Vairuotojo aplaidumo kaina – dviejų studentų žūtis

Neseniai pakeistų sunkvežimio ratų prieš kelionę pasitikrinti nepanorėjęs vienos Radviliškio žemės ūkio bendrovės 57 metų vairuotojas Vytautas Mickevičius padarė lemtingą klaidą, kuri dviem niekuo dėtiems jaunuoliams kainavo gyvybę.

Jam skelbiamo nuosprendžio V.Mickevičius klausėsi nudelbęs akis.<br>R.Vitkaus nuotr.
Jam skelbiamo nuosprendžio V.Mickevičius klausėsi nudelbęs akis.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jan 5, 2015, 3:16 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 11:49 PM

Važiuojant nukritęs sunkvežimio ratas trenkėsi į kitą sunkvežimį, o šis rėžėsi į automobilį „Renault Esapace“, kuriuo į studijas važiavo 21 metų Gediminas P. ir 22 metų Lijana J.

Per avariją žuvo ir „Renault Espace“ vairavęs vaikinas, ir kartu su juo važiavusi mergina.

Dėl tragiškos avarijos iškeltą bylą išnagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismas pirmadienį paskelbė nuosprendį.

Nuosprendžio klausėsi nudelbęs akis

Kaltu dėl kelių eismo saugumo bei transporto priemonės eksploatavimo taisyklių pripažintam V.Mickevičiui teismas skyrė trejus metus nelaisvės. Bausmę nuteistasis privalės atlikti atviroje kolonijoje.

Teismas iš V.Mickevičiaus trejiems metams atėmė ir teisę vairuoti transporto priemones.

Didžiąją dalį žalos žuvusiųjų tėvams privalės atlyginti draudimo bendrovė ir bendrovė, kurioje dirbo avarijos kaltininkas.

Iš civiliniu atsakovu pripažintos AB „Lietuvos draudimas“ Gedimino P. tėvams priteisti 8 tūkstančiai 194 eurai turtinės ir 1250 eurų neturtinės žalos. Lijanos J. motinai ši bendrovė turės atlyginti 3 tūkstančių 164 eurų turtinę ir 1250 neturtinę žalą.

Radviliškio rajono žemės ūkio bendrovė „Draugas“, kurioje dirbo nuteistasis, per avariją žuvusių studentų tėvams privalės atlyginti po 24 tūkstančių 815 eurų žalą.

Iš tragiškos avarijos kaltininko V.Mickevičiaus priteisti tik 289 eurai teismo išlaidų, už vieną nukentėjusiųjų interesus atstovavusį advokatą.

Jam skelbiamo nuosprendžio V.Mickevičius klausėsi nudelbęs akis.

Keitė sunkvežimio ratus

Dviejų žmonių žūties kaltininku tapęs V.Mickevičius anksčiau nebuvo teistas, tačiau du kartus buvo baustas administracine tvarka. 2006 metais šiam vairuotoju dirbusiam vyrui protokolas surašytas už vairavimą išgėrus, o 2013 metų balandžio pirmąją ( iki tragiškos nelaimės likus keturioms dienoms) - už greičio viršijimą.

Radviliškio rajono žemės ūkio bendrovėje „Draugas“ dirbusiam V.Mickevičiui buvo patikėta vairuoti krovininį automobilį ,,Mercedes Benz 2631" su priekaba.

2013 metų balandžio 3 dieną sunkvežimiui prireikė remonto – buvo pakeisti galinės ašies ratai.

Po dviejų dienų V.Mickevičius šiuo sunkvežimiu atvyko Pakruojo rajono, Žeimelio ŽŪB paimti krovinio.

Popietę jau pakrautu sunkvežimiu V.Mickevičius leidosi atgal.

Prieš išvažiuodamas vairuotojas nepatikrino, ar neseniai pakeisti ratai ant ašies laikosi gerai, ar nesisuko ratų veržlės.

Nukritęs ratas sukėlė avariją

Bevažiuojant keliu Smilgiai-Pakruojis atsisuko blogai priveržtos ,,Mercedes Benz 2631" kairės pusės galinio rato veržlės.

Nukritęs ratas išriedėjo į priešpriešinę eismo juostą ir trenkėsi į ja važiavusį vilkiką ,,DAF XF95.480" su priekaba.

Po smūgio nevaldomu tapęs vilkikas išvažiavo į priešingą eismo juostą ir trenkėsi į ją paskui V.Mickevičiaus vairuojamą sunkvežimį važiavusį vienatūrį „Renault Espace“.

Į avariją pateko ir paskui vienatūrį važiavęs automobilis ,,Renault Megane Scenic".

Per šį susidūrimą nukentėjo tik abu „Renault Espace“ į Kauną važiavę studentai – ir automobilį vairavęs Gediminas P., ir keleivio sėdynėje sėdėjusi Lijana J. žuvo iškart.

Vairuotojas nepatikrino automobilio būklės

Apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs teismas konstatavo, kad Kelių eismo taisyklės įpareigoja vairuotoją prieš kelionę pasitikrinti savo transporto priemonės techninę būklę.

Jei vairuotojas būtų įsitikinęs, kad sunkvežimis yra techniškai tvarkingas ir kelionės metu būtų stebėjęs, ar neatsisuko neseniai pakeistų ratų varžtai, tokios nelaimės būtų išvengta.

Per ikiteisminį tyrimą buvo tiriama, ar dėl avarijos nėra kaltas į vienatūrį „Renault Espace“ įsirėžusio vilkiko „DAF" vairuotojas.

Ekspertai nustatė, kad „DAF“ valdymo kontrolę jo vairuotojas prarado dėl į vilkiką atsitrenkusio sunkvežimio „Mercedes Benz“ rato.

Skiriant nuosprendį V.Mickevičiui teismas atsižvelgė į tai, kad kaltinamasis savo kaltę pripažino ir nuoširdžiai gailėjosi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.