Radioaktyvų krovinį gabenęs rusas vėl bandė prasmukti į Lietuvą

Iš Baltarusijos į Vokietiją kuro briketus gabenęs Rusijos pilietis vėl pabandė su šiuo leistiną radiacijos foną viršijančiu kroviniu prasmukti į Lietuvą. Iš pradžių jis ryžosi pravažiuoti pro Medininkų punktą, o per jį neįleistas nesėkmingai išmėgino Lavoriškių punkte dirbusių pasieniečių budrumą.

Radioaktyvų krovinį gabenęs rusas vėl bandė prasmukti į Lietuvą.<br>VSAT nuotr.
Radioaktyvų krovinį gabenęs rusas vėl bandė prasmukti į Lietuvą.<br>VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 23, 2015, 8:19 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 8:28 AM

Kaip pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba, ketvirtadienį VSAT Padvarionių užkardos pasieniečiai Medininkų kontrolės punkte patikrino į Lietuvą iš Baltarusijos vykusį vilkiką „DAF“ su puspriekabe „Koegel“. Vilkiką vairavo 48-erių Rusijos pilietis. Ant abiejų transporto priemonių buvo rusiški numeriai. Joms važiuojant pro Medininkų punkte sumontuotą stacionarią jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo įrangą, vadinamuosius radiacijos vartus, suveikė signalas, įspėjantis apie normą viršijantį radiacijos foną.

VSAT pareigūnai, dar panaudoję nešiojamus radiacinio fono matavimo prietaisus, nustatė, kad puspriekabėje gabenamas kuro briketų krovinys skleidžia 0,47 mikrosiverto (μSv), arba 47 mikrorentgenų (μR), per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 0,2 μSv, arba 20 μR.

Kontrolės metu VSAT pareigūnai identifikavo ir spinduliuotės šaltinį. Tai – Cezis 137, kuris pagal ilgalaikiškumą yra laikomas vienu pavojingiausių izotopų aplinkoje.

Pasieniečiai išsiaiškino, kad krovinio siuntėjas – Baltarusijos įmonė Gomelyje, gavėjas – bendrovė Vokietijoje, Brėmene. Be to, vairuotojo pateikti krovinio radiologinių tyrimų dokumentai buvo netvarkingi.

VSAT pareigūnai kuro briketų rusui įvežti į Lietuvą neleido. Atlikus būtinus tokiais atvejais dokumentų formalumus užsieniečiui buvo nurodyta vilkiku su puspriekabe grįžti į Baltarusiją. Tai jis ir padarė, tačiau savo planų neatsisakė.

Penktadienio pavakarę tas pats užsienietis minėtu vilkiku su puspriekabe ir kuro briketų kroviniu iš Baltarusijos įvažiavo į Lavoriškių kontrolės punktą. Čia pasikartojo išvakarėse Medininkų punkte buvę įvykiai – pasieniečiai vėl nustatė, kad kuro briketų krovinys skleidžia 0,47 mikrosiverto (μSv), arba 47 mikrorentgenų (μR), per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną. Užsienietis pateikė tuos pačius netvarkingus radiologinių tyrimų dokumentus.

VSAT pareigūnai atliko būtinas procedūras ir vairuotoją su kroviniu vėl grąžino į Baltarusiją. Apie abu įvykius pasieniečiai informavo Radiacinės saugos centrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?