Daktarų gaujos narį išgelbėjo senatis

Buvęs Daktarų gaujos narys 41-erių Arūnas Šimėnas atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės. Paaiškėjo, jog kaunietis be reikalo daugiau kaip 2 metus slapstėsi nuo teismo – jį ir taip būtų išgelbėjusi senatis.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

2015-02-17 06:34, atnaujinta 2018-01-13 00:43

Nuo kruvinų įvykių Kaune, „Vilulos“ kavinėje, kur buvo nužudytas Daktarų gaujos narys Arvydas Mučinskas, pravarde Mačialka, praėjo daugiau kaip 20 metų.

„Per tą laiką A.Šimėnas nepadarė kitokių nusikaltimų, tad yra atleidžiamas nuo bausmės dėl to, ką padarė anksčiau“, – pranešė Klaipėdos apygardos teisėjas Zigmas Pocius.

Išlindo sausas iš balos

Su Daktarų gauja siejamas Šampaniniais vadintų jaunų nusikaltėlių grupuotei priklausęs A.Šimėnas, pravarde Kiška, buvo kaltinamas 1994 m. prisidėjęs prie „Vilulos“ sporto salėje žiauriai sumušto kauniečio A.Mučinsko mirties.

Sumuštas A.Mučinskas buvo išvežtas iš Henrikui Daktarui bei jo bendrininkams priklausiusios „Vilulos“ ir užkastas miške.

Kalbama, kad A.Mučinskas gaujos vadeivų nemalonę užsitraukė dėl to, jog įniko į narkotikus, buvo užmezgęs romaną su Šampaninių grupuotės vadeivos Kęstučio Martuzevičiaus žmona.

Išsiaiškinta, jog A.Šimėnas kartu su sėbrais „Vilulos“ salėje mušė A.Mučinską. Tačiau nenustatyta, kad jis su kitais gaujos nariais pratęsė egzekuciją miške, padėjo užkasti auką.

Įvertinus visas aplinkybes, liudytojų parodymus, ankstesnis kaltinimas A.Šimėnui, už kurį jam grėsė 13 metų nelaisvės, buvo perkvalifikuotas į lengvesnį – dėl fizinio skausmo sukėlimo.

Tačiau senatis A.Šimėną išgelbėjo nuo bausmės ir už šį lengvesnį nusikaltimą.

Nežinojo apie žmogžudystę?

Tokį pat sprendimą anksčiau išgirdo kitas gaujos narys kaunietis Renaldas Stončius, dėl senaties jis atleistas nuo bausmės už fizinio skausmo A.Mučinskui sukėlimą.

Narpliojant Daktarų gaujos nusikaltimus bausmių už nusikaltimus dėl senaties iš viso išvengė dešimt bylos dalyvių.

„Senatis taikoma tiktai tuomet, jei teisiamieji per 15 metų nepadaro naujų nusikaltimų“, – pažymėjo teisėjas Z.Pocius.

A.Šimėnas, kuriam anais laikais buvo 20 metų, drauge su kitais Daktarų gaujos nariais Klaipėdoje stojo prieš teismą.

Kaunietis prisiminė, kaip mušamas „Viluloje“ A.Mučinskas šaukėsi draugo Rolando Zavecko pagalbos. Šis stovėjo toliau, šnekėjosi su kažkuo iš Daktarų gaujos senbuvių. Panašiai teisme kalbėjo ir R.Stončius.

Kad A.Mučinskas buvo nužudytas, A.Šimėnas tvirtino sužinojęs po daugelio metų, kai jau buvo persikėlęs gyventi į JAV.

Ten kaunietis buvo sulaikytas ir perduotas Lietuvai.

Ėmė kaltinti prokurorus

Teisme A.Šimėnas sutiko teikti parodymus, tačiau vėliau ėmė svaidyti kaltinimus prokurorams, sakė jautęs jų psichologinį spaudimą: „Tyrėjas buvo kalbesnis už mane – prirašė, ką pats mano.

Faktai lyg ir teisingi, bet sudėlioti taip, kaip jam patogiau. Pasirašiau protokolą jo net neskaitęs, nes būčiau ilgam uždarytas į gardą.“

Prokurorams nusistebėjus tokiomis kalbomis, A.Šimėnas pratrūko: „Prieš pat teismo posėdį į mano namus atėjęs pareigūnas aiškino, ką ir kaip turėčiau kalbėti.

Aš jį pažinau – tai buvo tas pats vyras, atskraidinęs mane iš JAV. Nekviestą svečią tuomet įsidėmėjo ir mano motina.“

Advokatai reikalavo tyrimo dėl galimai neteisėto poveikio A.Šimėnui, bet teisėjų kolegijos pirmininkas Z.Pocius atmetė jų skundus.

Bėgliai vis tiek įkliūva

Išsigandęs gresiančios bausmės A.Šimėnas 2012 metų vasarą ėmė slapstytis nuo teismo. Vyras pažeidė teismo jam skirtą įpareigojimą nuolat registruotis Žaliakalnio policijos komisariate.

Pareigūnai buvo nuvykę į A.Šimėno butą, tačiau ten kaltinamojo nesurado. Kaimynai sakė girdėję, kad jis galėjo išvykti į JAV.

A.Šimėno advokatas tuomet nedaugžodžiavo: „Jis nebuvo su manimi susisiekęs. Nežinau, ar pasislėpė, ar jam kas nors nutiko.“

Klaipėdos apygardos teismas, išskyręs A.Šimėno bylą, paskelbė jo paiešką.

Neseniai grįžęs iš užsienio A.Šimėnas buvo sulaikytas Kaune.

Niekur nedirbantis, išsituokęs vyriškis policijos areštinėje praleido savaitę.

Nuo teismo slapstęsis dar vienas A.Mučinsko nužudymu įtariamas Šampaninių atstovas K.Martuzevičius suimtas Didžiojoje Britanijoje. Sprendžiama dėl jo perdavimo Lietuvai.

Jeigu K.Martuzevičius užsienyje darė naujus nusikaltimus, senaties terminas jam nepadės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.