„Nusikaltimas ir bausmė“ nufilmavo operaciją „Plaštakės“

Šį vakarą „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovai išvys laidą „Nusikaltimas ir bausmė“, skirtą praėjusiai Valentino dienai. Tiesa, meilė, apie kurią pasakojama laidoje, yra perkama ir parduodama. Laidos kūrėjai kartu su Vilniaus policijos pareigūnais Valentino dienos išvakarėse dalyvavo operacijoje „Plaštakės“, kurios metu prostitučių klientais apsimetę pareigūnai tikrino ir piniginėmis baudomis baudė Vilniaus plaštakes.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2014, 12:42 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:20 AM

Išvydę televizijos kameras, vienos merginos dengė veidus ir ašarojo, kitos mielai pasakojo apie savo darbą. Kalbėdama su merginomis ir moterimis, uždarbiaujančiomis savo kūnu, laidos žurnalistė Edita Vitė sako supratusi, kad pagrindinė šios problemos ir reiškinio priežastis-noras prasimanyti pinigų. Visgi, nors ir teigia gerai uždirbančios, šios moterys tėra tos pačios prekybos žmonėmis aukos, kurioms pirmiausia reikalinga reali pagalba, o ne pasmerkimas, ar, juo labiau-šio verslo legalizavimas.

„Turbūt nė viena moteris, užsiimanti prostitucija, nedaro to iš malonumo. Juk ne atsitiktinai dažniausiai minima mūsų nufilmuotų moterų profesija-kasininkė prekybos centre. Neretai tai-moterys, turinčios vaikų, likusios be finansinės paramos po skyrybų. Jos visos teigia, kad parsidavinėja tik dėl pinigų. Tokia nelinksma gaida pratęsime Valentino dienos romantiką“, -sako laidos vedėjas Kristupas Krivickas.

„Visgi žinant, kad mūsų nufilmuotos prostitutės aptarnauja ne tik eilinius vyrus, bet ir politikus ar net scenos žvaigždes, akivaizdu, kad perkamos meilės poreikis yra nemenkas.

O išspręsti šią problemą nėra paprasta pirmiausiai dėl to, kad į prostitucijos verslą įklimpę moterys ne visada ryžtasi ieškoti pagalbos ir bendradarbiauti su policijos pareigūnais, kad išbristų iš to liūno. Beviltiškiausia šios srities darbininkių grandis yra narkomanės, kurios ne tik nebenori, bet ir nebegali ištrūkti iš pragaištingo liūno“, teigia K.Krivickas.

Laidoje kalbės ne tik prostitutės, bet ir pareigūnai, geriausiai žinantys šios problemos mastą ir tendencijas. Lietuvos Caritas projekto „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ socialinė darbuotoja Milita Žičkutė tvirtina, kad ne moterys yra kaltos dėl to, kad pasirinko ar buvo įtrauktos į prostitucijos tinklą, o vyrai-tiek suteneriai, tiek ir klientai.

„Reikia bausti baudomis ne prostitutes, o jų sutenerius, sąvadautojus ir tuos, kurie, pažadėję gerus pinigus ir lengvą darbą, įtraukia moteris Lietuvoje ir užsienyje į prostitucijos verslą.

Susidūrę su realybe, moterys praranda ir taip menkos savivertės likučius-juk dažniausiai prostituciją renkasi mergaitės ir moterys, patyrę seksualinę prievartą.

Moterims sunku patikėti, kad socialiniai darbuotojai ar pareigūnai gali joms padėti sugrįžti į visavertį gyvenimą, išspręsti moralines ir materialines problemas neužsiimant žeminančiu verslu“, sako socialinė darbuotoja Milita Žičkutė.

„Nusikaltimas ir bausmė “ per „Lietuvos ryto“ televiziją jau šįvakar 22 valandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.