Prieš nužudydamas verslininką pavogė šunį ir pinigų

26 metų klaipėdiečiui Mariui Jonkui už šuns ir pinigų vagystes prokurorė paprašė skirti pustrečių metų nelaisvės. Tai menka bausmė, palyginti su tuo, kas šio vyro dar laukia: jis įtariamas prieš tris mėnesius uostamiestyje nušovęs 53 metų verslininką Vilmantą Dundulį. Tyčinio nužudymo byla dar neatversta.

Visi didieji nemalonumai M.Jonkui – dar prieš akis.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Visi didieji nemalonumai M.Jonkui – dar prieš akis.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2015-05-14 15:21, atnaujinta 2018-01-03 20:26

Klaipėdos apylinkės teisme M.Jonkus visiškai pripažino kaltę dėl svetimų pinigų pasisavinimo, bet amerikiečių Stafordšyro terjero šuns likimas taip ir nepaaiškėjo. Kaltinamasis pripažino, kad šunį nusivedė, o paskui esą pririšo prie tiltelio ir paliko.

„Šuo buvo be dokumentų. Neaišku, kas jo šeimininkas, o augino šunį Kristina“, – teisme kalbėjo M.Jonkus.

Kristina – buvusi M.Jankaus mylimoji. Kai jis prieš keletą metų buvo pasiųstas už grotų už pasikėsinimą apiplėšti juvelyrikos dirbinių parduotuvę, Kristina susipažino su Vygantu. Su juo gyveno šešerius metus, susilaukė vaiko.

Ketvirtadienį teisme liudininkai pasakojo, kad šunį, vardu Šrekas, Vygandas labai mylėjo. Pernai rugpjūčio 8-ąją, kai jis su Kristina nuvedė vaiką į darželį, šunį pririšo prie tvoros. Grįžę jo neberado. Kreipėsi į policiją, patys visur ieškojo.

M.Jankaus bičiulis Aleksejus Kalininas paskambino vienai gyvūnų mylėtojai ir pasiūlė paimti šunį – esą, jei ji nesutiks, šunį nuskandins. Moteris netrukus internete rado žinutę, kad lygiai toks pat šuo ieškomas.

Šrekas taip ir neatsirado. Kur jis dingo, negalėjo paaiškinti ir ketvirtadienį teisme pasirodęs A.Kalininas. Vyrą į posėdį turėjo pristatyti policijos pareigūnai, tačiau namuose jo nerado. Važiuodami netoliese išvydo liudininką, beeinantį iš parduotuvės su dideliu alaus buteliu, ir įsodino į automobilį. Šis pakeliui butelį ištuštino.

Vyras pripažino, kad išvakarėse šventė, bet tikino galįs atsakyti į klausimus.

Teisėjos iškviesti pareigūnai patikrino liudytojo blaivumą – jis įpūtė 2,41 promilės. Bendru sutarimu nuspręsta, kad bylą galima išnagrinėti ir be jo.

Praėjus pusantro mėnesio po šuns vagystės M.Jonkus vėl pasisavino svetimo turto. Dvylika klasių baigęs vyras niekur nedirbo, nes darbo birža esą nieko nepasiūlė. Vienturtį sūnų išlaikė tėvai.

2014 metų rugsėjo 23-iąją apie pusę antros nakties M.Jonkus su bičiuliu sėdėjo uostamiesčio bare „Marsalis“, esančiame Laukininkų gatvėje.

„Gurkšnojome alkoholinius gėrimus. Šalia mūsų prisėdo nepažįstamas vyras, ėmė kalbinti, kitus vaišino alkoholiu. Pinigus demonstratyviai išsitraukdavo iš kelnių kišenėje laikomo „Marlboro“ pakelio. Paberdavo ant stalo – supraskite, barmenas turi pasiimti, kiek reikia. Likusius sukišdavo į pakelį ir įdėdavo į kišenę. Tas pakelis buvo pusiau išlindęs. Ištraukiau jį ir išėjau, net neįsivaizduoju, kodėl taip padariau, tiesiog norėjau savotiškai pamokyti tą Donatą, kad negalima tokioje vietoje taip švaistytis pinigais“, – teisme aiškino M.Jonkus.

Tuomet jis su bičiuliu nuėjo į kitą barą, paskui – į kazino, kur esą visi pinigai buvo pralošti.

Nukentėjęs vyras teismui pateikė 463,39 euro ieškinį, tačiau šiandien teisme jį atsiėmė.

„Dovanoju jam ir atsisakau ieškinio. Taip nusprendžiau sužinojęs, kad jis kaltinamas daug rimtesnėje byloje“, – sakė Donatas.

Prokurorė už abu nusikaltimus paprašė skirti M.Jonkui dvejus su puse metų nelaisvės.

Tai būtų labai menkas nemalonumas, palyginti su tuo, kas dar laukia M.Jonkaus.

Jis kaltinamas verslininko V.Dundulio nužudymu.

V.Dundulis tėvų namuose pačiame Klaipėdos centre buvo nušautas šįmet vasario 10 dieną.

Klaipėdos policijos pareigūnai per dvi dienas išaiškino kraupų nusikaltimą ir sulaikė verslininko nužudymu įtariamą M.Jonkų. Pas jį buvo rastas ir pagrobtas ginklas – vokiškas kovinis pistoletas „Sig Sauer“, kurį savigynai buvo legaliai įgijęs V.Dundulis.

M.Jonkus tikino nenorėjęs nužudyti nepažįstamo žmogaus. Tikslas buvo pagrobti ginklą.

Policijai apie tragediją pranešė žuvusiojo motina. Ji su vyru tuo metu buvo namuose. Staiga pasigirdo vienas šūvis, o po kelių sekundžių – kitas. Tėvai iš pradžių pamanė, kad išėjęs į balkoną sūnus šaudo iš orinio šautuvo. Verslininko motina nuėjo į kambarį, kuriame gyveno sūnus. Atsivėrė durys, iš kambario išbėgo vyriškis. Viskas truko vos kelias sekundes – moteris nespėjo įsidėmėti nepažįstamojo išvaizdos.

Kambaryje V.Dundulis sėdėjo atsilošęs ant sofos kruvina galva. Šoko ištikti artimieji dar mėgino jį gaivinti, iškvietė greitąją, bet medikai niekuo negalėjo padėti.

Į teismo salę dėl kardomosios priemonės skyrimo atvestas vyras pripažino savo kaltę ir gailėjosi dėl to, kas įvyko.

„V.Dundulio jis visiškai nepažinojo. Internete rado jo skelbimą apie parduodamą ginklą, tada ir šovė mintis jį gauti. Ginklo prireikė norint pagąsdinti buvusios mylimosios sugyventinį, kad šis jos neskriaustų, neužgauliotų, kad ji būtų laiminga. Mintis buvo tokia, o įvyko, kaip įvyko“, – sakė valstybės skirta gynėja Eugenija Galatiltienė.

Esą M.Jonkus atėjo pas V.Dundulį į namus apžiūrėti ginklo. Jis pinigų neturėjo ir kūrė planą, kaip apsiginkluoti be pinigų.

„M.Jonkus aiškino, kad viskas nutiko spontaniškai, tiesiog tuo metu užplaukė kažkoks debesėlis ir jis iššovė. Pamatęs, kad verslininkas keistai pasviro, suprato, kad nutiko kažkas negero, labai išsigando ir puolė pro duris“, – pasakojo E.Galatiltienė.

M.Jonkus jau buvo teistas už pasikėsinimą apiplėšti juvelyrikos dirbinių parduotuvę.

Į juvelyrikos dirbinių parduotuvę jis įsiveržė ginkluotas dujiniu pistoletu ir prišokęs prie pardavėjos priglaudė jai ginklą prie galvos. Kai ši ginklą atstūmė, vyras paleido du šūvius, tačiau nieko nesužalojo. Tąkart prisigrobti aukso dirbinių nepavyko, plėšikas buvo sulaikytas.

2009-ųjų rudenį už tai jam buvo skirti ketveri metai nelaisvės. 2013 metų rudenį M.Jonkus ištrūko į laisvę, tačiau ja džiaugėsi neilgai.

V.Dundulis buvo įsteigęs bendrovę „Arsafita“, vertėsi kavinių ir barų veikla. Prieš kurį laiką jo įmonei priklausė didžiulis elektroninis reklamos stendas prie uostamiesčio prekybos ir pramogų centro „Akropolis“. Tačiau vyras buvo prasitaręs, kad ši veikla klojasi nelabai sėkmingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.