Latvijai nepavyko apklausti buvusių omonininkų Medininkų byloje

Latvija buvo pripažinusi tinkamu

Ankstų 1991 metų liepos 31-osios rytą Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas ėję policijos ir muitinės pareigūnai.<br>P.Lileikio nuotr. iš archyvo
Ankstų 1991 metų liepos 31-osios rytą Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas ėję policijos ir muitinės pareigūnai.<br>P.Lileikio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 9, 2015, 10:10 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 2:32 PM

Penktadienį Lietuvos apeliaciniame teisme Vilniuje buvo paskelbti Latvijos atsakymai į Lietuvos teisinės pagalbos prašymus. Teismas prašė apklausti liudytojais du buvusius omonininkus - Normundą Strapcaną ir Germaną Buniatovą (ankstesnė pavardė Glazovas - BNS).

Latvijoje gyvenančių liudytojų, buvusių omonininkų norėta paklausti apie tarnybą Rygos OMON, ar pažinojo kitus omonininkus - Česlavą Mlynniką, Alekdandrą Kuzminą, Andrejų Laktionovą, Aleksandrą Ryžovą, Konstantiną Michailovą, apie Rygos OMON būryje sukurtas „Delta-1“ ir „Delta-2“ grupes, kieno nurodymu ir kokiu tikslu tos grupės buvo sukurtos, kokia buvo jų veikla, ar jiems žinomos kokios nors konkrečios Rygos OMON „Delta“ grupių operacijos.

N.Strapcano prašyta atsakyti, ar jam žinoma, ar 1991 metais Rygos OMON darbuotojai užpuldinėjo Latvijos, Lietuvos vidaus reikalų sistemos pareigūnus, Latvijos ir Lietuvos muitinės postus, juos degino, mušė ir tyčiojosi iš muitininkų, kieno nurodymu tokie veiksmai buvo atliekami.

Latvija pranešė, kad buvo pasirengusi vykdyti Lietuvos teisės pagalbos prašymą. Remiantis įvairiomis konvencijomis ir teisės aktais, vykdant tokius teisinės pagalbos prašymus, tokie liudytojai turi būti apklausiami Latvijos teisme.

N.Strapcanui ir G.Buniatovui buvo išsiųsti šaukimai spalio 28 atvykti į apklausas Rygos miesto Ziemgalos priemiesčio teismą, tačiau jie neatvyko. Neatvykimo priežastys nežinomos.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija nusprendė prokurorams iki kito posėdžio, kuris vyks sausio 21-ąją, per savo šaltinius išsiaiškinti, ar minimi liudytojai Latvijoje gyvena, kokios jų apklausų galimybės.

Teismui nepavyko gauti atsakymo iš ir Rusijos, kur gyvena dar vienas buvęs omonininkas A.Kuzminas. Rusija prieš kurį laiką pranešė, kad tik nustatė liudytojo, buvusio omonininko A.Kuzmino gyvenamąją vietą. Lietuvos teisingumo ministerija teismui nurodė, kad galėtų dar galėtų pasiaiškinti Rusijos poziciją dėl tokio atsakymo į Rusijos teisinės pagalbos prašymą.

1991 ir 1992 metais šis asmuo buvo apklaustas Latvijos generalinėje prokuratūroje. Medininkų bylą nagrinėjant Vilniaus apygardos teisme liudytojas kviestas atvykti į 2010 metų gegužės 5 dienos posėdį, tačiau jame nepasirodė. Anksčiau A.Kuzminas gyveno Latvijoje.

Prokuroras Saulius Verseckas yra sakęs, kad buvę omonininkai kituose teismo procesuose yra liudiję apie OMON struktūrą ir šioje struktūroje sukurtų „Delta“ grupių paskirtį, veiklos pobūdį ir pan.

K.Michailovą 2007 metų lapkričio 28 dieną sulaikė Latvijos teisėsauga, remdamasi Lietuvos išduotu Europos arešto orderiu. Lukiškių tardymo izoliatoriuje jis laikomas nuo 2008-ųjų sausio. Vilniaus apygardos teismas K.Michailovą pripažino kaltu dėl nužudymų Medininkuose ir 2011 metais nuteisė kalėti iki gyvos galvos.

Šį nuosprendį skundę Lietuvos prokurorai siekia, kad K.Michailovas būtų nuteistas už nusikaltimus žmoniškumui. Nuosprendį skundė ir nuteistasis, kuris kategoriškai neigia savo kaltę.

Ankstų 1991 metų liepos 31-osios rytą Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas ėję policijos ir muitinės pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.