nieko netrūktų. Prieš pusę metų atsiradęs internetinis gerbėjas privertė ją pagalvoti ir apie save.

Iš pradžių Johnas Astai papasakojo, kad dirba jūroje, plaukioja prie Afrikos krantų.

„Žinau, kad kvailai skamba, bet vienišai moteriai jūra, didelis dėmesys ir romantika padarė įspūdį. Po kelių dienų susirašinėjimų jis ėmė kalbėti apie meilę, dar po kurio laiko – apie gyvenimą kartu“, - pasakoja Asta.

Rezgė neįtikėtiną istoriją

Asta sunerimo tada, kai Johnas ėmė pasakoti apie verslo partnerį, kuris nori su juo susidoroti ir nužudyti jo dukrą. Moteriai keista pasirodė ir tai, kad dukrą Johnas iš Olandijos pergabeno į Afriką, taip norėdamas ją apsaugoti.

Laikui bėgant Johno pasakojimai priminė dramos elementus. Jis Astą įtikino, kad nuo paslaptingos ligos mirė jo dukra, o patį sumušė verslo partnerio pasamdyti chuliganai, jie atėmė ir paskutinius turėtus pinigus.

Po to jis Astai pasiskundė, kad pateko į avariją ir ilgą laiką gulėjo ligoninėje vienoje Afrikos šalyje.

Prisijaukinęs Astą prie savęs ir suvokęs, kad ji išgyvena dėl jo, sukčius pajautė – laikas prašyti pinigų.

Asta susijaudinusi dėl Johno likimo gavo jo žinutę: „Tu esi mano vienintelė viltis. Mano tėvai jau mirę, giminaičių neturiu, draugas artimas išdavė.

Man reikia pinigų, noriu palaidoti savo dukrą ir grįžti atgal į Olandiją. Atsiųsk man pinigų, kai atsistosiu ant kojų, grąžinsiu. Tada atvažiuosiu pas tave ir mes gyvensime kartu.“

Paėmė tris greituosius kreditus

Asta tą vakarą išgirdusi apie mirusią dukrą braukė ašarą, o kitą rytą tapo greitųjų kreditų bendrovės kliente.

Ji bėgo per kelias greitųjų kreditų bendroves ir ėmė paskolas su milžiniškomis palūkanomis. Pirmą kartą pasiskolino 5 tūkstančius litų, atiduoti jai teks beveik 9 tūkstančius, kitos sumos buvo mažesnės. Taip ji elgėsi tris kartus. Visus pinigus ji nusiuntė į vieną Afrikos šalį.

Pinigus gavęs jos tariamas mylimasis žadėjo juos grąžinti, kai tik grįš į Olandiją ir galės naudotis savais pinigais.

Johnas vis atidėliodavo grįžimo datą, tačiau buvo davęs „vyro žodį“, kad pinigus tikrai atiduos ir nepaliks Astos su skolų uodega.

Grįžęs į Olandiją vyras pinigų Astai nepersiuntė ir išsitrynė savo „Facebook“ anketą.

Aiškios schemos

Dabar Asta turi daug skolų, tačiau dėl to nieko nekaltina, tik save, kad taip lengvai patikėjo nepažįstamo žmogaus melu. Moteris teigia, kad sukčių iš užsienio schemos – gana panašios.

Visi jie susidomi anketa, dažniausiai jau būna peržiūrėję profilį ir užčiuopę, kuo domisi moteris. Taip lengvai užsimezga pokalbis. Dėmesys – yra pagrindinis dalykas, kuris patraukia moterį.

„Tiek dėmesio tikrai nesu gavusi. Matyt, tas dėmesingumas ir kalbos apie meilę mane ir papirko. Žinote, gera taktika taikyti į 45-60 metų vienišas, dar išvaizdžias moteris.   Jos nori meilės, o jie žino, ką pasakyti.

Esu jau sudariusi sukčiaus vaizdinį. Jis kalba apie namus, šeimą, apie gyvenimą kartu.

Vienas man netgi siuntė vedybų sutartį, kurią neva aš turėjau pasirašyti ir persiųsti į Amerikos banką pinigų, kad ta sutartis įsigaliotų“, - pasakoja Asta.

Pasak Astos, sukčių nuo tikro žmogaus galima atskirti iš žinučių turinio.

„Jie parašo žinutę, o po kelių dienų, dažniausiai, įsimyli. Logiška, kad tokia linkmė neįmanoma. Bet įsivaizduokite, esi vienišas, nori bendravimo...ir patiki“, - sako moteris.

Taip pat moteris pastebi, kad visi iki vieno - nelaimėliai, kuriuos apiplėšia, sumuša, jie vieni augina vaikus, žmonos dažniausiai „mirę“ per gimdymą.

„Paralelė labai aiški - aš vargšas, o tu mane gali išgelbėti, finale - mes būsime kartu. Visą bendravimą jie konstruoja lyg pasaką“, - sako Asta.

Mano, kad apgautų - šimtai

Moteris įtaria, kad toks likimas ištiko ir daugiau Lietuvos moterų. Tik jos bijo prisipažinti, jaučia gėdą, kad taip lengvai atidavė pinigus sukčiams.

„Manau, kad moterų, kurios patikėjo tokiomis kalbomis, yra ne viena. Jas galima skaičiuoti šimtais, tiesiog apie tai garsiai jos nekalba, nes gėda.

Todėl savo pavyzdžiu aš noriu perspėti moteris – būkit atsargios.

Nesakau, kad visi internete sukčiauja, tačiau tokių yra, o jų schemos, kaip jau minėjau yra gana aiškios.

Jei paprašė jūsų pinigų – bėkite iš karto nuo tokio žmogaus, net jei galvojate, kad galite atsilaikyti. Aš irgi negalvojau, kad galiu pakliūti į sukčių pinkles.

Esu baigusi magistrantūrą finansų srityje, rodos, su savo pinigais turėčiau mokėti elgtis, bet sukčiai irgi išmano savo darbą, kaip apvynioti patiklią moterį. Manau, kad didžioji dalis vienišų moterų gali pakliūti į tokias pinkles“, - pripažįsta Asta.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininko Ramūno Matonio komentaras:

„Tai gana dažna sukčiavimo forma ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Daugiausia tokių laiškų išsiunčiama iš Afrikos žemyno, dažniausiai naudojamas elementarus „Google“ vertėjas, todėl laiške gausu gramatinių klaidų.

Tai – vienas iš pirmųjų požymių, kad su jumis bendrauja sukčiai. 

Paprastai laišką parašęs asmuo pradžioje užmezga artimesnius santykius, pabando suvilioti kitame kompiuterio ekrano gale sėdintį asmenį, o po to – įgavęs pasitikėjimą – pradeda „melžti“ pinigus, prisigalvodamas įvairių graudžių istorijų.

Labai dažnai asmenys prisistato aukšto rango karininkais, tarnaujančiais kokios nors išsivysčiusios šalies kariuomenėje, prižada, kad baigus tarnybą jų laukia bendra šviesi ateitis.

Tokie ir panašūs atvejai priskiriami prie sukčiavimų, per metus sukčiavimų registruojama apie 5000, ištiriama apie 60 proc. tokių nusikalstamų veikų.

2012 m. tokių atvejų fiksuota 4984 (9,2 proc. mažiau nei 2011 m.), 2011 m. tokių atvejų užfiksuoti 5491 sukčiavimo atvejai, arba 24,8 proc. daugiau nei 2010 m. (2010 m. – 4400). Čia kalbama apie visus sukčiavimo atvejus, ir telefoniniai sukčiai, ir sukčiavimai internetinėje erdvėje, ir finansiniai sukčiavimai įmonėse ir t.t.

Šiuo atveju moteris turėtų kreiptis į artimiausią policijos įstaigą, kur bus pradėtas ikiteisminis tyrimas ir bandoma nustatyti sukčiaujančius asmenis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.