A. Duonėlai – painiava dėl laikinojo leidimo

Vairuotojo pažymėjimo netekusį olimpietį Alvydą Duonėlą policija nori nubausti už tai, kad jis vėl sėdo prie vairo. Tačiau buvęs sportininkas atsikerta, kad turėjo laikinąjį vairuotojo pažymėjimą.

Neblaivus prie automobilio vairo praėjusių metų pabaigoje įkliuvęs A.Duonėla toliau mina teismo slenkstį.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr. iš archyvo
Neblaivus prie automobilio vairo praėjusių metų pabaigoje įkliuvęs A.Duonėla toliau mina teismo slenkstį.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr. iš archyvo
A.Duonėla mina teismų slenksčius.<br>T.Bauro nuotr.
A.Duonėla mina teismų slenksčius.<br>T.Bauro nuotr.
A.Duonėla mina teismų slenksčius.<br>T.Bauro nuotr.
A.Duonėla mina teismų slenksčius.<br>T.Bauro nuotr.
A.Duonėla mina teismų slenksčius.<br>T.Bauro nuotr.
A.Duonėla mina teismų slenksčius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

2016-03-17 06:03, atnaujinta 2017-06-01 12:16

„Aš daug ko klausinėjau, ir visi man aiškino, kad jei sprendimas dėl vairuotojo pažymėjimo atėmimo yra apskųstas ir dar neįsiteisėjęs, aš turiu teisę naudotis laikinuoju vairuotojo pažymėjimu“, – tokios gynybos taktikos antradienį Vilniaus miesto apylinkės teisme griebėsi praeityje žymus sportininkas.

Už tai, kad važiavo išgėręs, teismas šių metų sausio 14 dieną A.Duonėlai uždraudė vairuoti metus, bet vasario 20-ąją jis dar kartą įkliuvo policininkams.

Ąžuolyno gatvėje jiems kyštelėjęs laikinąjį vairuotojo pažymėjimą A.Duonėla nustebo išgirdęs, kad neturi teisės juo naudotis.

„Laikinojo pažymėjimo galiojimo data nenurodyta, o sprendimas uždrausti man vairuoti nėra įsiteisėjęs“, – kelis kartus kartojo A.Duonėla.

Nesuprato, kur reikia eiti

Laikinąjį pažymėjimą olimpietis vakar pateikė teismui ir paprašė jį prijungti prie teisme nagrinėjamos administracinės bylos. Žvilgtelėjusi į jį teisėja Ramunė Makelienė iškart rado datą, iki kurios galioja laikinasis A.Duonėlos pažymėjimas, – 2016 metų sausio 14-osios.

„Čia parašyta, kad jūs tą dieną pusę devynių ryto turėjote atvykti į policiją“, – sakė teisėja.

„Tą pačią dieną ir tą pačią valandą buvo teismas“, – atsakė buvęs sportininkas.

Pasak A.Duonėlos, jam įteiktame administraciniame protokole buvo nurodyta, kad sausio 14-ąją jis turi atvykti į bylos nagrinėjimą teisme, todėl persiplėšti negalėjo ir pasirinko ne policiją, o teismą.

„Nelabai supratau, kur turiu būti, – policijoje ar teisme“, – teisinosi jis. Po to į policiją jis nenuėjo.

Su skirta bausme nesutiko

Bedarbiu prisistatantis A.Duonėla sprendimą dėl vairavimo išgėrus išgirdo tą pačią dieną – sausio 14-ąją.

Jam buvo skirta 289 eurų bauda ir metams atimtas vairuotojo pažymėjimas.

„Mane perspėjo, kad per 20 dienų sprendimą galiu apskųsti, bet niekas nesakė, jog teismo nutartis įsigalioja iškart“, – atsakomybės kratėsi A.Duonėla.

Vakar teismas nesiryžo iškart išspręsti šios galvosūkio.

Nutarta A.Duonėlos bylos nagrinėjimą atidėti ir į kitą posėdį iškviesti policijos pareigūną, kuris sportininkui išdavė laikinąjį pažymėjimą.

Turi teisę apskųsti

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius vakar „Lietuvos rytui“ teigė, kad A.Duonėla, kaip ir bet kuris kitas teismo nubaustas vairuotojas, turi teisę sprendimą apskųsti – pirmosios instancijos teismo nutartis įsigalioja tiktai išnagrinėjus skundą apeliacine tvarka.

Anot G.Aliksandravičiaus, ant protokolo ir laikinojo pažymėjimo nurodoma ta pati data, bet tai nereiškia, kad asmuo turi būti iškart abiejose vietose arba iškart po teismo posėdžio bėgti į policiją prasitęsti laikinojo vairuotojo pažymėjimo.

„Mes gyvename XXI amžiuje, galime apsieiti be tų popierinių pažymėjimų, nes kiekvienas policijos pareigūnas mato, kada yra priimtas teismo sprendimas ir kada jis įsigalioja.

Kol jis neįsigaliojo, asmeniui teisė vairuoti nėra atimta, nes mes gyvename teisinėje valstybėje. Asmuo vairuoti gali, nebent teismas nurodo kitaip, tada nutarimas įsigalioja paskelbimo dieną. Visi įrašai yra duomenų bazėje, tad policijos pareigūnas mato, ar asmuo gali vairuoti, ar ne“, – aiškino G.Aliksandravičius.

Užkliuvo airiški numeriai

Kartu su protokolu dėl vairavimo be teisių vasario 20 dieną A.Duonėlai buvo surašytas ir protokolas, nes jo vairuojamas automobilis „Land Rover“, kurio numeris airiškas, nustatyta tvarka nėra registruotas Lietuvoje.

Buvęs olimpietis su šiais kaltinimais taip pat nesutiko – esą automobilis yra skirtas parduoti, o ne naudotis pačiam.

„Aš jo nesiruošiu registruoti Lietuvoje. Argi Lietuvoje negalima važinėti užsieniniais automobiliais?“ – teismo klausė A.Duonėla.

Svarbu, kad būtų registruotas

Lietuvos kelių policijos tarnybos vyriausiojo specialisto Antano Serapino teigimu, Lietuvoje draudžiama važinėti neregistruotais automobiliais, tačiau niekas nedraudžia važiuoti, jeigu jie yra registruoti užsienyje.

Jei automobilis įsigytas ir registruotas ES šalyje, jos perregistravimo laikas nėra ribojamas, o trečiosiose šalyse registruotu automobiliu galima važinėti 90 dienų.

„Jeigu registruojate automobilį užsienyje, turi būti laikinasis tos šalies numeris, jeigu tokio nėra, automobilį galima atsivežti tiktai tralu, o čia jį reikia registruoti arba išsiimti laikinąjį numerį. Automobilis negali kabėti ore“, – aiškino A.Serapinas.

Savo skyrybas laistė alkoholiu

A.Duonėlos nemalonumai su sostinės policininkais prasidėjo pernai ankstų gegužės 15-osios rytą Vilniaus senamiestyje.

Sportininkas tikino iš Rotušės aikštės važiavęs į namus Žvėryne. Jo automobilyje sėdėjo kelios merginos.

Pareigūnai vairuotojui nustatė 1,14 promilės girtumą, tačiau pats A.Duonėla teigė, kad nesijautė apgirtęs: „Tris taures vyno išgėriau dar prieš vidurnaktį.“

Dėl alkoholio vartojimo jis kaltino įtampą dėl savo skyrybų: „Dėl to jaučiau stresą, todėl ir išgėriau.“

Antrą kartą A.Duonėlą pareigūnai sulaikė šių metų vasario 20 dieną 16 val. 45 min. Ąžuolyno gatvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.