Vietoj valstybės eurų – tik špyga

Daugiau kaip 100 tūkstančių eurų iš valstybės prisiteisti bandantis vyras kol kas negavo nė cento – Klaipėdos apylinkės teismas jo ieškinį atmetė.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

2015-02-18 07:08, atnaujinta 2018-01-12 21:48

35 metų Sergejui Juzikui prireikė net trejų metų, kad įrodytų, jog ne tik buvo be reikalo apkaltintas viešosios tvarkos pažeidimu, bet dar ir sumuštas.

Įrodęs savo nekaltumą jis kreipėsi teismą, kad valstybė kompensuotų patirtą neturtinę žalą, kurią įvertino 116 tūkst. eurų.

Atsakovas – valstybė

„Trejus metus buvau kaltinamas tuo, ko nepadariau, todėl valstybės tarnautojai, pareigūnai turėtų atsakyti už savo neteisėtus veiksmus. Kol kas nesulaukiau jokio atsiprašymo.

Sužinojęs apie man iškeltą bylą mano tėvas labai išgyveno ir patyrė insultą. Iki šiol turiu jį sergantį prižiūrėti. Esu teisininkas, užuot dirbęs savo darbą, turėjau minti teismų slenksčius, mažiau dėmesio ir laiko galėjau skirti šeimai“, – sakė S.Juzikas, buvęs Kuršių nerijos nacionalinio parko teisininkas.

Jis privataus kaltinimo tvarka kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismą dėl patirtos neturtinės žalos atlyginimo iš Lietuvos valstybės. Atsakovo atstovais vyras įvardijo Generalinę prokuratūrą, Klaipėdos apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą ir Klaipėdos apygardos prokuratūrą.

Bandė apginti uošvę

Konfliktas kilo 2010 metų rugpjūtį. Klaipėdos Kretingos gatvės ketvirtajame name, kur gyvena S.Juziko uošvė, buvo landynė.

Jos gyventojai eidavo į netoliese esančių policijos garažų teritoriją vogti malkų. Kartą tai pamačiusi uošvė iškvietė policiją.

Belaukiant pareigūnų, kurie į įvykio vietą važiavo keturiasdešimt minučių, S.Juziką užpuolė ir sumušė aukštu aukščiau gyvenantys čigonai – jie buvo nepatenkinti, kad dėl iš jų namų sklindančio triukšmo buvo ne kartą kviesta policija.

„Tik norėjau apginti uošvę, kuri buvo apstota čigonų. Dėl to ir nukentėjau. Kol laukėme policijos, mane užpuolė laiptinėje, ištempė į kiemą ir sumušė, kai paršliaužiau atgal, išlaužė buto duris. O paskui jie policijai aiškino, jog aš kieme šaudžiau, užpuoliau kaimynus. Vėliau buvo nustatyta, kad niekas nešaudė“, – pasakojo S.Juzikas.

Pareiškimas pradingo

Atvykus policijai klaipėdietis su pareigūnais nuvažiavo į komisariatą ir parašė pareiškimą, kad buvo užpultas ir sumuštas, o po to nuvežtas į ligoninę. Vėliau, S.Juziko teigimu, jo pareiškimas paslaptingai dingo.

„Mano pareiškimas dingo, o atsirado mane sumušusių žmonių pareiškimas, kad aš juos užpuoliau ir tik aš kaltas. Pagal jį pradėtas ikiteisminis tyrimas mano atžvilgiu dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Teikiau prašymus prokuratūrai, kad atliktų ikiteisminį tyrimą pagal mano parodymus, apžiūrėtų įvykio vietą, išsiaiškintų visas aplinkybes dėl malkų vagystės, bet mano prašymai buvo atmesti.

Tai truko ilgus metus, per tą laiką vienas incidento dalyvių jau spėjo atsėdėti kalėjime už kitą nusikaltimą“, – pasakojo S.Juzikas. Esą jo pareiškimo policijai kopija atsirado tik po aštuonių mėnesių.

Buvo pripažintas nekaltu

Baudžiamoji byla dėl viešosios tvarkos pažeidimo per trejus metus perėjo visas teismų instancijas ir buvo priimtas galutinis sprendimas – S.Juzikas nekaltas.

Tuomet jis kreipėsi į teismą privataus kaltinimo tvarka dėl sveikatos sutrikdymo. Jau pirmajame posėdyje kaltininkas pripažino savo kaltę – patvirtino, kad sumušė S.Juziką.

„Įsikišau norėdamas apginti savo uošvę, kuriai nedavė ramybės čigonai – pyko dėl jos rašomų pareiškimų policijai. Pasitaikius tam tikroms aplinkybėms buvau sumuštas, o kiek laiko turėjau tai įrodinėti“, – apgailestavo S.Juzikas.

Žada kovoti toliau

„Iš valstybės reikalaujame neturtinės žalos atlyginimo. Ketverius metus nepelnytų kančių įvertinome 116 tūkst. eurų – per pusę iš policijos ir iš prokuratūros.

Mane sumušęs savo kaltę pripažino, o pareigūnai vis dar nepripažįsta. Teisėja siūlė mums taikytis, bet pareigūnams tai nepriimtina. Prašydamas neturtinės žalos atlyginimo nenoriu nieko pamokyti. Bet manau, kad kiekvienas turi atsakyti už savo veiksmus“, – teigė S.Juzikas.

Klaipėdos apylinkės teismas S.Juziko ieškinį atmetė.

„Aišku, kad skųsiu tokią nutartį. Ne pirmas kartas, kai teisybę turiu įrodinėti keliuose teismuose“, – po posėdžio sakė S.Juzikas.

Prieš keletą metų Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijoje teisininku dirbęs vyras sugebėjo įrodyti, jog buvo atleistas neteisėtai, ir iš buvusios darbovietės prisiteisė daugiau kaip 23 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.