Prokuroro siūlymas – P.Dimšai septyneri metai kalėjimo

„Nors Petras Dimša nepripažįsta savo kaltės, teisme išnagrinėtų faktų

P.Dimšą pribloškė toks prokuroro siūlymas.<br>D.Umbraso nuotr.
P.Dimšą pribloškė toks prokuroro siūlymas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Jan 28, 2015, 10:23 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 8:43 PM

Prokuroras siūlė P.Dimšai būtinai skirti laisvės atėmimo bausmę. Anksčiau neteistą aktorių jis siūlė nuteisti septyneriems metams nelaisvės ir trejiems metams atimti teisę vairuoti transporto priemonę.

„Kaltinamasis, būdamas Lietuvoje žinomas aktorius, intensyvaus eismo kelyje vairavo išgėręs, ignoruodamas Kelių eismo taisykles“, – kalbėjo E.Motiejūnas.

Prokuroras pasigedo nuoširdžios P.Dimšos atgailos. Jis visą laiką neigė savo kaltę ir net neatsiprašė žuvusiojo artimųjų.

Populiarus televizijos serialų aktorius 76 metų P.Dimša nuo pat tyrimo pradžios laikėsi tos pačios pozicijos – esą dviračiu važiavusį 24 metų Šarūną Surblį partrenkė ne jis, o kitas automobilis.

Aktorius tikino, jog jokio kontakto tarp jo automobilio ir dviračio nebuvo. Bandydamas padėti nukentėjusiam dviratininkui, jis esą išsikruvino savo marškinėlius, o vėliau ištepė ir automobilį.

Tuomet kodėl apie dviratininką galėjusį partrenkti ir pasprukusį automobilį P.Dimša neužsiminė nei policijos pareigūnams, nei į nelaimės vietą atvykusiems medikams?

Tokius aktoriaus teiginius prokuroras laiko gynybos versija. Transporto priemones tyrę teismo medicinos ekspertai nustatė, jog tarp P.Dimšos automobilio „Volkswagen Polo“ ir dviračio buvo kontaktas. Ekspertų išvadoje teigiama, jog P.Dimša dešiniu automobilio kampu kliudė galinį dviračio ratą.

Gynyba P.Dimša pradėjo rūpintis jau kitą dieną po įvykio. Nelaimės vietoje jis rado ir pasiėmė poroloninę detalę, kuri esą galėjo būti iš kito automobilio. „Ši detalė atsirado tik bandant pagrįsti įtariamojo gynybos versiją, o ne dėl noro nustatyti tiesą“, – kalbėjo prokuroras. P.Dimšos radinį apžiūrėję ekspertai negalėjo atsakyti, ar tai iš viso automobilio detalė. E.Motiejūnas teigė, jog P.Dimšos kaltę patvirtina ir faktai, kad kitą dieną jis ligoninėje aplankė sužalotą jaunuolį ir paskambino į draudimo bendrovę.

Bylos duomenimis, P.Dimša automobilį vairavo apsvaigęs nuo alkoholio. Praėjus dviem valandoms po nelaimės P.Dimšos kraujo mėginyje rasta 1,67 promilės alkoholio.

P.Dimša tikino, jog dėl ligų jau trejus metus nevartoja alkoholio, o susijaudinęs po įvykio jis išgėrė gudobelių ekstrakto, kuriame yra iki 70 procentų alkoholio. Jis teigė išgėręs pusantro buteliuko.

Teisme taip ir neatsirado nė vieno liudytojo, kuris būtų matęs, kad P.Dimša gėrė šį preparatą. Niekas nematė ir tuščių vaistų buteliukų.

„Nors gydytojas kardiologas teigė jutęs nuo P.Dimšos sklindantį į gudobelių ekstraktą panašų kvapą, tai dar nereiškia, kad jis gėrė vien šį preparatą ir išgėrė tokį jo kiekį“, – kalbėjo prokuroras.

Dviratininkas Š.Surblys buvo partrenktas Oslo gatvėje užpraeitų metų liepos mėnesį. Sunkių sužalojimų patyręs jaunas dailininkas po dešimties dienų mirė ligoninėje.

 “Šioje byloje nėra laimėjusiųjų, pralaimėjome mes visi, o labiausiai – mano sūnus Šarūnas“, – išgirdusi prokuroro siūlymą kalbėjo žuvusiojo motina Eglė Surblienė. Motina padėkojo teismui, turėjusiam kantrybės pusantrų metų klausytis P.Dimšos versijų ir išsisukinėjimų.

Žuvusiojo tėvas Arvydas Surblys įsitikinęs, kad vien už cinizmą ir melą P.Dimšai turi būti skirta maksimali bausmė.

Š.Surblys žuvo prieš pat savo vestuves. Jo sužadėtinė Gabija Špokaitė kiek nustebo sužinojusi, kiek laiko P.Dimšai siūloma praleisti už grotų: „Manau, kad žmogui praleisti senatvę kalėjime nėra pats geriausias variantas, bet per pusantrų metų teisme įsitikinau, kad jo gyvenime niekas nepasikeitė. Tik prokuroras gali spręsti, kiek laiko reikia žmogui, kad jis permąstytų savo gyvenimą.“

 P.Dimša kategoriškai neigė, jog automobilį vairavo neblaivus. Jis ir toliau tikino išgėręs gudobelių ekstrakto ir neigė medikų žodžius, kad širdies stimuliatoriai negenda. Jis teigė ligoninėje nesislėpęs nuo kraujo patikrinimo, o ilgesniam laikui nuėjęs į tualetą, nes serga prostatos vėžiu. „Policijos patrulis Giedrius Česnulevičius mano automobilį užkėlė ant svetimų vėžių“, – toliau priekaištus visiems žėrė teisiamas aktorius. Naują versiją P.Dimša pateikė ir dėl tamsių žymių ant jo automobilio, kurias tyrėjai pavadino dviračio ratų žymėmis. Ant automobilio esančios juodos dėmės – „tai Sosnovskio barščiai, sutrypti aktorių batais filmavimo metu“.

„Dar kartą reiškiu užuojautą ir pareiškiu, kad dėl Šarūno mirties aš nekaltas“, – paskutiniu žodžiu P.Dimša taip kreipėsi į Š.Surblio artimuosius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.