Keliuose siautusi muitininkų gauja – sutramdyta

Šiaulių apygardos teismas pirmadienį padėjo tašką beveik pustrečių metų nagrinėtoje byloje, kurioje teisti ir kyšius ėmę muitininkai, ir pinigais išsisukti bandę vairuotojai.

Teisiami muitininkai muistėsi, kai buvo fotografuojami teisme.<br>G.Šiupario nuotr.
Teisiami muitininkai muistėsi, kai buvo fotografuojami teisme.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Feb 9, 2015, 12:49 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 5:53 PM

Tiesa, nubausta tik dalis per stambaus masto operaciją sučiuptų kyšininkų – keli buvo išteisinti, keli atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Bylos tyrimas buvo sudėtingas, nes pareigūnai vienas po kito sirgo. Ūmios ligos baigėsi, kai įstatymu buvo apribota galimybė vilkinti bylų tyrimą.

Muitininkai nebuvo išrankūs

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) operacija vyko nuo 2011 m. gegužės iki rugsėjo pabaigos.

Penkis mėnesius agentai slapta įranga filmavo, ką veikia Klaipėdos teritorinės muitinės pažeidimų prevencijos skyriaus mobiliosios grupės Šiaulių poskyrio darbuotojai, klausėsi jų pokalbių.

STT pareigūnai užfiksavo keliasdešimt pažeidimų ir nusikaltimų, kuriuos darbe padarė muitininkai ir jų sustabdyti vairuotojai.

Dažniausiai pareigūnai imdavo kyšius už pernelyg didelį krovinį, bet nevengdavo pasipelnyti, jei vairuotojas nebūdavo laiku pasikeitęs pažymėjimo, netinkamai įformindavo krovinį.

Pareigūnai nebuvo išrankūs: iš pažeidėjų kyšius ėmė ir litais, eurais. Kartais vairuotojams pavykdavo atsipirkti 20 ar 50 litų, o kartais tekdavo sumokėti ir 200 litų.

Čiupo ir nusišlapinusį vyriškį

Papildomo uždarbio troškimas buvo itin didelis: muitininkas Giedrius Impolis sustabdė ir automobilį, kurio vairuotojas nusišlapino šalikelėje.

Gamtinius reikalus ne vietoje atlikęs vyriškis pinigų neturėjo. Išeitis netrukus buvo rasta: pareigūnai paėmė vairuotojo dokumentus ir telefoną, o šis nuvažiavo į prekybos centrą išgryninti pinigų. Dokumentus pažeidėjas atgavo, kai padavė 200 litų.

Tiesa, G.Impolis teismą bandė įtikinti, kad vairuotoją iki prekybos centro lydėjo, nes šis galėjo pakelėje dar kartą stabtelti ir atlikti gamtinius reikalus.

Perspėdavo apie pasalas

Kitas muitininkas 58 metų Jonas Knieža talkino patikrinimo kelyje išvengti siekusiam vežėjui. Užfiksuota, jog pareigūnas dvylika kartų bendrovės „Patrauka“ direktorių perspėjo, kur ir kada budės mobilioji grupė.

Pastarajam muitinės darbuotojui teismas skyrė bausmę ir už piktnaudžiavimą, ir už kyšininkavimą. J.Knieža nubaustas 70 MGL (2636,2 euro) bauda, be to, iš jo atimta teisė 3 metus dirbti valstybės tarnyboje.

Nubaudė vieną kyšio davėją

Likę penki muitininkai nubausti už kyšininkavimą. 44 metų Dainius Jurgaitis ir 43 metų Linas Laurinaitis neteko teisės 2 metus dirbti valstybės tarnyboje. 52 metų Remigijus Sankauskas nubaustas 40 MGL (1506,4 euro) bauda, be to iš jo atimta teisė 3 metus dirbti valstybės tarnyboje.

Iš gamtinius reikalus ne vietoje atlikusio vyriškio pasipelnyti siekęs G.Impolis nubaustas 40 MGL (1506,4 euro) bauda. 54 metų Alfonsas Dauskurdis neteko teisės 3 metus dirbti valstybės tarnyboje.

Vienintelis nuteistas kyšio davėjas 57 metų Kostas Meškauskas atsipirko 5 MGL (188,3 euro) bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.