Nelegalai gruzinai įsivėlė į painų karą su Lietuvos pasieniečiais

Tarp nelegaliai sieną kritusių migrantų ir Lietuvos pareigūnų – nesibaigiantys konfliktai. Paskutinis susidūrimas įsirėžė į kai kurių migrantų iš Gruzijos kūnus. Sužaloti nelegalai tikina, kad pareigūnai paprasto patikrinimo metu peržengė ribas ir užvertė žmogaus teisių gynėjus skundais. Tačiau Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai tvirtina, kad tai - užsieniečių sąmokslas.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Dec 18, 2013, 8:44 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:37 PM

Spalio viduryje Užsieniečių registracijos centro (URC) darbuotojai Pabradėje kartu su VSAT pareigūnais atliko centre gyvenančių žmonių patalpų patikrinimą. Per reidą, kai kurie užsieniečiai nepakluso, todėl pareigūnai juos turėjo sutramdyti. Panaudojus kovinius veiksmus, kai kurie asmenys buvo sužaloti.

Vienas Gruzijos pilietis Žmogaus teisių stebėjimo instituto (ŽTSI) darbuotojams sakė, kad VSAT pareigūnai į jo gyvenamą patalpą įsiveržė ankstų rytą ir jį išsivedė.

Kaukėti pareigūnai gruziną pastatė prie koridoriuje esančios sienos. Paskui jis buvo nutemptas į kambarį, kur esą jį pareigūnai sumušė: „Gavau du smūgius į galvą, mane parvertė ant grindų ir vienas iš pareigūnų šokinėjo apie keletą minučių man ant nugaros.“

Anot ŽTSI Teisės programų vadovės Jūratės Guzevičiūtės, užsieniečiai buvo mušami, spardomi, klupdomi, naudojamas elektros šokas. Instituto pateiktose nuotraukose matyti, kad vieno užsieniečio nugara išmarginta nubrozdinimais ir kraujosruvomis.

„Mes žinome, kad šiuo atveju panaudota neproporcinga jėga. Gavome devynių asmenų skundą. Advokato padėjėja bandė susitikti su nukentėjusiais asmenimis, tačiau ji nebuvo įleista į URC“, - sakė J.Guzevičiūtė.

Pasak ŽTSI, buvo pasitelktas ir psichologinis teroras: jie buvo žeminami ir užgauliojami, reikalaujama bendradarbiauti, nuteikinėjami vieni sulaikytieji prieš kitus, prieglobsčio prašytojų reikalaujama atsisakyti savo prieglobsčio prašymų, grasinama, kad niekada nebus paleisti į laisvę, kad jeigu kas nors skųsis, bus sužaloti, bauginami, kad niekas jiems negali padėti.

J.Guzevičiūtė sakė, kad yra girdėjusi ir iš Migracijos departamento pareigūnų, kad URC darbuotojai nepagarbiai ir familiariai bendrauja su pabėgėliais. Į juos kreipiamasi „tu“, „gruzine“, arba kreipiamasi tiesiog numeriu.

Po įvykio - patikrinimai

„Nelegaliai sieną kirtusiems asmenims URC kambariuose negalima turėti draudžiamų daiktų – mobiliųjų telefonų, alkoholinių gėrimų. Reidų metu tikrinama, ar jie neturi draudžiamų daiktų. Jeigu pareigūnai ateina ir atsivedę šunis sako, kad bus patikrinimas, tai jie tam turi teisę“, - sakė VSAT viešųjų ryšių vyriausiasis specialistas Rokas Pukinskas.

Įprasto patikrinimo metu, užsieniečiai pasipriešino. Bent trims žmonėms buvo nustatyti sužalojimai.

„Šis atvejis buvo apskųstas 8 institucijoms. Pas mus ir VSAT buvo atlikti tarnybiniai patikrinimai. Jų metu buvo nustatytos aplinkybės, apie kurias užsieniečiai akivaizdžiai melavo“, - sakė URC vadovas pulkininkas Remigijus Volikas.

R.Volikas pasakojo, kad užsieniečiai smurtu kaltino tuos darbuotojus, kurie tuo metu buvo komandiruotėse – už šimtų kilometrų nuo URC pastato.

Įtaria sukurstymu

Kodėl užsieniečiai turėtų meluoti apie buvusio įvykio aplinkybes? R.Voliko dėmesį patraukė įdomi detalė.

„Tikslas ne visada gali būti pačių užsieniečių tikslas. Jis gali būti ir kitų asmenų. Manau, kad šiuo atveju užsieniečiai galėjo būti sukurstyti. Galima paminėti vieną iškalbingą faktą – atstovavimo sutartis dėl neproporcingos jėgos panaudojimo dėl atvejo apie kurį kalbame, buvo sudaryta prieš įvykius“, - atkreipė dėmesį R.Volikas.

Pulkininkas pabrėžė ir tai, kad priešingai nei skundžiasi gruzinai, visi nukentėję buvo pristatyti medikams, apžiūros metu jiems nustatyti paviršiniai sužalojimai.

„Jėga buvo naudota proporcingai. Pasipriešinimo metu jėga yra visuomet naudojama. Ir tai buvo tik vieno kambario maištas. Patikrinimas buvo atliktas 12 kambarių, tačiau tik vieno kambario gyventojai pasipriešino“, - pasakojo R.Volikas.

Pareigūnai pasakojo, kad užsieniečiai dažnai įsivelia ir į tarpusavio konfliktus, netgi talžosi keptuvėmis ar iš lovų išluptomis lentomis.

Užsieniečių konfliktai įsižiebia dėl buitinių konfliktų ir tarpusavio nesusikalbėjimo. Retai nutinka taip, kad susidūrimas įvyktų dėl rasinio konflikto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.