Prokuratūra teisinasi dėl į H.Daktaro bylą neatvykusio prokuroro

Generalinė prokuratūra kaip „nepriimtiną ir neturinčią pasikartoti“ įvertino situaciją, kai valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras ketvirtadienį neatvyko į teismo posėdį Lietuvos apeliaciniame teisme.

Henrikas Daktaras teisme.<br>D.Umbraso nuotr.
Henrikas Daktaras teisme.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 11, 2014, 5:20 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:28 PM

Teismui ketvirtadienį nepavyko tęsti baigiamųjų kalbų Henriko Daktaro ir kartu su juo nuteistų asmenų byloje. Į teismo posėdį gausiai susirinkus bylos dalyviams paaiškėjo, kad nėra valstybės kaltintojo prokuroro Zdzislavo Tuliševskio.

„Susisiekėme su prokuroru - jis nespėjo grįžti iš atostogų“, - paaiškino teisėjas Valdimaras Bavėjanas. Kadangi be prokuroro nagrinėti bylos negalima, posėdis neįvyko, kitas vyks pirmadienį.

Pasak Generalinės prokuratūros pranešimo, pirminiais duomenimis, atostogauti išvykusio prokuroro jį pavaduojantis kolega nepakeitė dėl apmaudaus nesusipratimo.

„Šis įvykis bus išnagrinėtas išsamiai ir aptartas visų pirma tam, kad ateityje tokios situacijos negalėtų susidaryti ir teismo darbas dėl tokių priežasčių nebūtų trikdomas“, - rašoma prokuratūros pranešime.

Dėl įvykio Generalinė prokuratūra atsiprašė Lietuvos apeliacinio teismo bei kitų proceso dalyvių.

Kai kurie byloje dalyvaujantys gynėjai piktinosi, kad teismas negalėjo pradėti klausyti jų baigiamųjų kalbų. Prokuroro pasisakymas jau buvo išklausytas birželį vykusiame posėdyje, ketvirtadienį savo kalbas turėjo pradėti sakyti advokatai. Pastarieji piktinosi, nes, jų manymu, pakeisti Z.Tuliševskį į posėdį galėjo atvykti bet kuris jo kolega ir tiesiog atvykęs į posėdį išklausyti advokatų kalbų, o jeigu užsitęsus atostogoms neatvyktų advokatas, jis baudą būtų gavęs.

„Šitiek prokurorų ir negali ateiti - netvarka“, - piktinosi į sūnaus teismo posėdį kaunietė Jadvyga Daktarienė.

Kaip skelbta, Generalinė prokuratūra mano, kad prieš metus paskelbtas nuosprendis H.Daktaro byloje turėtų būti pakeistas - H.Daktaras turėtų būti nuteistas ir dėl nusikaltimų, dėl kurių buvo išteisintas. Kitą grupuotės kūrėją ir vadovą Egidijų Abarių, kaip ir H.Daktarą, prašoma įkalinti iki gyvos galvos.

E.Abariui teismas skyrė laisvės atėmimą pataisos namuose 20 metų, iki nuosprendžio įsiteisėjimo ir įvykdymo paliko suimtą. Teisėjų kolegija E.Abarių pripažino vienu iš nusikalstamo susivienijimo kūrėjų ir vadovų, padariusiu tris labai sunkius ir keturis mažiau visuomenei pavojingus nusikaltimus. Pats kaltinamasis tiesiogiai žmonių nežudė.

E.Abarius dėl dvylikos nusikaltimų, iš kurių trys kaltinimai nužudymu ir du pasikėsinimu nužudyti, padarymo išteisintas, nenustačius, kad jis dalyvavo padarant šias veikas.

„Nusikaltimai buvo daromi nusikalstamo susivienijimo naudai, nelogiškai teismas (Klaipėdos apygardos teismas - BNS) išskaidė atsakomybę už nusikaltimus“, - yra sakęs prokuroras Z.Tuliševskis.

Tuo pačiu apeliaciniu skundu Generalinė prokuratūra prašo skirti su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę su teisėsauga bendradarbiaujančiam buvusiam nusikalstamo susivienijimo dalyviui Rimvydui Žilinskui. Teismas jam skyrė realią laisvės atėmimo bausmę. Tuo metu prokuratūra mano, kad kaltę pripažinusiam ir tyrimui padėjusiam R.Žilinskui turi būti skirta švelnesnė bausmė.

Prokuratūra skunde taip pat rašo, kad nuteistieji turi atlyginti tūkstantines proceso - lavonų paieškos, atgabenimo iš užsienio - išlaidas.

Pernai paskelbtu nuosprendžiu Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad 1993-2000 metais veikė vienvaldžio lyderio H.Daktaro vadovaujamas nusikalstamas susivienijimas, jo dalyviai buvo ginkluoti šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, naudotais ir planuotais panaudoti daromuose nusikaltimuose (nužudymuose, turto prievartavimuose, plėšimuose ir kt.).

Pasak teismo, anksčiau teistas H.Daktaras padarė septynis labai sunkius, su kėsinimusi į žmogaus gyvybę susijusius nusikaltimus bei šešis lengvesnius nusikaltimus. Pats tiesiogiai dalyvavo nužudant du žmones, nusikalstamas veikas darė siekdamas savanaudiškų tikslų ir išsaugoti savo įtaką nusikalstamame pasaulyje.

Teismas konfiskavo kaltinamųjų turto už 550 tūkst. litų, nukentėjusiesiems priteisė 205,5 tūkst. litų turtinės ir 450 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimo. Teismas pabrėžė, kad kaltinamųjų H.Daktaro ir E.Abariaus turto konfiskavimo klausimas turėtų būti išspręstas kitoje byloje, kurioje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl nepagrįsto praturtėjimo.

H.Daktaro ir jo grupuotės narių byla teisme nagrinėta nuo 2011 metų gegužės.

Suėmimą H.Daktarui teismas skyrė dar 2008 metų gruodžio 24 dieną, tačiau tada „Henytė“ pasislėpė. Jis sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto, 2009 metų rugsėjo 4 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.