Šeimininko engtas įnamis griebėsi kraupios egzekucijos

Padvaiskių (Šiaulių r.) kaimo gyventojo 73 metų neįgaliojo Arvydo Kybarto nuolatinės rietenos su įnamiais baigėsi šiurpia tragedija. Šeimininką po įsiplieskusio barnio benzinu apipylė ir gyvą sudegino sodyboje priglaustas 68-erių Pranas Bilertas.

K.Stanislovaitis dabar vis nueina pašerti šeimininko netekusio šuns.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Stanislovaitis dabar vis nueina pašerti šeimininko netekusio šuns.<br>G.Šiupario nuotr.
Tragediją mena į kiemą išneštas fotelis. Jame sėdintis vyras buvo sudegintas gyvas.<br>G.Šiupario nuotr.
Tragediją mena į kiemą išneštas fotelis. Jame sėdintis vyras buvo sudegintas gyvas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

May 24, 2015, 10:58 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 8:29 PM

Kraupią egzekuciją surengęs žudikas buvo sučiuptas tą patį gegužės 19-osios rytą.

Dvi paras areštinėje praleidusį įtariamąjį Šiaulių apylinkės teismas leido laikyti suimtą tris mėnesius.

Įtariamam žudikui gresia kalinimas nuo 7 iki 15 metų, todėl teismas nusprendė skirti griežčiausią kardomąją priemonę. Konstatuota, kad kaltės neneigiantis P.Bilertas gali slapstytis, bandyti naikinti įrodymus ir daryti kitus nusikaltimus.

Auką ir žudiką pažinoję žmonės po tragedijos prakalbo, kad ši atomazga brendo ne vienus metus, – ir sunkiai vaikštantis šeimininkas, ir neįgalus įnamis riejosi nuolat.

Grasino sudeginti visus

Baisiu nusikaltimu pasibaigęs barnis kilo antradienio rytą.

Sodybos šeimininkas A.Kybartas liepė P.Bilertui nešdintis lauk. Įkaušęs įnamis susirinko savo daiktus, susidėjo į maišą ir nunešė pasidėti pas kaimynus.

Grįžęs vyriškis nervingai vaikščiojo po sodybą, o tada savo sugyventinės 54 metų Almos Palšytės ir A.Kybartą nuolat lankiusios socialinės darbuotojos akivaizdoje ėmė grasinti ugnimi.

Socialinė darbuotoja buvo atvykusi nupirkti neįgaliajam maisto produktų.

„Dabar jus visus pašildysiu!“ – vis šūkaliojo po anksčiau patirtos sunkios galvos traumos nesuprantamai kalbantis P.Bilertas.

Vyriškis liepė nešdintis socialinei darbuotojai, grasino sudeginti ir jos automobilį. Galiausiai skardinę su benzinu griebęs vyriškis įpuolė į namo vidų.

Auka pasipriešinti negalėjo

Sodybos šeimininkas A.Kybartas prieš porą metų patyrė insultą ir tapo priklausomas nuo kitų. Vyriškis savarankiškai judėti įstengdavo tik namo viduje, o lauke pasirodydavo neįgaliojo vežimėlyje.

P.Bilertas auką užklupo sėdinčią fotelyje. Vyriškis apipylė neįgalųjį benzinu, prilaistė degiojo skysčio kambaryje ir padegė.

Į pagalbą iškviesti ugniagesiai išgelbėjo sukiužusį medinį namą, bet šeimininkui padėti buvo vėlu – neįgalus pensininkas rastas nebegyvas.

Žudiką išdavė ryški striukė

Padvaiskių kaime yra vos penkios sodybos, iš jų dvi stovi tuščios.

Bet įtariamajam vis tiek nepavyko pasislėpti – kaimynystėje gyvenantys žmonės matė, kaip miško link skuba P.Bilertas.

„Tą rytą aš kapojau malkas. Kai pamačiau virstančius dūmus, pamaniau: kaimynai degina šiukšles. Kai ugniagesiai užgesino ugnį, paaiškėjo, kad įvyko tragedija“, – pasakojo netoliese gyvenantis 76 metų Konstantinas Stanislovaitis.

Radus nelaimėlio kūną A.Palšytė papasakojo policininkams apie sugyventinio grasinimus, o K.Stanislovaitis parodė, į kurią pusę nuskubėjo įtariamasis.

Pareigūnams neprireikė didelių pastangų surasti P.Bilertą, nes jis vilkėjo itin ryškią raudoną striukę. Šis drabužis ir išdavė už kilometro pamiškėje tūnantį žudiką.

Įtariamasis pastebėjo ateinančius pareigūnus ir bandė slėptis griovyje – ten jį kriminalistai ir rado. Sulaikytajam buvo nustatytas vidutinis girtumas.

Vienijo pomėgis išgerti

Padvaiskių kaimo senbuviai K.Stanislovaitis su žmona Liuda puikiai prisimena, kaip gyventi atsikraustė vienišius A.Kybartas.

Naujakurys pardavė kitame kaime turėtą sodybą ir persikėlė gyventi čia.

A.Kybartas šeimos neturėjo – ūmaus būdo vyriškis seniai paliko žmoną ir tris dukteris.

„Čia atvažiuodavo tik viena jo duktė, bet tai būdavo labai retai“, – pasakojo sutuoktiniai.

Pirmus kelerius metus A.Kybartas gyveno vienas, o po to pensininko sodyboje pasirodė benamių sugyventinių P.Bilerto ir A.Palšytės pora.

Nuolatinės gyvenamosios vietos neturintys sugyventiniai prieš tai glaudėsi netoliese esančiame Saulučių sąvartyne. Juos į sodybą gyventi priėmęs šeimininkas reikalavo, kad įnamiai nudirbtų visus darbus.

Trijulę vienijo pomėgis išgerti, todėl pensiją gavę kaimiečiai gerdavo ištisomis paromis. Ir A.Kybartas, ir P.Bilertas gaudavo po 700 litų, o dokumentus praradusi A.Palšytė pajamų išvis neturėjo.

Žadėjo palikti visą turtą

Šioje sodyboje įsiplieksdavo barnių – jie buvo nuolatiniai išgertuvių palydovai.

Dažniausiai kliūdavo P.Bilertui. Valdingo būdo šeimininkas jį apkuldavo, kartais net atimdavo pinigus.

Nuolat skriaudžiamas vyriškis su sugyventine net buvo išsikėlę pas vieną ūkininką, bet A.Kybartas prisikvietė juos atgal. Šeimininkas pažadėjo įnamiams, kad paliks jiems visą turtą.

Kai po patirto insulto visiškai sušlubavo A.Kybarto sveikata, niekas nepasikeitė – sodyboje toliau buvo girtaujama, aidėjo kivirčai.

Aistros kiek aprimdavo, kai baigdavosi pinigai, – pensininkams jų nepakakdavo nė pusei mėnesio.

Tada jie vėl klimpdavo į skolas – prašinėdavo kaimynų paskolinti duonai.

Siūlytos pagalbos atsisakė

K.Stanislovaitis neslėpė, kad jam labiau gaila žudiku tapusio P.Bilerto.

Mat šis vyriškis pasižymi darbštumu – su sugyventine tvarkė visą ūkį.

„Visada stebėdavausi, kaip A.Kybartas vaiko tą žmogų.

Pranas pats nerūkė, bet po kelis kartus turėdavo minti dviračiu į parduotuvę pirkti rūkalų šeimininkui. O pinigų duodavo vienam pakeliui, o per dieną surūkydavo mažiausiai du, todėl įnamis buvo varinėjamas nuolat“, – pasakojo K.Stanislovaitis.

Vyriškis prisiminė vieną konfliktą, kai A.Kybartas ėmė guostis, kad įnamis jam grasina kirviu.

Į pagalbą suskubę žmonės pamatė, kad kirvį po pagalve buvo pasidėjęs šeimininkas.

Kuršėnų kaimiškosios seniūnijos seniūno pavaduotoja Nijolė Grudžinskienė sakė, kad neįgaliam A.Kybartui ne kartą buvo siūloma pagalba, bet jis atsisakydavo: „Po insulto mes siūlėme jam važiuoti į globos įstaigą, bet jis atšovė, kad nieko nereikia – turi savus prižiūrėtojus.“

Šią savaitę vienas jų pavertė šeimininką gyvu fakelu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.