Prancūzijos greitkelyje – pabėgėlių užkarda lietuviams

Prancūzijoje prieglobstį radę pabėgėliai nesiliauja šiurpinti vietinių gyventojų ir net tranzitu per šią šalį keliaujančių užsienio valstybių piliečių. Tuo įsitikino Lietuvos įmonės „Transpaulė“ darbuotojai ir jų klientai, dviem autobusais važiavę į Didžiąją Britaniją.

Keleivius gabenančios įmonės „Transpaulė“ autobusus sustabdė pabėgėliai.
Keleivius gabenančios įmonės „Transpaulė“ autobusus sustabdė pabėgėliai.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jun 27, 2016, 6:28 AM, atnaujinta May 20, 2017, 2:20 PM

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį du iš Klaipėdos išvykę keleivinio transporto įmonės „Transpaulė“ autobusai „Neoplan“ su keleiviais, važiuodami per Prancūzijos teritoriją, netikėtai susidūrė su kliūtimi – greitkelyje juos sustabdė iš nupjautų medžių ir šakų suręsta užtvara.

„Iš tolo pamatę kliūtį, sustojome šalikelėje. Kitas iš paskos važiavęs mūsų autobusas irgi sustojo. Tada pribėgo kažkokie vyrai, pradėjo rakinėti bagažo saugyklų užraktus. Juos labiausiai domino vežama priekaba su daiktais“, – pasakojo išpuolio liudininku tapęs „Transpaulės“ vadovas klaipėdietis Stanislovas Paulauskas.

Po vidurnakčio kaip skėriai prie autobusų sulėkę užpuolikai elgėsi įžūliai – kažką šūkaliojo, rodė kumščius, į langus mėtė šakas ir grumstus. Vairuotojai priskaičiavo apie pusšimtį jaunų vyrų, kurie laužėsi į bagažines. Vengdami susidūrimų lietuviai iš autobusų į lauką  nelipo – sėdėjo užsidarę.

„Transpaulės“ autobusai keleivius vežė į Londoną. Iki Prancūzijos uosto Kale, iš kur keltai autotransportą per Lamanšo sąsiaurį plukdo į Doverį, buvo likę vos aštuoni kilometrai. Šiame greitkelio ruože ištisą parą budi policija – kelio kontrolės postai įrengti kas keli šimtai metrų.

„Girdėjome, kad pabėgėliai riaušes kelia ne tik Paryžiuje – ir magistraliniuose keliuose renčia barikadas , degina padangas, apiplėšia sustabdytus vilkikus. Dabar ir patys su tokiais banditais susidūrėme tiesiogiai – akis į akį“, – sakė kitas Prancūzijos greitkelyje  į spąstus patekusio „Transpaulės“ autobuso palydovas Steponas Kersnauskis.

Žaibiškas išpuolis neišdegė  – po kelerių minučių greitkelyje pasirodę prancūzų policininkai išvadavo lietuvius. Autobusams kelią užtvėrę užpuolikai, pamatę pareigūnus, išsilakstė kaip žvirbliai.

Vairuotojai ir pareigūnai nuo važiuojamosios kelio dalies nuritino rąstus. Incidentas „Transpaulės“ autobusams nesutrukdė laiku atvykti į Doverį – keleiviai spėjo į keltą. Dviem autobusais „Neoplan“ į Londoną važiavo apie šimtas lietuvių.

„Tą naktį patyrėme lengvą stresą. Plente budėję prancūzų policininkai šįkart tiesiog pražiopsojo įžūlią pakelės plėšikų gaują. Gerai, kad viskas baigėsi laimingai, niekas nenukentėjo – nei žmonės, nei vežtas bagažas. Kas bus toliau, pamatysime“, – kalbėjo S.Paulauskas.

Kale apylinkėse įkurta nemenka karo pabėgėlių stovykla – teritorijoje už spygliuotų tvorų telkiasi apie 6000 į Prancūziją įleistų žmonių. Dalis jų savo gyvenimo su šia šalimi nesieja, jų planai kitokie – per ranka pasiekiamą Lamanšą nusigauti į Didžiąją Britaniją.

Kai kurie prancūzų priglausti pabėgėliai greitkeliuose braunasi į vilkikus, praplėšę uždangalus slepiasi tarp krovinių, tikėdamiesi kaip nors įgyvendinti savo svajonę –  iš Prancūzijos nelegaliai prasmukti į Jungtinę karalystę.

S.Paulauskas mano, kad tokie klajūnai nenurims: „Tikėtina, kad britus po referendumo dėl išstojimo iš Europos Sąjungos gali užplūsti dar didesnė nelegalių migrantų banga iš Prancūzijos –  atvykėliai skubės įsėsti į nuvažiuojantį traukinį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.