Garsios bėglės paieška tapo panaši į vaidybą

Ar Lietuvos teisėsauga tikrai nori susigrąžinti Neringą Venckienę iš JAV? Policijos pareigūnai, dar prieš dvejus metus pasibeldę į garsiosios bėglės namų už Atlanto duris, tuo smarkiai abejoja.

Vis garsiau kalbama, kad N.Venckienės Lietuvoje nenori matyti ją užstoti bandę aukšti pareigūnai ir politikai.
Vis garsiau kalbama, kad N.Venckienės Lietuvoje nenori matyti ją užstoti bandę aukšti pareigūnai ir politikai.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 27, 2015, 6:06 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 4:11 AM

Neteisėtas informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas, pasipriešinimas policijos pareigūnams, piktnaudžiavimas globėjos pareigomis.

Skandalingąją Garliavos istoriją tiriantys prokurorai vis pildo įtarimų sąrašą iš Lietuvos pasprukusiai 43 metų N.Venckienei, bet jos parsigabenti neskuba.

Lietuvos teisinių institucijų koridoriuose jau kuris laikas puse lūpų kalbama, kad reali viltis pargabenti bėglę į Lietuvą gali atsirasti tik tada, kai bus paskirtas naujas generalinis prokuroras.

Pėdsakus surado greitai

Nežinoma tiksli buvimo vieta, didelė bylų apimtis – taip oficialiai teisinasi kreiptis į JAV neskubantys Lietuvos prokurorai.

„Lietuvos rytas“ išsiaiškino, jog tiksli N.Venckienės gyvenamoji vieta buvo žinoma dar 2013 metais, kai Seimo nario neliečiamybės netekusi Garliavos veikėja spruko iš Lietuvos.

Nepraėjus nė savaitei nuo N.Venckienės dingimo, Policijos departamento pareigūnai jau turėjo informacijos, kur išvyko dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio sesuo.

Informacija buvo tiksli. Kriminalistai žinojo, per kurią šalį ir kokiu būdu Seimo narė pasiekė JAV.

2013 metų balandį jai dar nebuvo pareikšta įtarimų dėl sunkių nusikaltimų, todėl jos suimti esą nebuvo pagrindo. Prokurorai siekė N.Venckienę tik išsikviesti į apklausą.

Atvykėlio neįleido į kiemą

Įteikti šaukimą dingusiai įtariamajai prokurorai įpareigojo policijos pareigūnus.

Įvairiose šalyse ryšių turintys Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai greitai sužinojo bėglės adresą ir šaukimą perdavė savo atstovui. Nurodytu adresu nuvykusį policijos atstovą kieme pasitiko neprisistatęs vyras.

„Ar turite JAV teisėsaugos institucijų leidimą įeiti į šią teritoriją?“ – atvykėlio pasiteiravo vyras.

Vienintelį dokumentą – iš Lietuvos atsiųstą šaukimą – turėjęs policijos atstovas į namą nepateko.

„Tuomet prokuratūra viešai paskelbė, kad tiksli N.Venckienės buvimo vieta nežinoma, o policija jai neįteikė šaukimo“, – dėl nepagrįstų priekaištų apgailestavo vienas N.Venckienės paiešką vykdžiusių pareigūnų.

Atsakymą parašė po metų

Nieko daugiau nuveikti neįstengė ir policijai priekaištus reiškę prokurorai.

N.Venckienės paiešką paskelbusi ir ją iškviesti į apklausą norėjusi Šiaulių apygardos prokurorė Nina Raugienė JAV nusiuntė tris teisinės pagalbos prašymus.

JAV pareigūnai neskubėjo į pagalbą Lietuvos kolegoms. 2013 metų birželį vieną prašymą išsiuntusi Šiaulių prokurorė atsakymo sulaukė tik kitų metų balandį.

„Jame yra nurodyta nauja informacija, kurios iki šiol nežinojome, todėl gegužės mėnesį išsiuntėme prašymą ją patikslinti“, – tąkart aiškino N.Raugienė.

„Šiaulių prokuratūros siųsti prašymai JAV pareigūnams, matyt, nepadarė įspūdžio, o gal jie buvo siųsti ne tuo adresu?“ – svarstė pavardės prašęs neskelbti aukštas pareigūnas.

Tiria penkias bylas

Kai N.Venckienei pareikštų įtarimų sąraše atsirado ir sunkių nusikaltimų, prokurorai nutarė kreiptis į teismą dėl jos suėmimo.

Praėjusių metų spalio mėnesį Kauno miesto apylinkės teismas leido suimti iš Lietuvos pasprukusią įtariamąją.

Tačiau ar apie tai jau žino JAV, kur ji slapstosi, pareigūnai?

„Kol kas nekomentuosiu. Nenoriu kai kurių žmonių įspėti apie mūsų veiksmus“, – liko paslaptingas Kauno apygardos prokuroras Darius Jakutis.

Jis vadovauja iš policijos pareigūnų ir prokurorų sudarytai tyrėjų grupei. Šiai grupei perduotos jau penkios baudžiamosios bylos, kuriose įtarimai pareikšti N.Venckienei.

Bendrininkus teis anksčiau

Sujungti atskiras bylas į vieną buvo nuspręsta gavus teismo leidimą suimti nuo teisėsaugos besislapstančią N.Venckienę.

Teismas nutarė, jog N.Venckienė Garliavoje galimai buvo subūrusi gaują, kuri atitinka visus nusikalstamos organizuotos grupuotės požymius: bendras biudžetas, pasiskirstymas pareigomis ir besąlygiškas paklusnumas vadeivoms.

Generalinė prokuratūra patvirtino, kad naujas teisinės pagalbos prašymas JAV dar neišsiųstas.

„Nusikalstamų veikų epizodų labai daug. Turime juos visus apibendrinti ir, teikdami prašymą dėl ekstradicijos, parengti įtarimus dėl visų epizodų“, – „Lietuvos rytui“ dar prieš mėnesį aiškino D.Jakutis.

Prokuroras teigė, jog darbus stabdo ir tai, kad nemažai nusikaltimų bėglė įtariama padariusi ne viena, o kartu su bendrininkais.

Dėl jų veiklos bylos bus išskirtos ir teismui perduotos nelaukiant, kol buvusi teisėja ir Seimo narė bus pargabenta į Lietuvą.

Teisėja turėtų tapti teisiamąja

* Buvusi Kauno teisėja iš Lietuvos paspruko 2013 metų balandžio 8-ąją, iš karto po to, kai Seimo nariai pritarė jos teisinės neliečiamybės panaikinimui.

* Šiuo metu N.Venckienei jau yra pareikšta įtarimų mažiausiai pagal 14 Baudžiamojo kodekso straipsnių: teismo sprendimo nevykdymas, nepagarba teismui, trukdymas antstolei atlikti savo pareigas, pasipriešinimas policijos pareigūnams, nežymus sveikatos sutrikdymas, piktnaudžiavimas globėjos pareigomis, šmeižtas, mirusiojo atminimo paniekinimas, neteisėtas informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas, neteisėtas šios informacijos panaudojimas, piktnaudžiavimas tarnyba, vieši raginimai smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

* Ji taip pat yra įtariama savo brolio D.Kedžio, kuris įtariamas 2009 metų spalio 5 dieną nušovęs sesers kolegą teisėją J.Furmanavičių ir V.Naruševičienę, dukters tvirkinimu ir jai darytu poveikiu.

* Įtarimai dėl anūkės tvirkinimo pernai buvo pareikšti N.Venckienės tėvams Laimutei ir Vytautui Kedžiams, o dėl daryto poveikio – mergaitės aukle vadintai Kedžių kaimynei O.Girdauskienei.

* Jei N.Venckienė bus pargabenta į Lietuvą ir prasidės teismai, nukentėjusiaisiais byloje pripažinti asmenys buvusiai teisėjai galės pateikti civilinius ieškinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.