Nemokamoje Vilniaus sporto aikštelėje – antisemitinis išpuolis

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Vilniuje svastikomis apipaišyta nemokama sporto aikštelė, įrengta Valakampių miške. Aikštelę įrengęs verslininkas incidentą vertina kaip antisemitinį išpuolį ir teigia dėl jo įtariantis moterį, su kuria jau senokai nesutaria.

Aikštelę įrengęs verslininkas sako manantis, kad tai buvo antisemitinis išpuolis.<br>J.Shpitzo nuotr.
Aikštelę įrengęs verslininkas sako manantis, kad tai buvo antisemitinis išpuolis.<br>J.Shpitzo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

May 15, 2015, 6:21 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 3:33 PM

Kaip penktadienį lrytas.lt sakė aikštelę įrengęs verslininkas 63 metų Janas Shpitzas, įrengti nemokamą sporto aikštelę visiems norintiems, buvo sena jo svajonė.

„Aš nuo jaunystės sportavau. Susirgęs onkologine liga, išsikapsčiau sporto dėka. Todėl labai džiaugiausi, kai tą aikštelę man pavyko įrengti“, – pasakojo verslininkas.

Pasak J.Shpitzo, dar savivaldybėje svarstant aikštelės įrengimą, jis susidūrė su vienos moters priešiškumu. Ji protestavo, tačiau aikštelė buvo įrengta. Netrukus po to įsisuko skundų ir teismų maratonas.

„Aš jai ne kartą siūliau taiką. Ji sutiko su keliomis sąlygomis. Viena iš jų buvo – perkelti aikštelę į kitą vietą. Tai, sutikus Savivaldybei, pernai ir buvo padaryta. O šiemet sausio 4 d. buvo įvykdyta vagystė, išvogta įranga. Teko gamintis naują. Seną įrangą po kiek laiko surado žmonės išmestą miške. Balandžio mėnesį – vėl vagystė. Pasirašėm sutartį su saugos tarnyba ir įrengėm vaizdo kameras. Tai moteriškei tai labai užkliuvo. Dėl tų kamerų ji vėl visur prirašė įvairių skundų“, – sakė verslininkas.

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį aikštelė buvo vėl suniokota. Kadangi po vagysčių aikštelės įranga buvo kaip reikiant įtvirtinta, pavogti jos nebėra tai paprasta, verslininko priešai pasirinko kitą kenkimo būdą – čia atsirado juodais dažais užpurkštų svastikų.

„Kai tas vandalas naktį sujudėjo ir atsitraukė, užsidegė lempos. Ta žmogaus figūra rankose turėjo dažų balionėlį. Aš ją atpažinau vaizdo įraše, nors iš karto pabėgo į mišką. Tai yra viena geriausių aikštelių atvirame ore, ji visiems patinka, tik kažkodėl kliūva vienam žmogui...“, – teigė J.Shpitzas.

Vyras įsitikinęs, kad svastikos jo įrengtoje aikštelėje atsirado tik todėl, kad jis yra žydas: „Čia tik antisemitizmas, tik neapykanta tautai. Aikštelė kliūna tik todėl, kad aš – žydas“.

Dėl išpuolio penktadienį verslininkas kreipėsi į policiją. Tačiau pareigūnai pradėti ikiteisminio tyrimo penktadienį neskubėjo ir analizavo visą medžiagą, ruošėsi apklausti su įvykių galimai susijusius žmones.

Tuo tarpu pats terorizuojamas verslininkas rankų sudėjęs sėdėti nežada. Kitą savaitę Generalinei prokuratūrai, Vilniaus apygardos prokuratūrai, Vilniaus apskrities VPK, prezidentūrai, Lietuvos žydų bendruomenei, Izraelio ambasadai ir kitoms institucijoms su partneriais jis žada įteikti pareiškimus, kuriuose prašys pradėti ikiteisminį tyrimą ir sutramdyti kenkiančius asmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.