Per neregėto masto „Europol“ operaciją sulaikyti ir lietuviai

„Europol“ praneša apie didžiulio masto sukčiavimą prekiaujant avialinijų bilietais, į kurį buvo įsitraukę ir lietuviai. Dėl sukčiavimo Hagoje (Nyderlandai) sulaikyti 113 žmonių, 70 areštuoti. Keturi lietuviai buvo sulaikyti Kipre.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 10, 2014, 3:45 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:16 PM

Įspūdingo masto operacija vyko balandžio 8–9 dienomis. „Europol“ Europos kovos su elektroniniu nusikalstamumu centras, susivienijęs su avialinijų, kelionių ir kreditinių kortelių verslo šakų atstovais, surengė didžiausią visų laikų ataką prieš internetinį sukčiavimą ir nelegalią imigraciją.

Sparčiai augantis internetinis nusikalstamumas kasmet paliečia milijonus nekaltų žmonių – per bankų operacijas, avialinijų ir kelionių organizavimo operacijas jie patiria milžiniškų finansinių nuostolių.

Tai jau antra tokio pobūdžio iniciatyva. Ji buvo surengta 68 oro uostuose, esančiuose 32 šalyse visame pasaulyje. Tai – 24 ES šalys (tarp jų ir Lietuva), Islandija, Norvegija, Šveicarija, JAV, Kolumbija, Brazilija, Peru ir Ukraina.

Kartu „Europol“ dirbo 35 avialinijų, didžiausių kreditinių kortelių kompanijų „Visa Europe“, „MasterCard“ ir „American Express“ atstovai, visos ES teisėsaugininkai, JAV slaptoji tarnyba, JAV imigracijos ir muitinės valdyba bei Kolumbijos policija.

Buvo nustatomi įtartini avialinijų bilietų pardavimai internetu, naudojant padirbtas ar pavogtas kreditines korteles.

Gavę signalų iš oro bendrovių, kredito kortelių kompanijų atstovai patvirtindavo jų įtartinumą naudodamiesi savo finansinių duomenų sistemomis, o Tarptautinė oro transporto asociacija pateikdavo duomenis iš savo bazių.

Pranešimai būdavo išsiunčiami į oro uostus visame pasaulyje, ir ten palaukę įgalioti pareigūnai sulaikydavo ir suimdavo nusikaltėlius, bandančius keliauti su nesąžiningai įgytais skrydžių bilietais.

Prie operacijos prisidėjo ir ES pasienio kontrolės agentūra „Frontex“ bei Europos Sąjungos teisminio bendradarbiavimo padalinys „Eurojust“. Vykdydami operaciją „Europol“ išsiuntinėjo savo darbuotojus ir įrangą po visą Europą.

Per operaciją buvo pranešta apie daugiau kaip 265 įtartinus sandorius. Buvo sulaikyti 113 ir areštuoti 70 asmenų, tarp jų yra ir lietuvių.

Lietuvos policijos teigimu, mūsų šalies pareigūnai tiesiogiai šioje operacijoje nedalyvavo. Tačiau turimais duomenimis, Kipro policija tarptautiniame oro uoste sulaikė 4 lietuvius (2 vyrus ir 2 moteris), kurie įtariami įsigiję bilietus suklastotomis kortelėmis ir bandė skristi iš Kipro į Jungtinę Karalystę, pranešė Lietuvos policija.

Kitos šalys – tai Austrija, Bulgarija, Kolumbija, Kipras, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Graikija, Vengrija, Italija, Airija, Latvija, Nyderlandai, Norvegija, Lenkija, Portugalija, Rumunija, Ispanija, Švedija, Šveicarija, Jungtinė Karalystė ir JAV.

Nustatyta, kad naudojantis kreditinėmis kortelėmis daromi ir kiti rimti nusikaltimai, ne tik nesąžiningai perkami avialinijų bilietai. Tyrimas atskleidė, kad kai kurie sulaikytieji susiję ir su kita nusikalstama veika – vagystėmis, sukčiavimu, nelegalia imigracija, lytiniais nusikaltimais ir narkotikais.

„Ši precedento neturinti operacija aiškiai rodo, kaip nusikalstamumas plinta visame pasaulyje, keldamas grėsmę piliečiams, verslui ir kolektyviniam saugumui. Taip pat  rodo, kaip suvienijus tarptautinės policijos bendruomenės ir privataus sektoriaus jėgas galima pasiekti didžiulę sėkmę prieš nusikalstamas grupuotes, atsakingas už didelio masto sukčiavimus ir kitus nusikaltimus“, – sakė „Europol“ direktorius Robas Wainwrightas.

Pasirengti šiai įspūdingai operacijai užtruko daug mėnesių.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.