Neišmanėliai vagišiai kultūros vertybes pavertė metalo laužu

Šiaulių apskrities policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybai pareigūnai nustatė, kas pavogė nekilnojamosios kultūros vertybės – Šiaulių rajone esančios Antros Bubių dvaro sodybos lentpjūvės, įrangą. Deja, išgelbėti jos nespėta – ji sunaikinta ir priduota į metalo supirktuvę.

Neišmanėliai vagišiai kultūros vertybes pavertė metalo laužu.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Neišmanėliai vagišiai kultūros vertybes pavertė metalo laužu.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 15, 2015, 3:17 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 7:59 AM

Kaip rašoma Šiaulių apskrities VPK pranešime, policija dėl didelę mokslinę, istorinę bei kultūrinę reikšmę turinčios vertybės vagystės pradėjo ikiteisminį tyrimą balandžio 28 d., gavusi Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Šiaulių teritorinio padalinio pareiškimą dėl lentpjūvės įrangos vagystės iš šio valstybės saugomo objekto.

Inventorizacijos metu buvo nustatyta, kad dingo senovinė lentpjūvės technologinė įranga, pagaminta Rygoje dar carinės Rusijos laikais. Nuo gaterio buvo nusukti mazgai ir detalės, pavogtas metalinis lentų traukimo vežimėlis, išmontuoti ir pavogti pjovimo cecho dviejų linijų bėgiai.

XIX amžiaus pabaigoje pastatytą lentpjūvę ir kitus dvaro sodybos pastatus, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, susigrąžino jų paveldėtojai – grafų Zubovų palikuonys. Ilgą laiką nuomota lentpjūvė veiklą vykdė iki praėjusių metų.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą didelės istorinės, mokslinės ar kultūrinės reikšmės turto vagystė, nepriklausomai nuo jo rinkos vertės, priskiriama sunkių nusikaltimų kategorijai. Šį nusikaltimą tirti ėmėsi Šiaulių AVPK Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdyba. Pareigūnai po kruopelytę rinko informaciją, bendraudami su Bubių miestelio gyventojais, ieškodami reikšmingos tyrimui informacijos, taikė ir kriminalinės žvalgybos informacijos rinkimo būdus.

Kriminalistus pasiekė informacija, kad šią vagystę įvykdė 41 metų Bubių gyventojas. Sulaikytas jis prisipažino, kad, įsibrovęs į lentpjūvę, per keletą kartų išnešė ten rastas metalines įrangos detales ir sukrovė į netoliese esantį griovį. Po to į pagalbą jis pasikvietė 48 metų pažįstamą vyrą ir pastarojo automobiliu šias metalinės detales nuvežė į pirmojo namus ir supjaustė. Supjaustytas metalas buvo priduotas į vieną Šiaulių miesto metalo supirktuvę.

Abiems įtariamiesiems dėl vagystės pareikšti įtarimai. Už šį nusikaltimą Baudžiamasis kodeksas numato iki aštuonerių metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.