Čigono bylos atomazga - merginą nužudė, bet nežagino

Šalia Vilniaus čigonų taboro 21 merginą nužudęs aštuoniolikametis Artūras Rynkevičius išvengė griežščiausios bausmės, nors buvo kaltinamas dviejų merginų išžaginimu ir vienos nužudymu.

A.Rynkevičius nuosprendžio klausėsi emocingai - garsiai dūsavo, juokėsi ir barškino antrankiais,<br>R.Danisevičius
A.Rynkevičius nuosprendžio klausėsi emocingai - garsiai dūsavo, juokėsi ir barškino antrankiais,<br>R.Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2014-03-20 15:10, atnaujinta 2018-02-15 06:26

Vilniaus apygardos teismas (VAT) ne pirmą kartą teisiamą jaunuolį išteisino dėl išžaginimų, o už nužudymą skyrė 7 metų laisvės atėmimo bausmę. Nusikaltimą jaunuolis padarė dar būdamas nepilnametis, todėl griežčiausia jam grėsusi bausmė buvo 10 metų - tokios ir prašė prokuroras.

Nors už nužudymą A.Rynkevičiui paskirta 7 metų laisvės atėmimo bausmė, kalėti teks ilgiau. Prieš šios bausmės teismas pridėjo dar trejus metus, kuriuos jaunam čigonui 2012 metais buvo skyręs Vilniaus apylinkės teismas.

A.Rynkevičius nuteistas už bejėgiškos būklės 21 metų A.K. nužudymą. Nustatyta, jog tai jis padarė aukai sukeldamas dideles kančias. Jauną narkomanę prie taboro užpuolęs žudikas jai sudavė ne mažiau 80 smūgių, iš kurių - 16 į galvos sritį. Kol mergina buvo talžoma rankinės rankena bei nudaužtu buteliu, jos rankos buvo surištos už nugaros. Manoma, jog smūgiai buvo stiprūs, o ji kentė skausmą.

Kai auka jau buvo leisgyvė, A.Rynkevičius iš jos kelnių bei diržo surišo kilpą ir smaugė A.K. dar 10-30 minučių.

Apie nužudymą jis davė miglotus parodymus ikiteisminio tyrimo metu, o teisme atsakinėti į klausimus atsisakė. Šio įvykio nematė nė vienas liudytojas, todėl nustatyti tikslias jo aplinkybes buvo sudėtinga.

Todėl teismas išteisino A.Rynkevičių dėl išžaginimo. Ekspertai nustatė, kad prieš nužudant mergina turėjo lytinių santykių, tačiau A.Rynkevičius apie tai buvo užsiminęs tik pačioje tyrimo pradžioje. Jis prisiminė reikalavęs oralinio sekso ir sakęs merginai: "Aš tau sumokėjau, todėl tu privalai". Vėliau jis apie tai nebekalbėjo, todėl neįmanoma nustatyti, ar užsiimti seksu A.Rynkevičius ją vertė jėga.

Nužudytosios motinai iš čigono teismas priteisė 150 tūkstančių. Taip įvertinta neturtinė žala, nors motina prašė pusės milijono litų. Teismas atsižvelgė į tai, kad A.Rynkevičius nusikalto būdamas nepilnametis, niekada nedirbo ir neturi jokio turto. A.Rynkevičiui buvo pateikti kaltinimai dėl dar vienos narkomanės išžaginimo. Tačiau jie buvo pareikšti tik po šio nusikaltimo, kai buvo nustatyta, jog A.Rynkevičius turi polinkį į lytinius nusikaltimus. Tačiau nepavyko rasti konkrečių įrodymų, kad šalia taboro išžaginta mergina taip pat tapo jo auka.

Jauna moteris gydoma reabilitacijos centre, kurio darbuotojai nesutiko teismui duoti jos kontaktų, todėl nebuvo galimybės jos apklausti teisme. Kad mergina tikrai patyrė smurtą, negalėjo patvirtinti ir jos pareiškimą anksčiau tyrę policijos pareigūnai. Teismui kilo abejonių, kad taboro lankytoja į policiją dėl išžaginimo kreipėsi tik dėl to, kad po to pasigedo 100 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.