Medininkų muitininkams – beveik pusę milijono eurų baudos

29 Medininkų kelio posto muitininkai

Tai buvo didžiausia korupcinio pobūdžio byla Lietuvos muitinės istorijoje.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Tai buvo didžiausia korupcinio pobūdžio byla Lietuvos muitinės istorijoje.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 5, 2015, 9:56 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 12:59 AM

Visi muitininkai pripažinti kaltais, bendra jiems skirtų baudų suma siekia apie 1,5 mln. litų (435 tūkst. eurų), žurnalistams pirmadienį sakė nuosprendį paskelbęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Algimantas Valantinas.

Tai buvo didžiausia korupcinio pobūdžio byla Lietuvos muitinės istorijoje.

Kaltais pripažinti ir nuteisti Nina Novičkova, Saulius Kuksa, Valerijus Pavlovskis, Sigitas Bukėnas, Arvydas Pranskus, Raimundas Šidlauskas, Arvydas Kadzevičius, Aleksandras Jelizarovas, Jonas Dzikevičius, Gediminas Sobolevas, Jūratė Čebatoriūnienė, Giedrius Gabrusėnas, Artūras Dervinis, Rytis Linkevičius, Gediminas Keris, Adas Trakymas, Liliana Usevičienė, Daiva Kriaučionienė, Danutė Gančierienė, Jurgita Jakulevičiūtė, Eduardas Blinovas, Zigmas Jašinskis, Miroslavas Jankovskis, Algirdas Baronas, Andžela Rodzevičiūtė, Marius Stračinskis, Lidija Blonskienė, Jurijus Beriozovas ir Vladas Korsakas.

Kiekvienam muitininkui skirta bauda sudaro po maždaug 11 - 22 tūkst. eurų. Dažniausiai skirta bauda sudarė per 14 tūkst. eurų.

Teismas paskelbė, kad baudas nuteistieji turės sumokėti per dvejus metus. Teismas taip pat konfiskavo pas muitininkus rastas įvairias sumas - 30, 60 litų. Dauguma muitininkų yra laikinai nušalinti nuo pareigų, visi nuteistieji yra eiliniai pareigūnai.

Teisėjas A.Valantinas sakė, kad prokuratūrai nepavyko įrodyti, jog muitininkai veikė organizuotoje grupėje, todėl jų veikos individualizuotos. Teisėjo manymu, byloje esančių duomenų neužteko pripažinti, kad muitininkai bendrai dalindavosi pinigais. Prokuratūra skelbė, kad iš vairuotojų surinkti pinigai dėti į sutartą vietą ir laikyti šiukšliadėžėje. Vėliau, pasibaigus pamanai, lygiomis dalimis jie pinigus pasidalindavo - kiekvienam tekdavo ne mažiau 50-250 litų.

Nuosprendis nėra galutinis ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Bylos duomenimis, 2012 metų rugsėjo-spalio mėnesiais muitininkai rinkliavas rinko iš Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos, Kazachstano, Slovakijos, Turkijos piliečių. Pinigai muitininkams buvo dedami į vykstančiųjų pasus. Pinigus muitininkai gaudavo eurais, litais, JAV doleriais, Rusijos rubliais.

„Visi vairuotojai, kurie buvo apklausti liudytojais, parodė, kad, jeigu nori be kliūčių kirsti sieną, tai tiesiog reikia į pasą įdėti eurų, dolerių, Rusijos rublių“, - žurnalistams yra sakęs prokuroras Nerijus Puškorius.

Korupcija įtariamus muitinės pareigūnus 2012 metų gruodžio 5 dieną sulaikė Muitinės departamento Tarnybinių tyrimų tarnyba ir Muitinės kriminalinė tarnyba.

Iš viso įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba buvo pateikti 33 muitinės pareigūnams. Trys muitininkai pripažino kaltę, dėl jų jau priimti ir įsiteisėję baudžiamieji įsakymai, jiems skirtos baudos. Vienas pareigūnas nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas, nes padėjo atskleisti nusikalstamas veikas. Baudžiamąją bylą sudaro 30 tomų dokumentų.

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, atliko Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.