Teismas Medininkų byloje apklausė nukentėjusįjį T.Šerną

Medininkų žudynių byloje,

T.Šernas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
T.Šernas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 22, 2015, 2:39 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 8:07 AM

„Jis pasakojo, ką matė, kada viduje atsisėdo prie vagonėlio lango. Pamatė bėgantį žmogų su automatu, sportiniais bateliais. Jis suspėjo sušukti miegantiems vyrams, kad OMON-as. Įėjęs vyras buvo aukštas ir liesas“, – BNS sakė T.Šerno atstovas procese advokatas Virgilijus Kaupas.

Pasak advokato, T.Šernui šioje byloje atpažinimui asmenys nėra pateikiami, nes jie nedalyvauja posėdžiuose.

T.Šernas yra vienintelis Medininkų žudynes 1991-aisiais išgyvenęs pareigūnas.

Byloje kaltinimai už akių pateikti buvusio specialiosios paskirties milicijos būrio OMON pareigūnams Andrejui Laktionovui, Česlavui Mlinykui ir Aleksandrui Ryžovui. Rusija į Lietuvos teisinės pagalbos prašymą atsakymo nepateikė. Teismas mano, kad Rusijos piliečiai vengia atvykti į teismą, todėl nagrinėja bylą jiems nedalyvaujant.

1991-ųjų liepos 31-osios naktį Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas ėję Vidaus reikalų ministerijos Policijos departamento greitojo reagavimo rinktinės „Aras“ policininkai Mindaugas Balavakas ir Algimantas Juozakas, Policijos departamento Kelių policijos valdybos policininkai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas, Muitinės departamento Vilniaus muitinės inspektoriai Antanas Musteikis ir Stanislovas Orlavičius. Muitininkas Ričardas Rabavičius nuo šautinių žaizdų galvoje mirė ligoninėje rugpjūčio 2-ąją. Vienintelio sunkiai sužeisto muitinės pareigūno T.Šerno gyvybę medikams pavyko išgelbėti.

Nusikaltimą prokurorai kvalifikuoja kaip nusikaltimą žmoniškumui.

Dėl šio nusikaltimo kol kas nuteistas tik vienas asmuo – 2011 metų pavasarį Vilniaus apygardos teismas Latvijos pilietį, buvusį omonininką Konstantiną Michailovą įkalino iki gyvos galvos. Dabar šią bylą pagal nuteistojo ir prokuratūros skundus nagrinėja Lietuvos apeliacinis teismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą