Pareigūnai liudytoją saugojo lyg savo akį, tačiau neišsaugojo

Valstybės saugomas liudytojas Romanas Šnipkis jau pusmetį gyvena JAV, bet Lietuvos teisėsaugininkai jo pasigedo tik dabar ir paskelbė paiešką.

R.Šnipkis į teismus Vilniuje visada būdavo atvedamas su kauke ant veido.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Šnipkis į teismus Vilniuje visada būdavo atvedamas su kauke ant veido.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

2016-03-23 19:10, atnaujinta 2017-05-31 19:28

Padėjęs demaskuoti Marijano Taraškevičiaus gaują ir Vilniaus apygardos teismo teisėją Rišardą Skirtuną kyšio reikalavimu apkaltinęs 39 metų R.Šnipkis pats tapo teisėsaugininkų taikiniu.

Generalinė prokuratūra kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą prašydama išduoti Europos arešto orderį jį suimti.

Prokuratūros prašymas buvo patenkintas, paskelbta tarptautinė valstybės saugumo liudytojo paieška.

Iš JAV grįžti neplanuoja

Toks teisėsaugininkų žingsnis prajuokino R.Šnipkį pažįstančius žmones. Mat valstybės saugomas ir kartu ieškomas liudytojas jau kurį laiką gyvena JAV, niekur nesislapsto ir nuolat telefonu bendrauja su Lietuvoje likusiais draugais bei pažįstamais.

Į JAV, kur gyvena jo artimieji, R.Šnipkis išvyko pernai rudenį ir, pasak draugų, net neplanuoja grįžti į Lietuvą, kur jau anksčiau turėjo nemalonumų su teisėsauga.

R.Šnipkis į Ameriką išvyko legaliai, pasinaudodamas vienu turimų savo pasų – Latvijos piliečio arba Lietuvos piliečio, kurį su kitu vardu ir kita pavarde jam, kaip saugomam liudytojui, išdavė mūsų valstybė.

Buvo įpareigotas neišvykti

Pasilikdamas JAV R.Šnipkis pažeidė Vilniaus apylinkės teismo nuosprendį, kuriuo už sukčiavimą jis buvo nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme jos vykdymą atidedant trejiems metams ir įpareigotas trejus metus neišvykti iš Vilniaus.

R.Šnipkiui toks švelnus nuosprendis buvo paskelbtas pernai birželio 25 dieną, nors latvis buvo kaltintas iš verslininkų išviliojęs 150 tūkstančių eurų.

Svetimu vardu ir pavarde prisistatinėjęs R.Šnipkis žadėdavo parduoti brangius automobilius, paimdavo iš žmonių didelį užstatą ir dingdavo.

Jis taip pat iš vieno verslininko išsinuomojo automobilį, kurį žadėjo vėliau nupirkti, bet patiklus žmogus nebematė nei savo mašinos, nei žadėtų pinigų.

Už grotų įkišo gaują

Įdomiausia, kad R.Šnipkis sukčiavo tuo metu, kai buvo pripažintas valstybės saugomu liudytoju ir į teismus bei prokuratūrą važinėdavo lydimas Kriminalinės policijos biuro pareigūnų, o savo veidą slėpdavo po kauke.

R.Šnipkis išskirtinės valstybės globos nusipelnė padėjęs demaskuoti M.Taraškevičiaus suburtos gaujos nusikaltimus.

Sutikęs bendradarbiauti su teisėsaugininkais ir turėdamas M.Taraškevičiaus pasitikėjimą jis ne kartą lankėsi jo namuose ir slapta įrašinėjo visus pokalbius.

Šie įrašai vėliau pravertė pasiunčiant M.Taraškevičių ir dar 31 šios grupuotės narį į teisiamųjų suolą.

M.Taraškevičiaus ir jo dešine ranka vadinamo Vincento Mačiulaičio grupuotę teisėsaugininkai gaudė porą metų.

Per tą laiką buvo sulaikytas ne vienas jų krovinys su kontrabandinėmis cigaretėmis, kurių vertė – apie 9 milijonus eurų, taip pat buvo nustatyta, kad gauja Lietuvoje pagamino apie 1200 kilogramų pirmos kategorijos narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtako, kurį pardavusi gavo apie 1 milijoną 440 tūkstančių eurų.

Vykdė policijos paliepimą

Narkotikus iš M.Taraškevičiaus pirko ir R.Šnipkis. Tai, kad senas pažįstamas M.Taraškevičius jam prasitarė prekiaujantis narkotikais, R.Šnipkis Policijos departamento pareigūnams pasakė pats.

Sužinoję apie tai, pareigūnai pasiūlė R.Šnipkiui imituoti nusikalstamą veiką.

2011 metų liepos 8 dieną jis nuėjo pas M.Taraškevičių su dviem diktofonais ir beveik 15 tūkstančių litų, kuriuos jam davė pareigūnai, ir nusipirko apie 100 gramų baltų miltelių, kurių sudėtyje buvo 72,6 gramo kokaino.

Už narkotikų pardavimą 2014 metų lapkritį M.Taraškevičius nuteistas pusdevintų metų laisvės atėmimo bausme.

Įskundė ir teisėją

R.Šnipkis įklampino ir teisėją R.Skirtuną – teisėsaugininkams pasiskundė, kad šis teisėjas reikalauja kyšio.

Po šio pranešimo R.Skirtunu susidomėjo Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai. Jie šį teisėją sulaikė paėmusį kyšį iš kito asmens – vilniečio verslininko Laimono Jurgelevičiaus.

R.Skirtunas neteko darbo ir buvo nubaustas 130 tūkstančių litų bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.