Nuo pasalos laukuose politikas slėpėsi miške

Vilkaviškietis politikas įtaria, kad viduryje laukų jam buvo paspęsta pasala. Jam atrodo, kad naktiniai skambučiai į namus, avarinės situacijos kelyje – kažkieno bandymai keršyti už jo veiklą.

Vilkaviškio tarybos narys E.Žalys kreipėsi į policiją dėl persekiojimo.<br>M.Kulbio nuotr.
Vilkaviškio tarybos narys E.Žalys kreipėsi į policiją dėl persekiojimo.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė („Lietuvos rytas“)

2015-11-25 21:35, atnaujinta 2017-10-02 19:18

Vilkaviškio tarybos narys Edmundas Žalys parašė pareiškimą policijai, kad lapkričio 17-ąją nuošalioje vietovėje tarp Dailučių ir Čyčkų kaimo jį apsupo nežinomi asmenys ir užblokavo kelią į rajono centrą.

Tą dieną apie vidurdienį politikas skubėjo į Darbo partijos Vilkaviškio rajono skyriaus susirinkimą, kur turėjo būti renkamas naujas vadovas. Jis yra vienas iš kandidatų į pirmininkus.

Vyras teigė, kad jau kurį laiką jautėsi stebimas ir persekiojamas. Įkyrų pašalinių asmenų dėmesį jis siejo su aktyvia savo veikla prieš naftos telkinio žvalgymą Vilkaviškio rajone ir su tuo susijusias pasekmes gyventojams.

E.Žalys yra parašęs straipsnių vietinėje spaudoje, kad sutartys su gyventojais, kurių žemėje bus ieškoma naftos, galimai sudaromos ne vietinių naudai.

Medžioklė nustebino

Rajono tarybos narį į Vilkaviškį iš Kybartų, kur E.Žalys turi sodybą, vežė vairuotojas Antanas Margelis. Buvo antradienis, todėl vyrai nustebo išvydę automobilių spūstį pagrindiniame kelyje.

Nusprendę laimėti laiko jie pasuko artimesniu keliuku per laukus, bet automobilis įklimpo. Vairuotojas liko automobilyje, o E.Žalys nutarė Vilkaviškį pasiekti pėsčias.

Kiek paėjėjęs politikas išvydo autobusą ir kelis brangius automobilius, taip pat ant keliuko išsirikiavusius žmones su šautuvais rankose. Jis pamanęs, kad vyksta medžioklė.

„Keli žmonės vilkėjo policininkų uniformas ir tai mane nustebino. Kadangi prieš kelias dienas jau buvo nutikę keli įtartini trikdžiai kelyje, kai mano automobiliui buvo trukdoma pravažiuoti, nevalingai kilo mintis, kad patekau į pasalą.

Net pamaniau, kad ir grūstis pagrindiniame kelyje buvo dirbtinai sudaryta, kad pasukčiau į nuošalų keliuką“, – pasakojo E.Žalys.

Įžvelgė ne vieną sutapimą

Medžioklės plotai driekiasi per Kybartų pataisos namų direktoriaus Virginijaus Adomaičio tėvų žemes. E.Žalys anksčiau ėjo šios įstaigos vadovo pareigas ir nerekomendavo V.Adomaičio į savo vietą, kai paliko postą.

„Žmonės su šautuvais buvo išsirikiavę nelabai toli nuo bunkerio, kuris yra V.Adomaičio tėvų žemėje. Pamaniau, kad geriau apeiti aplink plotą, kuriame gali būti šaudoma, kad netyčia nepataikytų. Bet vos pasukau į dirvonus, ginkluoti žmonės persirikiavo ta kryptimi“, – tvirtino E.Žalys.

Vyrui galvoje ėmė suktis mintis apie galimą nelaimingą atsitikimą. Dar labiau jį nustebino po kiek laiko pasirodęs bepilotis orlaivis.

„Ar manote, kad ir lėktuvėlis buvo pasiųstas jūsų ieškoti?“ – pasiteiravau.

„Negaliu to teigti, bet per savaitę įvyko pernelyg daug sutapimų – skambinėjimai į namus naktį, avarinių situacijų kūrimas, netikėtas žmonių su šautuvais atsiradimas būtent ten, kur važiuoju. Kad buvau sekamas ir stebimas, patvirtina daugybė sutapimų“, – sakė E.Žalys.

Paklaustas, kas siektų jį gąsdinti, Vilkaviškio politikas užsiminė, jog vienas bauginančių akcijų organizatorių galėtų būti V.Adomaitis.

Miške paliko telefoną

Tą antradienį E.Žalys pasislėpė miške ir net išmetė išmanųjį telefoną baimindamasis, kad aparatas išduos jo buvimo vietą.

Vėliau jis sužinojo, kad laukuose matytas autobusas ir automobiliai tos pačios dienos pavakarę stovėjo Vilkaviškio gatvėje, kurioje jis gyvena.

Politikas iš savo slėptuvės pasitraukė tik tada, kai visai sutemo. Tuomet pasiekė Degučių kaimą ir paprašė jį parvežti į Vilkaviškį. Vairuotojas A.Margelis vėliau jam pranešė, kur paslėpė automobilį.

E.Žalys teigė, kad ir vairuotojas matė ginkluotus žmones laukuose, o politiko žmona patvirtino, jog į namus maždaug savaitę naktį kažkas skambinėjo.

Konsultavo žmones

E.Žalys yra įgijęs žvalgomojo gręžimo ir statybos ekonomisto specialybes.

„Į mane ėmė kreiptis žmonės, į kurių sklypus vaikščioja geologų pasiuntiniai. Vietiniams kilo daug klausimų dėl sutarčių, kurios buvo siūlomos jiems pasirašyti. Gyventojai skundėsi sulaukę užuominų, kad turės sunkumų deklaruodami pasėlius, jeigu nesutiks su sutarčių sąlygomis“, – kalbėjo „darbietis“.

Gręžimo darbus atlieka konkursą laimėjusios bendrovės „Diseta“ pasamdyta bendrovė „Geobaltic“, o su gyventojais tariasi jų įgalioti atstovai.

Anot E.Žalio, vietos bendruomenių seniūnai tapo neobjektyvūs ir verčia žmones sutikti su sąlygomis, nes jiems esą buvo sumokėta po tūkstantį eurų iš naftos ieškančių bendrovių lėšų.

Vilkaviškio politikas prisiminė, kad keisti įvykiai prasidėjo po jo vizito pas aplinkosaugininkus, į kuriuos jis kreipėsi dėl galimos naftos paieškų žalos.

Pietavo Kybartų kavinėje

Kybartų pataisos namų direktorius V.Adomaitis nustebo išgirdęs, kad netoli bunkerio, kuriame įrengtas medžiotojų namelis, esantis jo tėvų žemėje, lapkričio 17 dieną vyko medžioklė.

„Pirmą kartą girdžiu. Su šautuvais šiaip į laukus neišeisi – išrašomas medžioklės lapas, sutvarkomi dokumentai. Be to, laukai šlapi, permirkę. Keista girdėti, kad tokiu laiku vyktų medžioklė“, – kalbėjo pareigūnas.

Patikinęs, jog su E.Žaliu sutaria gerai, pataisos namų direktorius prisiminė, kad lapkričio 17 dieną apie vidurdienį galėjo pietauti „Rūtos“ kavinėje Kybartuose.

V.Adomaitis pasiūlė kreiptis į Alvito medžioklės būrelio pirmininką Algį Kubilių ir pasiteirauti, ar buvo išrašytas medžioklės lapas.

Bet išgirdęs „Lietuvos ryto“ klausimą A.Kubilius susinervino ir teigė atsakinėti nesutinkantis.

Vilkaviškio medžiotojų ir žvejų draugijos darbuotoja Dalia Venckūnienė sakė, kad pora medžiotojų tą dieną galėjo eiti tikrinti spąstų bebrams, tačiau tikrintojų tikrai negalėjo būti daugiau.

Sutartyje numatomos visos sąlygos

Dainius Michelevičius

Bendrovės „Geobaltic“ direktorius

„Sutartis tarp bendrovės „Geobaltic“ ir žemės savininkų sudaro pas mus įdarbinti žmonės pagal darbo sutartis ir turintys visus reikiamus įgaliojimus.

Sutartyje numatyta, kad žemės sklypo savininkas leidžia bendrovei netrukdomai atlikti seisminius tyrimus, o „Geobaltic“ įsipareigoja žemės savininkui kompensuoti žalą, jei ji bus padaryta. Kompensavimo mechanizmas aptariamas ir sutartyje aprašomas individualiai pagal savininko pageidavimus.

Teisės aktuose nėra numatomas atlygis savininkams už žemės gelmių tyrimų vykdymą.“

Suvalkijoje naftos ieško užsieniečiai

* Nyderlandų energetikos bendrovės „KS Energy“ valdoma bendrovė „Diseta“ 2012 metais laimėjo naftos žvalgybos konkursą 281 kvadratinio kilometro plote Suvalkijoje.

* Remiantis ankstesnių tyrimų duomenimis, manoma, kad šioje teritorijoje yra du naftos telkiniai – Kudirkos ir Kybartų.

* Prognozuojama, kad Kudirkos telkinyje naftos ištekliai gali siekti 1,47 mln. tonų, o Kybartų – 451 tūkst. tonų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.