H.Daktaro advokatas prašo iš naujo tirti Mongolo nužudymą

Iki gyvos galvos nuteistas Kauno nusikaltėlių lyderis Henrikas Daktaras penktadienio rytą buvo nuvežtas į Apeliacinį teismą, kur nagrinėjami jo ir kitų nuteistų Daktarų grupuotės narių skundai. Nors Apeliacinis teismas yra gavęs 7 skundus, į teismą atvežti tik grupuotės lyderiai H.Daktaras, pravarde Henytė, ir Egidijus Abarius, pravarde Goga. Kitų nuteistųjų interesams atstovauja advokatai.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Mar 28, 2014, 9:20 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:25 AM

Prieš teismo posėdį H.Daktaras buvo pateikęs daugybę prašymų dėl susitikimų ir bendravimo su artimaisiais – dalį jų teismas patenkino. Nuteistojo motina ir žmona Ramutė jo palaikyti atėjo ir į teismo posėdį.

H.Daktaro advokatas Kristupas Ašmys prašė Apeliacinio teismo iškviesti nemažai dar neapklaustų liudytojų. Viena jų – JAV gyvenanti moteris, pasakojusi, jog praėjus dienai po Rimanto Ganusausko, pravarde Mongolas, nužudymo, jį dar matė gyvą. Jos broliui paskambinęs advokatas sužinojo, kad anksčiau su jo seserimi bendravo Lietuvos kriminalistai.

K.Ašmio teigimu, Mongolą gyvą mačiusių liudytojų yra ir daugiau.

Advokatas teisme norėtų išvysti ir vienos televizijos laidos apie tuomečius mafijos veikėjus pašnekovus. Papildomai prašoma apklausti daugiau apie dvidešimt liudytojų, iš jų ir tris įslaptintus, kuriuos atsisakė apklausti Daktarų grupuotės bylą nagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas. 

Be papildomų liudytojų, prašoma atlikti ir vieno nužudytojo Arvydo Mučinsko palaikų ekspertizę. Jo kūnas buvo rastas ir fotografuotas naktį. „Tuomet nužudytajam buvo 29 metai, o ekspertai nustatė, kad mirties metu jam buvo 46 metai. „Nors H.Daktaras dėl jo nužudymo buvo išteisintas, galime įtarti, kad buvo bandoma įkišti ne tą žmogų“, – aiškino K.Ašmys. 

H.Daktaro advokatas pasigedo ir dalies lapų iš Sigito Čiapo nužudymo bylos. K.Ašmio teigimu, teismui perduotoje byloje trūksta apie 1700 lapų. Nerasti ir trys vokai, kurie po S.Čiapo  nužudymo buvo rasti jo namuose. Tuomet spauda rašė, kad S.Čiapas juose slėpė informaciją apie galimus jo žudikus, H.Daktaro tarp jų nebuvo minimas.

Televizijos laidose dalyvavusių veikėjų pasisakymus  Generalinės prokuratūros prokuroras Zdislavas Tulševskis pavadino pamąstymais ir teigė, jog nėra prasmės jų  klausytis teisme. Prokuroro teigimu, visos šių liudytojų versijos jau buvo paneigtos Klaipėdos apygardos teisme. 

Prokuroras tvirtino, jog niekur nedingo ir S.Čiapo nužudymo bylos dalis. "Teismui perdavėme viską, ką turėjome", -- teigė Z.Tulševskis. Jis teigė, jog bylos puslapių skaičių advokatai nusirašė nuo tuomečio prokuroro Algimanto Kliunkos lydraščio. "A.Kliunka buvo  stropus prokuroras, todėl suskaičiavo visus dokumentus, nors dalis jų buvo tik tyrimo grupės narių asmeniniai užrašai". 

Prokuroras teigė, jog kelias dėžes dokumentų sudarė vien tuo metu Lietuvoje registruotų automobilių "Volkswagen Golf" sąrašai. 

 Prokuroras įsižeidė dėl K.Ašmio išsakytų teiginių, jog tyrimas dėl A.Mučinsko palaikų galėjo būti suklastotas. "Jei šis tyrimas suklastotas,  tai gal suklastota ir visa byla. Būkime teisininkai ir nesisvaidykime įžeidžiančiais teiginiais", - pareiškė jis H.Daktaro advokatui. 

A.Mučinsko palaikai buvo aptikti praėjus ilgam laikui po jo nužudymo, o kaulus tyręs ekspertas padarė klaidą dėl mirusiojo amžiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.