Lietuviai dalyvavo pasaulinio masto operacijoje prieš sukčiavimą

Lapkričio 3-4 dienomis pasaulio šalių teisėsaugos institucijos, remiamos Europolo Europos kovos su nusikaltimais elektroninėje erdvėje centro (EC3), išvien su oro linijų, kelionių ir mokėjimo kortelių operatoriais, vykdė didžiulę jungtinę operaciją, skirtą pažaboti internetinį sukčiavimą oro pervežimų sektoriuje.

Lietuviai dalyvavo pasaulinio masto operacijoje prieš sukčiavimą.<br>Europolo nuotr.
Lietuviai dalyvavo pasaulinio masto operacijoje prieš sukčiavimą.<br>Europolo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 6, 2015, 3:21 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 12:15 PM

Kaip praneša Lietuvos kriminalinės policijos biuras, operaciją organizavo koordinaciniai centrai Europole, Hagoje, ir AMERIPOL‘e, Bogotoje bei Kanadoje. Iniciatyvoje, kuri buvo vykdoma 109 įvairių šalių oro uostuose, joje dalyvavo apie 35 oro linijos iš 32 valstybių.

Koordinuojamos operacijos oro uostuose dieną buvo imtasi veiksmų prieš nusikalstamas veikas vykdančius asmenis, įtariamus neteisėtai, pasinaudojant vogtais ar suklastotais kreditinių kortelių duomenimis, internetu įsigyjančius lėktuvo bilietus. Nuo spartaus, šio internetu vykdomo nusikaltimo, mastų augimo, kasmet nukenčia milijonai nekaltų žmonių ir padaromas milžiniškas finansinis nuostolis bankų, oro linijų bei kelionių sektoriams.

Operacijos metu buvo atskleistos sukčiavimo, naudojantis kreditinėmis kortelėmis sąsajos, su kitokio pobūdžio sunkiais nusikaltimais, pavyzdžiui, prekyba narkotikais ar žmonėmis. Taip pat buvo pranešta apie didėjantį neteisėtai veikiančių internetinių „kelionių agentūrų“ pagalbinį vaidmenį.

„Ši operacija – daugybės mėnesių kruopštaus planavimo, tarp Europolo, teisėsaugos, baudžiamojo persekiojimo ir pasienio kontrolės įstaigų, oro ir kreditinių kortelių bendrovių, kulminacija ir yra puikus pavyzdys, kaip mūsų jungtinės pajėgos gali susekti nusikalstamus sindikatus, atsakingus už didelio masto sukčiavimą ir kitus nusikaltimus. Europolas yra dėkingas visiems savo partneriams už puikų bendradarbiavimą, siekiant virtualią erdvę kiek tik įmanoma išvalyti nuo nusikaltimų.“ – teigė Europolo direktorius Rob Wainwright.

Oro linijų, internetinių kelionių agentūrų ir didžiųjų kreditinių kortelių operatorių atstovai kartu su Europolo EC3 ekspertais bei Europos Sąjungos, Lotynų Amerikos, JAV ir Kanados teisėsaugos pareigūnais dirbo Europolo operacijų centre, siekdami nustatyti įtartinus lėktuvų bilietų įsigijimo sandorius, atliktus internetu, naudojantis suklastotomis ar vogtomis kreditinėmis kortelėmis.

Gavę įspėjimų iš oro linijų, naudodamiesi savo finansinių duomenų sistemomis, kreditinių kortelių įmonių atstovai įtarimus patvirtino, o Tarptautinė oro transporto asociacija (angl. The International Air Transport Association (IATA)) iš savo duomenų bazių pateikė su sukčiavimu susijusios žvalgybinės informacijos. Į visame pasaulyje esančius transporto centrus buvo išsiųsti pranešimai, kadangi laukiantys teisėsaugos pareigūnai perėmė informaciją ir sulaikė nusikaltėlius, bandančius keliauti pasinaudojant apgaulės būdu įgytais lėktuvo bilietais.

Tą pačią dieną palaikymo sulaukta iš Frontex ir Eurojust. Pagrindinis vaidmuo šioje operacijoje teko Europolui, kuris išdėstė specialistus ir įrangą konkrečiose Europos vietose ir vadavietėje Bogotoje. Be to, iš Europolo operatyvinio centro paskirta analitikų komanda, suteikė tiesioginį priėjimą prie centralizuotų kriminalinės žvalgybos duomenų bazių. Informacija iš savo duomenų bazių pagelbėjo ir Interpolas.

Operacijos metu užsienyje buvo pranešta apie daugiau nei 162 įtartinas operacijas, o dėl įtarimų sukčiavimu sulaikyti 133 asmenys.

Lietuvoje tarptautinės operacijos vykdymo koordinavimas ir kontrolė buvo patikėti Lietuvos kriminalinės policijos biurui, kuris Lietuvoje vykdytų priemonių metu kontroliavo pastarųjų įgyvendinimą ir atliko operacijos rezultatų analizę. Vykdant operaciją Lietuvos policijos pareigūnai taikydami specialiąsias priemones vykdė keleivių srautų stebėseną Tarptautiniame Vilniaus oro uoste.

Tarptautinės oro transporto asociacijos (IATA) vyresnysis viceprezidentas Aleks Popovich, atsakingas už Finansų ir platinimo paslaugų padalinio veiklą, teigia: „industrinis sukčiavimas yra ne tik 2015 m. IATA pradėtos daugialypės programos pavadinimas, tačiau taip pat ir ateityje išliks vienu iš strateginių prioritetų mūsų darbotvarkėje. IATA suvokia sukčiavimo, paliečiančio jos narius, mastą bei tvirtai tiki, kad oro linijų pramonė nesugebės pati sustabdyti šios greitai augančias tendencijas. Dėl to mes didžiuojamės, kad vėl ir vėl tampamame patikimais Europolo partneriais planuojant ir vykdant šias sėkmingas, pasaulinio masto operacijas“.

Europos oro linijų sukčiavimo prevencijos grupės pirmininkė Meta Backman komentuoja: „Operacija, apimanti tiek daug, kartu dirbančių, šalių visame pasaulyje reikalauja itin daug pastangų. Esu dėkinga Europolo Europos kovos su elektroniniu nusikalstamumu centrui (EC3), kuris, vienydamas šias operacijas, teikia pagalbą kelionių pramonei. Su kiekviena operacija mes išmokstame vis daugiau ir galime sutelkti savo dėmesį ties sritimis, kurias reikia tobulinti. Šių veiksmų vykdymo metu naudojamos procedūros ir kontaktai padeda mums kasdieniame darbe“.

Ši pasalinio masto operacija, nukreipta prieš oro linijų sukčius, yra tarptautinės operacijos „Blue Amber“ dalis. Siekiant stiprinti oro uostų saugumą, Europolas, dirbdamas kartu su privačiu sektoriumi ir kitomis tarptautinėmis organizacijomis, ir toliau teiks savo paramą ES valstybėms narėms kovoje su sukčiavimais šioje srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.