Agurkinių gaujos nusikaltimus padėjo atskleisti ir jos nariai

Teisėsaugininkai visiškai sunaikino Sauliaus Velečkos vadovaujamą Kauno Agurkinių nusikalstamą grupuotę.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

May 13, 2014, 11:39 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:25 AM

Pasak Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojo Andžejaus Roginskio, ikiteisminis tyrimas dėl gaujos veiklos jau baigtas, byla perduota teismui.

Grupuotės nariai kaltinami organizuoto nusikalstamos grupuotės organizavimu ir dalyvavimu joje, neteisėtu praturtėjimu, prekyba narkotikais stambiu mastu, žmogžudyste, pasikėsinimu nužudyti ir kitais nusikaltimais.

Gauja buvo gerai organizuota

Gauja savo veiklą vykdė ne vienoje šalyje, tarp jų Rusijoje, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje, Olandijoje.

Bylos duomenimis, gauja iš Pietų Amerikos į Ispaniją, iš jos į Lietuvą, o vėliau į Olandiją bei Didžiąją Britaniją pergabeno apie 240 kilogramų kokaino.

Iš Rusijos ir Ukrainos per Lietuvą į Olandiją Agurkinių gauja taip pat gabeno prekursorius.

„Šio nusikalstamo susivienijimo nariai mėgo prabangų gyvenimą. Gaujos nariams apribota teisė ne tik į nekilnojamąjį turtą, bet ir, pavyzdžiui, laikrodžius, kainuojančius ne vieną tūkstantį eurų. Iš viso apribota turto vertė – maždaug šeši milijonai litai“, – kalbėjo A.Roginskis.

Agurkiniai buvo gerai ginkluoti, per kratas pas juos rasta daugybė ginklų bei sprogmenų.

Ši organizuota nusikalstama grupuotė kaltinama mažiausias vienu nužudymu. 2011 metų kovą Kaune buvo įvykdyta žmogžudystė – nušautas Vidmantas Sadauskas.

Pasak A.Roginskio, žmogžudystės vykdytojas buvo rastas Ukrainoje. Jis atgabentas į Lietuvą ir bus teisiamas mūsų valstybėje.

Taip pat yra duomenų, kad gaujos nariai, būdami suimti, bandė organizuoti dar vieno žmogaus nužudymą, bet tai jiems nepavyko.

Tyrimą kontroliavęs Generalinės prokuratūros prokuroras Tomas Meškauskas teigia, kad dalis gaujos nusikalstamų veikų buvo išskirta iš pagrindinio tyrimo ir bus tiriami toliau, todėl tai tikrai ne paskutinė byla, dėl kurios Agurkiniai sės į teisiamųjų suolą.

Iš viso šioje byloje įtarimai yra pareikšti daugiau kaip 50-iai asmenų, tačiau kol kas į teismą keliaus tik 14 jų. Kitų atžvilgiu ikiteisminis tyrimas tęsiamas.

Pasak T.Meškausko, atskleisti nusikalstamos grupuotės nusikaltimus padėjo ir patys Agurkiniai – keturi iš jų, artimi gaujos vadams, sutiko bendradarbiauti su teisėsaugininkais. Vieną šių asmenų ir kėsinosi nužudyti už grotų patupdyti gaujos nariai.

Stebėjo ilgą laiką

Ilgą laiką gaujos veiklą stebėję teisėsaugininkai pirmąjį smūgį jai sudavė 2013 metų sausio 22 dieną.

Tądien Vilniuje ir Kaune buvo sulaikyti šeši grupuotės vadeivos: S.Velečka, Algimantas Ringaila, Norbertas Tučkus, Tadas Petrošius bei broliai Darius ir Andrius Petkauskai.

S.Velečką ginkluoti „Aro“ pareigūnai sulaikė Policijos departamente, kai jis atvyko aiškintis į apklausą dėl neteisėto praturtėjimo.

Sausio 23 dieną teismas patenkino prokurorų prašymus ir leido visus įtariamuosius suimti. S.Velečka, A.Ringaila, N.Tučkus, A.Petkauskas už grotų pasiųsti trims mėnesiams, T.Petrošius ir D.Petkauskas – dviem.

Vėliau suėmimo terminas įtariamiesiems pratęstas.

Vienintelį anksčiau neteistą D.Petkauską teismas po keturių mėnesių kalinimo paleido į laisvę. Vėliau įtariamųjų skaičius padidėjo.

Iškart po Agurkinių gaujos višūnėlių sulaikymo aukšti policijos pareigūnai kalbėjo, jog grupuotės nariai gali būti kalti ir dėl žmogžudysčių, tačiau įrodymų, kad gaujos nariai prisidėję prie žmogžudysčių, atsirado tik vėliau.

Teisėsaugai žinomi seniai

Tiek S.Velečka, tiek kiti jo grupuotės nariai teisėsaugininkams buvo žinomi seniai.

Dar 2006 metais pareigūnai Agurko, A.Rimgailos ir N.Tučkaus atžvilgiu buvo pritaikę nusikalstamumo užkardymo įstatymą, draudė jiems vieniems su kitais bendrauti, tačiau vyrams tokie nurodymai tik kėlė juoką, jie susitikinėjo tada, kada norėjo ir su kuo norėjo.

Paskutinį nuosprendį S.Velečka ir N.Tučkus išgirdo 2012 metų gruodžio 21 d.

Už 2004 metų gegužę įvykdytą katerio vagystę Kauno apygardos teismas abiem Agurkiniams buvo skyręs pustrečių metų laisvės atėmimo bausmes.

Jie nuosprendį apskundė ir iki apeliacinio skundo išnagrinėjimo liko laisvėje.

Apeliacinis teismas šių veikėjų taip pat pasigailėjo.

S.Velečkai teismas skyrė pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant dvejiems metams ir baudžiamojo poveikio priemonę – į nukentėjusiųjų nuo nusikalstamų asmenų fondą sumokėti 1950 litų.

N.Tučkaus atžvilgiu byla buvo nutraukta suėjus apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senačiai.

Agurkas – D.Kedžio taikinys

Nusikalstamą veiklą nuo spirito kontrabandos pradėjęs S.Velečka pastaruoju metu vengė viešumo.

Su nuolat asmens sargybinių saugomu Agurku galėjo bendrauti tik patys artimiausi jo draugai.

Jis oficialiai užsiėmė prekyba nekilnojamojo turto verslu ir, anot teisėsaugininkų, stengėsi įteisinti anksčiau įgytą turtą.

Vienas iš S.Velečkos draugų buvo dviem žmogžudystėmis įtariamo Drąsiaus Kedžio pusbrolis Vismantas Markauskas.

Vyras gerai pažinojo ir patį D.Kedį. 2009 metų vasarą, likus porai mėnesių iki žmogžudysčių, vienoje Klaipėdos degalinių įvyko S.Velečkos ir D.Kedžio susitikimas.

Į jį D.Kedys atvyko su savo draugu iš Juodkrantės Albertu Žiliumi.

Kaip vėliau draugams gyrėsi pats D.Kedys, jis susitikimo metu „išjungė“ Agurką.

Nors S.Velečka buvo atvažiavęs su apsaugininkais, jiems buvo liepta kategoriškai nesikišti į vyrų reikalus.

Anot paties D.Kedžio, konfliktas įvyko dėl pinigų. Jis buvo S.Velečkai skolingas ir labai užpyko, kai jis jam įjungė „skaitiklį“.

D.Kedys to atleisti nesugebėjo. Po tariamų pedofilų nužudymo, planavo nužudyti ir Agurką.

S.Velečkos žmona Lina Velečkienė „Lietuvos rytui“ sakė, kad jos vyras D.Kedį vadino narkotikų apsiėdusiu psichopatu ir negalėjo pateisinti niekuo dėtų žmonių nužudymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.