Briedis medžiotojams kirs per kišenę

Godumas įklampino keturis Kuršėnų medžiotojų būrelio narius. Jie su įkalčiais prigriebti neteisėtai sumedžioję briedį, rašo „Lietuvos rytas“.

Godumas įklampino keturis Kuršėnų medžiotojų būrelio narius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Godumas įklampino keturis Kuršėnų medžiotojų būrelio narius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Nov 22, 2013, 7:59 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:39 AM

2–3 metų briedis buvo nušautas Vanagiškės (Šiaulių r.) pamiškėje. Vietą, kur krito miško karalius, žymėjo kraujo klanas, kailio šeriai. Brakonieriai čia pat iškasė duobę ir sumetė išmėsinėto patino vidaus organus.

Sužinoję apie neteisėtą medžioklę, tyrimą pradėjo Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos (GGAI) pareigūnai.

Padedami Kuršėnų medžiotojų būrelio vadovo Algirdo Laucevičiaus gamtosaugininkai greitai išsiaiškino, kas galėjo dalyvauti šioje nelegalioje medžioklėje.

Pirmiausia į akiratį pateko tam pačiam būreliui priklausantys nariai, nes briedis buvo sumedžiotas greta bokštelio. Spėjimas pasirodė teisingas – netrukus jau buvo žinomi visi keturi medžioklės dalyviai.

Briedį nušovęs kuršėniškis iš pradžių prisipažino GGAI darbuotojams, bet paskui staiga persigalvojo ir ėmė viską neigti.

Tada gamtosaugininkai kreipėsi į policiją, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Kratą įtariamo medžiotojo namuose atlikę pareigūnai aptiko pakankamai įkalčių. Automobilyje buvo rasta briedžio kailio šerių, o bagažinėje – kruvina motorinio pjūklo grandinės dėžutė.

Kuršėniškis rankas pakėlė, kai jo namuose buvo aptikta nušauto briedžio galva. Pareigūnams nepavyko surasti tiktai žvėrienos – tikriausiai ją spėta parduoti arba išvežti į mėsos cechą perdirbti. Aptiktas ir medžioklėje naudotas šautuvas.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento GGAI viršininkas Raimondas Šiukšteris stebėjosi godumu. Būrelis šiemet turėjo dvi licencijas briedžiui sumedžioti: „Licencijomis iki šiol nepasinaudota.“

Už neteisėtai sumedžiotą briedį teks pakloti 19 tūkstančių litų – tiek įvertinta žala gamtai.

Be to, medžiotojas dar bus teisiamas. Jam gresia bauda, ginklo konfiskavimas, teisės medžioti atėmimas 1–3 metams.

Gamtosaugininkas R.Šiukšteris sakė, kad šių metų pradžioje 10 kartų padidinus baudas už neteisėtą medžioklę ir žūklę brakonierių nemažėja, bet jie tapo gerokai atsargesni.

Šiemet Šiaulių regione gamtos sergėtojai pažeidėjams surašė jau 190 protokolų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.