Kauno studentas įveikė elektroninio bilieto apsaugos algoritmą

Kauno policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai kartu su bendrovės „Kauno autobusai“ specialistais surengtos operacijos metu nustatė ir sulaikė 3 jaunuolius, kurie naudojosi suklastotais elektroniniais bilietais.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

May 27, 2014, 1:00 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:06 PM

Policijos duomenimis, būdą, kaip pasinaudojus specialia programine ir technologine įranga papildyti kortelę, atrado Kauno technologijos universitete fizikos mokslus studijuojantis 25 metų A.T.

Papildytus bilietus jis perdavė dviem 23 ir 22 metų merginoms, kurios taip pat buvo sulaikytos policijos pareigūnų.

Lrytas.lt žiniomis, studentas atrado būdą kaip pakoreguoti kortelėje įrašytus duomenis. Tai jam pavyko tik po kelių bandymų. Kai kortelė suveikė apmokant ja važiavimą Kauno visuomeniniu transportu, būsimasis fizikas pagamino ne vieną jos kloną. Preliminariais duomenimis, panaudojant nesunkiai įgyjamą įrangą galėjo būti klonuota kelios dešimtys elektroninių bilietų.

„Minėti jaunuoliai naudojosi Kauno miesto kortelėmis (terminuotaisiais elektroniniais bilietais), kuriose buvo pakeista vidinės atminties luste esanti informacija, t.y. neteisėtai įrašyti duomenys, kurių pagrindu elektroniniai bilietai buvo papildyti didesne nei 900 Lt suma. Korteles naudojantys asmenys apgaule išvengė prievolės atsiskaityti už viešojo transporto teikiamas paslaugas, klaidino kontrolierius ir taip padarė žalos UAB „Kauno autobusai“. Įmonės patiriama žala didėjo kiekvieną kartą panaudojus neteisėtai papildytas korteles“, – skelbiama Kauno policijos pranešime.

Kauno savivaldybės išgirtą elektroninę kortelę įveikusiam studentui pareikšti įtarimai net pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius. Jam gresia atsakomybė už sukčiavimą, elektroninės mokėjimo priemonės klastojimą, taip pat neteisėta elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimą.

Dviem merginos pareikšti įtarimai sukčiavimu.

Pirmieji apie galimą sukčiavimą pastebėjo bendrovės "Kauno autobusai" darbuotojai. Elektroninio atsiskaitymo už kelionę sistema leidžia labai greitai identifikuoti suklastotą bilietą bei matyti kokioje stotelėje įlipo jo turėtojas.

Tai ne pirmas atvejis, kai įveikiamos mokėjimo instrumentams prilyginamos kortelės. Prieš kurį laiką buvo nulaužtos už automobilių statymą miesto centre atsiskaityti skirtos kortelės.

Išsiaiškinę jų veikimo būdą, išmonės nestokojantys kauniečiai ėmė gaminti amžinas, niekada nesibaigiančias galioti korteles.

Šis nusikalstamas verslas gyvavo neilgai, pasak teisėsaugininkų, rinkliavą renkantys bendrovės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ kontrolieriai netruko pastebėti į automatus keistus įrenginius kišančius žmones. Bendrovėje net buvo įsteigtas specialus etatas, kovai su amžinų kortelių gamintojais ir naudotojais pasamdytas buvęs KGB karininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.