STT pamoka - kaip rengtis ir kur vakarieniauti

Kuo rengtis einant siūlyti kyšio? Kaip pasirinkti slaptam pokalbiui tinkamą vietą?

R.Adomavičius stebėjosi. kad STT jam skyrė tiek dėmesio.<br>J.Stacevičius
R.Adomavičius stebėjosi. kad STT jam skyrė tiek dėmesio.<br>J.Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Mar 31, 2014, 1:31 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:56 PM

Visi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbo metodai šiandien buvo paviešinti Vilniaus apygardos teisme (VAT), kuriame buvo išklausyti šios tarnybos agentų daryti įrašai.

Pamokas, kaip pašnekovui nesukelti įtarimų, buvusiam bendrovės „Vilniaus vandenys“ generaliniam direktoriui Dariui Norkui 2012 metų liepą dėstė STT pareigūnas Saulius Petkevičius. Jie kalbėjosi vienoje lauko kavinėje Nemenčinės plente, o garso įrašo abu kartu klausėsi teismo salėje.

Po kelių nesėkmingų bandymų VAT pavyko surengti šių liudytojų akistatą.Tam teismas nusprendė griebtis neįprastų priemonių. Pirmadienio rytą turėjo būti nagrinėjama ne tik Vilniaus vicemerui Romui Adomavičiui iškelta byla, bet ir buvusių „Vilniaus vandenų“ vadovų byla.

R.Adomavičiaus byloje, D.Norkus – liudytojas, kitoje byloje- kaltinamasis. VAT nusprendė, jog liudytojo vaidmuo svarbesnis ir D.Norkų į posėdį iškvietė iš kitos teismo salės. Nors „Vilniaus vandenų“ byloje prodymus ruošėsi duoti du kaltinamieji, šis posėdis buvo nutrauktas.

STT pareigūnui S.Petkevičiui pirmiausia teko pasiaiškinti dėl trijų šios tarnybos darbuotojų pokalbių, kuriuos iš jų įduoto diktofono persirašė D.Norkus. Du STT pareigūnai ir šioje tarnyboje dirbantis technikas tarėsi, kaip pamokyti D.Norkų įpiršti kyšį R.Adomavičiui, o pokalbių įrašus -pravalyti. Šį STT pareigūnų pokalbį buvo paskelbęs „Lietuvos rytas“.

S.Petkevičius teigė neprisimenantis šio pokalbio, tačiau iš balso atpažino save ir du savo pašnekovus. Paviešinus įrašus, vienas jų, Rolandas Grabauskas buvo atleistas iš darbo STT. Tuomet pranešimą išplatinusi STT pripažino, jog darbuotojas savo užuominomis apie provokavimą daryti nusikaltimus diskreditavo tarnybą.

S.Petkevičius teisinosi, jog nurodymas „pravalyti įrašus“ – tai ne liepimas išmesti jiems netinkančias frazes. „Technika leidžia pašalinti triukšmą, išryškinti balsus“, – aiškino STT atstovas.

Vėliau buvo klausomasi, kaip pats S.Petkevičius moko D.Norkų provokuoti R.Adomavičių. Pareigūnas tikino, jog su D.Norkumi susipažino 2012 metų liepos 11-ąją, kai ir įsirašė pirmąjį pokalbį su būsimuoju savo pagalbininku.

R.Adomavičius ir jo advokatas teigė turintys žinių, kad STT pareigūnai su D.Norkumi pradėjo bendrauti gerokai anksčiau. Tą patį yra sakęs ir D.Norkus. „Aš maniau, kad provokavau R.Adomavičių STT nurodymu. Bent man taip atrodė“, – teigė D.Norkus.

Per pirmąjį susitikimą su S.Petkevičiumi D.Norkus pasakojo, apie bendrovės „Vilniaus vandenys“ rengiamus konkursus. Byloje teigima, jog buvęs „Vilniaus vandenų“ vadovas tuomet talkino bendrovei „Utenos melioracija“.

„Utenos melioracija“ dalyvavo keturiuose „Vilniaus vandenų“ konkursuose. Viename savo pasiūlymus pateikusių įmonių sąraše ji užėmė pirmąją vietą, kituose – 3-4 vietas. D.Norkus su STT pareigūnu aptarinėjo, ką pasiūlyti už „Vilniaus vandenų“ veiklą atsakingam sostinės vicemerui R.Adomavičiui, kad „Utenos melioracija“ taptų nugalėtoja.

D.Norkus teigė, jog kartą vicemerui įteikė raštelį, kur buvo iš eilės surašytos visos konkursuose dalyvaujančios bendrovės ir nurodytos pinigų sumos, už kurias jos siūlo atlikti nuotėkų bei vandentiekio darbus.

D.Norkus teigė, jog su R.Adomavičiumi apie tai kalbėtis nelengva, nes jis- labai atsargus. Vicemeras su D.Norkumi niekada nesikalbėdavo savo kabinete, pats nekeldavo telefono ragelio. D.Norkus jam galėdavo prisikambinbti tik per sekretorę.

R.Adomavičius ne kartą yra minėjęs, kad su D.Norkumi bendraudavo atsargiai, tačiau jiems tekdavo aptarinėti Socialdemokratų partijos reikalus.

STT įrašo išklausęs R.Adomavičius teigė, jog D.Norkus pas jį vaikščiodavo ne dėl „Vilniaus vandenų“ konkurso. „Aš žinau, ko jis pas mane vaikščiojo. Nuo oficialios versijos tai skiriasi kaip diena ir naktis. Aš vėliau tai detaliai, pagal datas, valandas ir minutes papasakosiu teisme“, -- kalbėjo vicemeras.

Jis stebėjosi, kad STT jam skyrė tiek laiko ir dėmesio: „Kažkokia fantastika. Kuo žmonės užsiima vietoj to, kad rimtai dirbtų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?