J. Šikšniūtės nužudymo byla: V. Jankauskas atskleidžia ne viską

Klaipėdos apygardos prokuratūra teismui perdavė rezonansinę dvidešimtmetės studentės Justinos Šikšniūtės nužudymo bylą. 23 metų įtariamajam Valdui Jankauskui gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

V.Jankauskui gresia kalėjimas iki gyvos galvos.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
V.Jankauskui gresia kalėjimas iki gyvos galvos.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2015-06-10 11:43, atnaujinta 2017-11-23 10:19

Prieš mėnesį buvo gautos jo sveikatos būklės išvados. Vyras buvo ir yra pakaltinamas, gali valdyti savo veiksmus ir atsakyti už juos.

Stacionari psichiatrijos ekspertizė buvo atliekama Valstybinės psichiatrijos tarnybos Utenos ekspertiniame skyriuje. Iš čia nužudymu įtariamas 23 metų V.Jankauskas išgabentas į Šiaulių tardymo izoliatorių.

Ikiteisminiam tyrimui dėl žiauraus merginos išniekinimo ir nužudymo vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Aurelijus Stanislovaitis.

V.Jankauskui pareikšti įtarimai dėl J.Šikšniūtės išžaginimo ir nužudymo, šitaip bandant paslėpti seksualinį nusikaltimą. Už tai gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Kreipėsi ir daugiau merginų

Pasak A.Stanislovaičio, yra duomenų, kad  V.Jankauskas iš anksto ruošėsi nusikaltimui – dar prieš susitikimą su mergina jis buvo nuvykęs prie statomo namo, kur paskui mergina buvo išžaginta.

Kaip ten buvo iš tikrųjų, nežinia, nes įtariamasis į kalbas su tyrėjais nesileidžia, nieko nepaaiškina, net dviejose paskutinėse apklausose kalbėti atsisakė.  Iš pradžių jis savo kaltę pripažino iš dalies.

V.Jankauskui pateikti kaltinimai dėl seksualinio prievartavimo, išžaginimo ir nužudymo esant aukai bejėgiškos būklės. Nustatyta, kad mergina buvo pasmaugta rankomis, prieš tai jos kojas surišus diržu.

Kada bus atVersta rezonansinė byla, kol kas neaišku. Suėmimo terminas V.Jankauskui baigiasi rugpjūčio 18 dieną.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą į pareigūnus kreipėsi dar kelios merginos, kurios mano, kad galėjo būti seksualiai išnaudojamas vyro, panašaus į V.Jankauską. Tačiau jos nesiryžo rašyti pareiškimų, todėl tyrimai jų atžvilgiu nebuvo pradėti.

Vienintelis žmogus, palaikantis ryšius su įtariamuoju – jo motina. Jai jau du kartus buvo suteikti leidimai susitikti.

Vengė bendrauti su specialistais

Kai įtariamasis buvo suimtas ir apklaustas, teismas skyrė ambulatorinę psichiatrinę ekspertizę. Jis buvo atgabentas į Klaipėdos areštinę, tačiau vengė bendrauti su specialistais, neatsakinėjo į jų klausimus.

Tada prokuroras kreipėsi į teismą, kad V.Jankauskui būtų skirta stacionari psichiatrinė ekspertizė. Teismas vasarį tokį prašymą patenkino.

J. Šikšniūtė dingo pernai lapkričio 16-osios vakarą, kai pakeleivinga mašina iš Saugų gyvenvietės Šilutės rajone, kur svečiavosi pas močiutę, norėjo grįžti į Klaipėdą. Čia ji universitete studijavo viešąjį administravimą ir gyveno studentų bendrabutyje.

V.Jankauskas pasisiūlė ją parvežti – apie tokias paslaugas merginas sužinojo internete. Neatmetama, kad vaikinas buvo suplanavęs nusikaltimą iš anksto.

Vairuotojo pažymėjimo V.Jankauskas niekada neturėjo.

Jis greitai tapo pagrindiniu įtariamuoju, nors po nusikaltimo elgėsi lyg niekur nieko. Po pusantros paros V.Jankauskas buvo sulaikytas.

Jis stengėsi suklaidinti tyrėjus. Netgi po to, kai prisipažino nužudęs V.Šikšniūtę, vaikinas tvirtino, kad aukos kūną įmetė į Minijos upę, tačiau nuogos merginos palaikai buvo rasti Macikų kaime, netoli įtariamojo motinos namų.

Ji buvo išrengta, o kūnas apdengtas šakomis. Ekspertai nustatė, kad mergina buvo išžaginta, o po to pasmaugta.

Įtariama, kad V.Jankauskas merginą išžagino Priekulėje esančiame lauke, netoli naujai statomo namo. Jau anksčiau pareigūnai šioje vietoje buvo aptikę studentės daiktų – baltą krepšį, suplėšytą striukę. Čia vyko ir grumtynės su auka. Po grumtynių prie namo jis įsitempė merginą atgal į mašiną ir išvažiavo. Išsukęs iš žvyrkelio, patraukė į Macikų pusę, kur ir buvo rastas studentės kūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.