Kauno policija perspėja: sukčiai siūlo litus keisti eurais

Kauno apskrities policijos pareigūnai primena, kad artėjant euro įvedimui 2015 m. sausio mėn., gyventojai turėtų būti budrūs ir pasisaugoti sukčių, bandančių apgaule išvilioti pinigus, o susidūrę su jais – nedelsdami pranešti policijai. Ypač budriems reikėtų būti senyvo amžiaus žmonės, todėl pareigūnai prašo gyventojų perspėti artimuosius apie sukčiavimo grėsmes.

Policija perspėja saugotis sukčių, siūlančių litus keisti į eurus.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Policija perspėja saugotis sukčių, siūlančių litus keisti į eurus.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 27, 2014, 9:49 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:08 AM

Kauno apskrities policija per 2014 m. 2 mėnesius pradėjo 40 ikiteisminių tyrimų dėl sukčiavimų telefonu. Žalos dydis siekia nuo 500 litų iki 100 tūkst. litų. Dauguma nukentėjusiųjų – moterys, kurių amžius – nuo 31 iki 74 metų.

Analizuojant kitų šalių patirtis, pastebėta, kad įvedant piniginį euro vienetą ir pereinamuoju laikotarpiu, padidėja nusikaltimų, susijusių su sukčiavimais, skaičius. Kol kas didelio sukčių suaktyvėjimo nėra, tačiau apie sukčiavimo atvejus pareigūnai ragina visada informuoti policiją.

Pavyzdžiui, š. m. sausio mėnesį Dainavos mikrorajone gyvenančiai moteriai laidiniu telefonu paskambino nežinomi asmenys, kurie prisistatė neva esantys policijos pareigūnai, „paaiškino“, kad per jos banko sąskaitą yra „plaunami“ pinigai ir išviliojo banko sąskaitos elektroninės bankininkystės prisijungimo slaptažodžius, kodus bei nurodė pervesti 4 tūkst. litų į nurodytą banko sąskaitą. Tik pervedusi pinigus, moteris suprato, jog buvo apgauta.

Taip pat kovo mėn. 18 d. apie 11 val. į namus Kaune pas moterį, gimusią 1923 m., atėjo nepažįstama apie 30 metų amžiaus, 165 cm ūgio moteris, kuri pasakė, kad reikia sutikrinti pinigus prieš pinigų keitimą. Iš piniginės senolė išėmė 300 litų, iš sekcijos – 2 tūkst. 500 litų. Apsišaukėlė pasakė, kad pinigai blogi ir juos reikia pakeisti. Nepažįstamajai išėjus, senolė neberado asmens tapatybės kortelės, pensininko pažymėjimo.

Sukčiai prisitaiko prie įvairių situacijų, todėl sukčiavimų scenarijai gali kisti: sukčiai gali apsimesti socialiniais darbuotojais, Valstybinės mokesčių inspekcijos, pašto darbuotojais, policijos, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnais ir, sakydami, kad reikia registruoti gyventojų namuose turimus litus, surašyti banknotų serijos numerius, pasisavinti pinigus arba iškeisti žmonių santaupas į padirbtus eurus.

Taip pat gatvėje priėję nepažįstamieji gali siūlyti iškeisti litus į eurus geresniu kursu. Netikėkite, nes tai yra sukčių apgaulė – jokių institucijų atstovai nekeis litų į eurus nei gatvėje, nei namuose.

Gyventojams būtina žinoti, kad litai į eurus bus nemokamai keičiami tik iš anksto nurodytose vietose: Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune (neribotą laiką), komercinių bankų skyriuose (pusmetį po euro įvedimo – visuose skyriuose, po to dar pusmetį – atskiruose bankų padaliniuose pagal nustatytą sąrašą) ir Lietuvos pašto skyriuose (60 kalendorinių dienų po euro įvedimo).

Kauno apskrities policija ragina gyventojus saugoti pinigus ir neatiduoti jų nepažįstamiesiems, kad ir kuo jie prisistato. Susitikus su „specialistais“, pasakojančiais apie litų keitimą į eurus ir siūlančiais pakeisti pinigus, reikia skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.