Įkliuvo neteisėtai gruzinus ir vietnamiečius gabenę latviai

Savaitgalį pasienyje su Lenkija Lazdijų rinktinės pareigūnai sulaikė du Latvijos piliečius, lengvaisiais automobiliais gabenusius neteisėtai į Lietuvą patekusius užsieniečius. Vienas kaimyninės šalies gyventojas vežė keturis Latvijoje prieglobsčio pasiprašiusius gruzinus, kitas – keturis vietnamiečius.

Kalvarijos pasieniečiams įkliuvo neteisėtai gruzinus ir vietnamiečius gabenę latviai.<br>VSAT nuotr.
Kalvarijos pasieniečiams įkliuvo neteisėtai gruzinus ir vietnamiečius gabenę latviai.<br>VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 29, 2014, 12:58 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 7:06 AM

Kaip pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba, šeštadienį popiet VSAT Lazdijų rinktinės Kalvarijos užkardos pareigūnai ties Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimu patikrinti sustabdė į Lenkiją beišvažiuojantį automobilį „Chrysler Grand Voyager“ angliškais valstybiniais registracijos numeriais. Mašiną vairavęs 27 metų Latvijos pilietis pasieniečiams pateikė tvarkingus asmens bei transporto priemonės registracijos dokumentus. Įtarimų nekėlė ir kartu vykusio keleivio, 23-ejų latvio, dokumentai.

Tačiau VSAT pareigūnams kiti keturi vienatūriu vykę keleiviai nepateikė jokių kelionės dokumentų, įrodančių teisėtą jų buvimą Lietuvoje. Apklausos metu paaiškėjo, kad jie yra Gruzijos piliečiai. Nustatyta, kad 30 metų moteris, 32 metų vyras ir du nepilnamečiai neteisėtai pasišalino iš Latvijoje esančio Užsieniečių registracijos centro. Tarp jų asmeninių daiktų rasti ir latviški pažymėjimai, patvirtinantys, jog gruzinai šioje šalyje yra pasiprašę prieglobsčio.

Informaciją Lazdijų rinktinės pasieniečiai pasitikslino susisiekę su kolegomis Latvijoje, dirbančiais Lietuvos ir Latvijos pasienyje veikiančiame Kalvių – Meitenės kontaktiniame punkte.

Dėl neteisėto asmenų gabenimo per valstybės sieną Lazdijų rinktinės pasieniečiai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Už tai numatytas laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Po apklausos mašiną vairavęs latvis uždarytas į areštinę, o kartu vykęs jo tautietis paleistas.

Keturis gruzinus Lazdijų rinktinės pareigūnų konvojus nugabeno iki sienos su Latvija ir per minėtą kontaktinį punktą perdavė šios šalies pasieniečiams.

Sekmadienį Kalvarijos užkardos pasieniečiams įkliuvo ir dar vienas latvis, gabenęs neteisėtai į Lietuvą patekusius užsieniečius. Automobilį „BMW 323“ latviškais valstybiniais registracijos numeriais VSAT pareigūnai pastebėjo netoli sienos su Lenkija esančioje degalinėje ties Kalvarijos savivaldybės Trakėnų kaimu, šalia kelio Marijampolė – Suvalkai.

Pasieniečiams stovinti mašina pasirodė įtartina, todėl jie ją nusprendė patikrinti. Paaiškėjo, kad 33 metų latvio vairuotu automobiliu vyko trys vyrai ir moteris. Jie prisistatė Vietnamo piliečiais, kuriems - nuo 19 iki 21 metų. „BMW 323“ pasieniečiai rado dviejų vietnamiečių pasus. Juose nebuvo jokių žymų apie teisėtą patekimą į Šengeno erdvę.

Visi užsieniečiai buvo basi. Tarp asmeninių vietnamiečių daiktų VSAT pareigūnai aptiko purviną ir šlapią ketveriukės avalynę. Panašu, kad vietnamiečius gabenęs latvis rūpinosi savo automobilio salono švara, todėl liepė užsieniečiams nusiauti purvinus batus.

Vairuotoją ir keleivius VSAT pareigūnai uždarė į areštinę. Latvijos piliečiui dėl neteisėto užsieniečių gabenimo irgi pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Abu latvių automobiliai, kuriais gabenti neteisėtai Lietuvoje buvę užsieniečiai, laikinai saugomi Kalvarijos užkardoje.

Iš viso šiemet pasieniečiai sulaikė 101 Gruzijos pilietį, kuris neteisėtai bandė patekti į Lietuvą. Ankstesniais metais šioje kategorijoje gruzinai buvo lyderiai tarp visų užsieniečių. Šiemet juos aplenkė Vietnamo piliečiai, kurių VSAT pareigūnai jau sulaikė 231.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.