S.Gaidjurgio nusikaltimų paslaptys bus atskleistos laidoje

Pirmadienio vakarą „Lietuvos ryto” televizijos laidoje „Nusikaltimas ir bausmė” žiūrovai pamatys kruviniausią Klaipėdos krašto nusikaltėlį Sigitą Gaidjurgį ir jo nusikaltimų istoriją, papasakotą tyrėjų ir paties bandito lūpomis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 3, 2014, 11:27 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:07 PM

Kruviniausias visų laikų Lietuvos nusikaltėlis 56 metų S.Gaidjurgis, makabriškai dar vadinamas žmogžudysčių rekordininku, šiuo metu dienas leidžia kalėjime, nes yra nuteistas aukščiausia bausme –du kartus įkalinimu iki gyvos galvos.

S.Gaidjurgis ir jo vadovaujamo nusikalstamo susivienijimo nariai yra nuteisti už keliolikos asmenų nužudymus, gyvenamųjų ir poilsio namų, kitokių patalpų, laivo „Meridianas“ Klaipėdoje, Šiaulių ir Kauno policijos komisariatų, automobilių aikštelių sprogdinimus, neteisėtą ginklų laikymu.

S.Gaidjurgis ypatingą dėmesį skyrė konspiracijai – iš savo bendrų reikalavo, kad jie keistų drabužius ir išvaizdą, pavyzdžiui, augintų ūsus, taip pat buvo naudojamasi suklastotais asmens dokumentais.

S.Gaidjurgio bylą tyrusių pareigūnų teigimu, grupuotėje tvyrojo baimės atmosfera – vadeiva siekė, kad kiekvienas jo įsakymas būtų besąlygiškai vykdomas. Vienas gaujos narių netgi nepalaikė jokių ryšių su artimaisiais, draugais, baimindamasis, kad nebūtų išžudyta jo šeima ir draugai, jei jis taptų neparankiu S.Gaidjurgiui.

Manoma, kad S.Gaidjurgis įsakydavo žudyti savo gaujos smogikus, bijodamas išdavystės ar manydamas, kad jie gali kėsintis į jo gyvybę.

Specialiųjų žurnalistinių tyrimų laida „Nusikaltimas ir bausmė“ atskleis visą Lietuvą sukrėtusių nusikaltimų kriminalines paslaptis, nes pirmą kartą laidos kūrėjams prokuroras Algimantas Kliunka patikėjo unikalią medžiagą-kaip 2000 metais įvyko garsiausio bandito ir prokuroro akistata, kurios metu S.Gaidjurgis bandė įrodyti esantis ne šaltakraujis žudikas, o nekaltas avinėlis.

„Vaizdo medžiagoje, kurios iki šiol nematė niekas – kadrai, kaip vienas garsiausių visų laikų Lietuvos banditų S.Gaidjurgis pats atėjo į generalinę prokuratūrą, užėjo į prokuroro kabinetą, atsisėdo prie stalo ir pradėjo kalbėti...

Tai buvo 2000 metų vasario 26 diena. Priešais S.Gaidjurgį savo darbo vietoje tuomet sėdėjo Algimantas Kliunka. Mano galva, vienas geriausių visų laikų prokurorų. Ir jie pradėjo kalbėtis“, -pasakoja laidos vedėjas Kristupas Krivickas.

„S.Gaidjurgis piktinosi pareigūnų veiksmais, kad šie esą visai be reikalo įvardija mafijos bosu, žudiku, dievagojosi esąs nekaltas, prisiekinėjo kad yra doras ir geras žmogus... Prokuroras A.Kliunka jam užduodavo klausimus. Jis į juos atsakydavo. Bet esmė buvo ta pati. Mūsų laidai didelė garbė ir ypatingo pasitikėjimo ženklas yra tai, kad A.Kliunka patikėjo žurnalistams tokią vertingą ir unikalią medžiagą, kurią jau šį vakarą išvys televizijos žiūrovai“, - prisipažįsta Kristupas Krivickas.

Ką gi tuomet žiauriausias Klaipėdos krašto nusikaltėlis, vos kilus menkiausiam įtarimui žudęs net artimiausius bendražygius, bandė įrodyti prokurorui A.Kliunkai?

„Aš doras pilietis, joks ne mafijos bosas, jokiai gaujai nevadovauju, žmonių nežudau, maža to – pats slapta bendradarbiauju su teisėsauga, todėl palikite mane ramybėje“...Galima tik įsivaizduoti, ką tuomet iš tiesų jautė ir galvojo prokuroras A.Kliunka, būdamas įsitikinęs, kad priešais jį kabinete sėdintis S.Gaidjurgis yra ne tik organizuotos grupuotės vadeiva bet ir negailestingas žudikas, savo rankomis Anapilin pasiuntęs 17 žmonių.

Vis dėlto, nors ir netikėdamas tuo, ką kalba šaltakraujis žudikas, sulaikyti mafijos boso A.Kliunka dar neturėjo pakankamai įrodymų, todėl tik įdėmiai klausėsi, ką jam išsijuosęs kalbėjo mafijos bosas.

Prokuroras klausėsi, užduodavo klausimus ir vėl klausėsi kaip vienas žiauriausių Lietuvos nusikaltėlių jam kuo įžūliausiai meluoja, kuria nebūtas istorijas ir visais įmanomais būdais bando suklaidinti... Beje, to pokalbio metu buvo paminėta ir viena šiuo metu Lietuvoje itin garsi pavardė.

Kodėl prokuroras A.Kliunka užduodamas klausimą pas jį atėjusiam Klaipėdos mafijos bosui S.Gaidjurgiui netikėtai ištarė... „O Antanas Bosas... irgi priklausė jūsų gaujai?“ Ką į tai atsakė S.Gaidjurgis, ir kokios dar sensacingos kruvinos kriminalinės Klaipėdos mafijos paslaptys ima aiškėti tik dabar...

„Nusikaltimas ir bausmė“ su K.Krivicku - jau šį vakarą 22 val. Per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.