Aktoriaus P.Dimšos teisme – promilių matavimo matematika

Kiek gudobelių ekstrakto turėjo išgerti aktorius Petras Dimša, kad jo

Teisme bandoma nustatyti, kada apgirto P.Dimša.<br>D.Umbraso nuotr.
Teisme bandoma nustatyti, kada apgirto P.Dimša.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Jan 8, 2015, 2:43 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:00 PM

Tokį matematikos uždavinį primenantį klausimą prokuratūra pateikė teismo medicinos ekspertams.

Tokia alkoholio koncentracija aktoriui buvo nustatyta praėjus dviems valandoms po avarijos, per kurią jis partrenkė dviratininką.

Į Vilniaus miesto apylinkės teismą iškviestas ekspertas Jonas Paliulis teigė, jog į organizmą patekęs alkoholis aukščiausią koncentraciją pasiekia maždaug per valandą. Vėliau koncentracija po truputį ima mažėti.

"Kad po dviejų valandų vyro organizme būtų 1,67 promilės alkoholio, reikėjo išgerti 79,5 gramo šimtaprocenčio alkoholio", - aiškino ekspertas. Tai priklauso nuo tiriamo asmens svorio, jo skrandžio turinio, medžiagų apytakos greičio.

Prokuroro uždavinį ant lapelio užsirašęs ekspertas teisme skaičiavo, kad avarijos metu kaltinamojo organizme galėjo būti nuo 1,17 iki 1,47 promilės alkoholio. Ekspertas tai padarė naudodamas medikams įprastą alkoholio koncentracijos nustatymo formulę.

Savo žodžių apie tai, kad P.Dimša avarijos vietoje buvo išgėręs, gynėsi ir netrukus po nelaimės į įvykio vietą atvykusi P.Dimšos giminaitė Salomėja Čerbauskienė.

Praėjusiame teismo posėdyje apklaustas televizijos žurnalistas Bronius Jablonskas prisiminė, jog avarijos vietoje prie jo priėjusi nepažįstama moteris prašė jo nefilmuoti, nes aktorius - neblaivus. "Žinote, televizijoje po darbų žmonės kartais išgeria", - bandė aiškinti nepažįstama moteris.

Eidama pro policijos pareigūnus moteris prasitarė: "jis girtas, reikia kažką daryti". Savo giminaitę P.Dimša atpažino iš teisme peržiūrėtų vaizdo įrašų.

Į teismą neatvykusi S.Čerbauskienė savo paaiškinimus atsiuntė raštu. Ji tvirtino, jog jokio interviu nedavė ir tokių žodžių nesakė.

Moteris teigė, jog tokių jos žodžių negalėjo girdėti ir policijos pareigūnas, nes ji į nelaimės vietą atvyko tuomet, kai blogai pasijutęs P.Dimša jau buvo greitosios pagalbos automobilyje.

Teismas nusprendė nesiremti raštu pateiktu paaiškinimu. "Liudytojai apklausiami tik davę priesaiką teisme", - paaiškino teisėja Ainora Kornelija Macevičienė. Negana to, be pateisinamos priežasties į teismo posėdį neatvykusią liudytoją nuspręsta atvesdinti.

Televizijos serialuose išgarsėjęs 76 metų aktorius P.Dimša kaltinamas tuo, kad praėjusių metų liepos 17-ąją vairuodamas automobilį „Volkswagen Polo“ partrenkė 24 metų dviratininką Šarūną Surblį.

Kelias operacijas ištvėręs dviratininkas po dešimties dienų mirė ligoninėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.