STT apklaustas „Sodros“ vadovas neprarado ministrės pasitikėjimo

Valstybinį socialinio draudimo fondą

Ministrė A.Pabedinskienė pasitiki „Sodros“ vadovu M.Sinkevičiumi.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
Ministrė A.Pabedinskienė pasitiki „Sodros“ vadovu M.Sinkevičiumi.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-31 13:02, atnaujinta 2017-05-31 00:41

Ji BNS teigė, kad apie teisėsaugos vykdomą „Sodros“ pirkimų tyrimą trečiadienį kalbėjosi su M.Sinkevičiumi, kuris ją informavo, kad pats buvo apklaustas, taip pat patvirtino, kad „Sodros“ Informacinės sistemos plėtros skyriaus vedėjui Dainiui Kumpiui pareikšti įtarimai.

„Mindaugą Sinkevičių pasirinkau antrai kadencijai, iš tiesų tai yra pakankamai jaunas, veržlus, ambicingas žmogus, ir tikrai nenorėčiau tikėti, kad jis turėtų kažkokių veikų, kurios sudomintų teisėsaugą ar būtų jisai nusižengęs vienam ar kitam įstatymui. Bet dar kartą kartoju, kad parodys ikiteisminis tyrimas, kur kas yra blogai padaryta“, – BNS ketvirtadienį sakė ministrė, paklausta, ar pasitiki „Sodros“ vadovu ir pavaduotojais.

Ji sakė, kad „Sodra“ geranoriškai bendradarbiauja su teisėsauga.

„Vakar mane „Sodros“ direktorius informavo apie esamą situaciją ir iš tiesų, kol vyksta tyrimas, apskritai nelabai galėčiau komentuoti. Tačiau noriu pasakyti, kad „Sodra“ iš tiesų yra atvira, ji vakar visą informaciją pateikė, buvo apklaustas ir direktorius“, – teigė A.Pabedinskienė.

Ji taip pat sakė nežinanti, kokiu statusu ikiteisminiame tyrime buvo apklaustas M.Sinkevičius.

„To aš negalėčiau jums pasakyti net jei ir žinočiau“, – sakė ministrė.

Kartu ji teigė, kad, jos žiniomis, įtarimai iš „Sodros“ darbuotojų pareikšti tik D.Kumpiui. Šiame tyrime įtarimai pareikšti ir bendrovės „Alna“ vadovui Tomui Milakniui, BNS trečiadienį patvirtino STT direktorius Saulius Urbanavičius.

A.Pabedinskienė sakė anksčiau nebuvo sulaukusi informacijos iš teisėsaugos ir kontrolės institucijų apie galimas problemas viešųjų pirkimų srityje „Sodroje“.

„Ne, iš tiesų aš tikrai nesu gavusi, asmeniškai nėra pateikta, kad kažkokie viešųjų pirkimų procesai yra pažeisti ar kam nors nusižengta. Praeityje, kiek žinau, yra įvairiausi per visas institucijas, visas ministerijas apskųsti tam tikri pirkimai, yra pretenzijos pareikštos, bet tai neišvengiama“, – dėstė ministrė.

Tuo tarpu įtarimų sulaukęs Valstybinio socialinio draudimo fondo („Sodra“) Informacinės sistemos plėtros skyriaus vedėjas Dainius Kumpis toliau eina pareigas.

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Rytas Stalnionis ketvirtadienį BNS sakė, kad D.Kumpis nėra nušalintas nuo pareigų. „Nušalinti gali tik teismas, tai yra oficialūs veiksmai, kol kas jis nėra nušalintas ir šiandien jis dirba“, – sakė R.Stalnionis.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Vilma Vidugirienė BNS sakė, kad šiuo metu nesvarstoma dėl „Sodros“ darbuotojų nušalinimo nuo pareigų. Ji neatskleidė įtariamųjų pavardžių ir nekomentuoja tyrimo eigos, tačiau patvirtino, kad procesiniai veiksmai tęsiasi ketvirtadienį.

Prokurorės teigimu, atskleista galima pirminių procesinių veiksmų trukmė apribotų tyrėjo galimybes.

„Tai nėra vieno lapo tyrimas, kurį galima per kelias valandas atlikti (...). Tai nėra sandėliuko vagystė, didelė dokumentacija, bet, aišku, savo mastu būna daug didesnių tyrimų“, – sakė V.Vidugirienė. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įtarimus D.Kumpiui pareiškė tirdama galimą piktnaudžiavimą vykdant „Sodros“ viešuosius pirkimus.

Pats „Sodros“ darbuotojas BNS sakė neatsimenantis, pagal kokį Baudžiamojo kodekso straipsnį jam pareikšti įtarimai. Pasak D.Kumpio, įtarimai jam pareikšti trečiadienį.

BNS žiniomis, D.Kumpiui įtarimai pareikšti dėl piktnaudžiavimo tarnyba. Jis nesiėmė vertinti, ar teisėsaugos įtarimai turi pagrindo: „Šiuo metu nieko negalėčiau komentuoti, ar (teisėsaugos duomenys) yra teisingi, ar neteisingi“.

Šiame tyrime įtarimai taip pat pareikšti bendrovės „Alna“ vadovui Tomui Milakniui. Įtarimų verslininkui pobūdžio teisėsauga kol kas neatskleidžia. Su T.Milakniu BNS nepavyko susisiekti.

STT trečiadienį pranešė, jog vykdant tyrimą trečiadienį atliktos kratos „Sodros“ darbuotojų ir privačios bendrovės vadovo darbo vietoje.

Anot STT, įtariama, kad vykdant vieną iš viešųjų pirkimų „Sodroje“, neteisėtai buvo sudarytos išskirtinės sąlygos vienai įmonei laimėti konkursą. Taip proteguojant šią įmonę, „Sodra“ įsigijo prekių už gerokai didesnę kainą nei tokias pačias prekes siūlė įsigyti kita konkurse dalyvavusi įmonė. Ji dėl galbūt neteisėtų „Sodros“ darbuotojų ir kitų suinteresuotų asmenų veiksmų atsiėmė savo pasiūlymą, teigiama STT pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.