Genocido byloje teisiamas partizano budelis – nepasiekiamas

Kauno apygardos teismui niekaip nepavyksta atversti sunkiais pokario nusikaltimais kaltinamo buvusio KGB pareigūno 89 metų Stasio Šimkaus bylos. Ketvirtadienį genocido bylos posėdis buvo atidėtas jau ketvirtą kartą.

Į Baltarusiją pasprukęs KGB papulkininkis S.Šimkus vengia teismo posėdžių genocido byloje.<br>kgbveikla.lt nuotr.
Į Baltarusiją pasprukęs KGB papulkininkis S.Šimkus vengia teismo posėdžių genocido byloje.<br>kgbveikla.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Nov 6, 2015, 2:16 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 12:36 PM

Į Baltarusiją pasprukęs ir šios šalies pilietybę priėmęs S.Šimkus vengė ikiteisminio tyrimo dėl legendinio Pietų Lietuvos partizanų srities vado Adolfo Ramanausko-Vanago ir jo žmonos Birutės Mažeikaitės sulaikymo ir nužudymo.

Po ilgai trukusio tyrimo bylą pavyko perduoti į teismą, tačiau Lietuvos partizanų budelis jau seniai papustė padus.

Ketvirtadienį jis nepasirodė Kauno teisme – net nebuvo priėmęs šaukimo, kuris buvo atsiųstas į Baltarusiją, Lietuvos teisėsaugai žinomu adresu.

Lietuvos valstybinės institucijos penktą kartą kreipėsi į Baltarusijos valdžią, prašydamos teisinės pagalbos, tačiau baltarsusiai į šiuos prašymys nereaguoja ir bėglio neišduoda.

Ketvirtadienį teismas įpareigojo prokurorą pateikti tikslius duomenis, ar kaltinamasis yra gyvas ir veiksnus.

Buvusį KGB darbuotoją ketinama teisti už akių.

S.Šimkus kaltinamas dalyvavimu 1956 metais Kaune vykusioje A.Ramanausko-Vanago ir B.Mažeikaitės sulaikymo operacijoje. Tuo metu jis dirbo KGB 4-osios valdybos I-ojo poskyrio operatyviniu įgaliotiniu.

Nustatyta, kad S.Šimkus veikė drauge su KGB darbuotoju Stanislovu Drėlingu, kurio byla buvo atskirta.

A.Ramanauskas-Vanagas ir jo žmona Birutė Mažeikaitė buvo suimti 1956 metų spalio 12 dieną. Jie slaptėsi Kaune, Kalniečių gatvėje esančiame būste.

Partizanas sovietų kalėjimuose buvo žiauriai kankinamas, o 1957 metų lapkričio 29 dieną – sušaudytas.

B.Mažeikaitė buvo ištremta į Sibirą. Laisvės kovotojo žmona į Lietuvą iš griežtojo režimo lagerio sugrįžo 1960 metais. Ji mirė 1996 metais.

Iki nepriklausomybės atkūrimo S.Šimkus gyveno Vilniuje. Tarybiniais laikais sovietų represinėse struktūrose dirbo iki 1988 metų, jam buvo suteiktas KGB papulkininkio laipsnis. Nuo 1982 iki 1988 metų S.Šimkus vadovavo KGB Vilniaus rajono poskyriui.

1991 metais įvykus lūžiui Lietuvos kovoje dėl nepriklausomybės, S.Šimkus paspruko į Baltarusiją.

S.Šimkui ir kitiems kaltinamiesiems prisidėjimu prie lietuvių tautos genocido byla buvo iškelta dar 1992 metais. Ji buvo ilgai tiriama, paskui sustabdyta.

2011 metais bylos medžiaga buvo persiųsta Kauno apygardos prokuratūrai, kuri po trejus metus trukusio tyrimo bylą pagaliau perdavė į teismą.

Prisidėjimu prie susidorojimo su A.Ramanausku-Vanagu kaltinami ne tik S.Šimkus, S.Drėlingas, bet ir buvęs KGB Kauno valdybos 7-ojo poskyrio leitenantas Ilja Vorobjovas ir Jadvyga Kuprėnienė, dirbusi KGB seržante.

Prokuratūros duomenimis, jie atliko seklių ir skundikų roles, sulaikant partizanų vadą, išėjusį iš konspiracinio buto Kalniečių gatvėje.

Su sovietų okupacija pokario Lietuvoje kovojo apie 50 tūkst. partizanų. Pasipriešinimo metu žuvo daugiau nei 21 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų.

Konstitucinis Teismas išaiškino, kad sovietų vykdytus trėmimus ir represijas vykstant partizaniniam karui galima prilyginti genocidui, įrodžius, kad šiais nusikaltimais siekta sunaikinti reikšmingą lietuvių tautos dalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.