Kauno policininkai sudaužė paauglį: valstybė paklos krūvą pinigų

17 000 eurų. Tokią sumą Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT) jaunas kaunietis prisiteisė iš Lietuvos už tai, kad buvo sumuštas policijos pareigūnų.

Paauglys teigė, jog skaudžiausiai pareigūnai jį mušė policijos automobilyje.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Paauglys teigė, jog skaudžiausiai pareigūnai jį mušė policijos automobilyje.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Paauglys teigė, jog skaudžiausiai pareigūnai jį mušė policijos automobilyje.
Paauglys teigė, jog skaudžiausiai pareigūnai jį mušė policijos automobilyje.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Nov 16, 2016, 4:05 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 7:10 PM

Nuo policininkų bėgęs ir todėl jų sumuštas 22-ejų Marijanas Jusivas praėjus šešeriems metams po krauju aptaškyto incidento Kaune sulaukė gerų žinių iš Strasbūro.

EŽTT pripažino, kad pareigūnų tuomet prieš 16-metį M.Jusivą naudota jėga buvo neproporcinga esamai situacijai, ir nusprendė nubausti Lietuvą dėl jaunuolio kankinimų.

Teismas priteisė 15 tūkstančių eurų atlyginti M.Jusivui neturtinę žalą bei 1872 eurus teisinėms išlaidoms padengti.

Išsigandęs puolė bėgti

Ukrainoje gimusio, tačiau nuo 2006 metų Kaune gyvenusio M.Jusivo ir policijos pareigūnų konfliktas kilo vėlų 2011 metų spalio 22-osios vakarą.

Gatvėse patruliavę Panemunės policijos nuovados pareigūnai sulaukė pranešimo, kad netoli geležinkelio stoties grupė jaunuolių sumušė ir apiplėšė vyrą.

Pareigūnai iškart nuvyko prie stoties ir netoliese pamatė einantį M.Jusivą, kuris, pasak policininkų, atitiko vieno plėšikų aprašymą.

Išgirdęs reikalavimą sustoti ir ištraukti rankas iš kišenių jaunuolis pasielgė atvirkščiai – puolė bėgti.

Motina dėkojo policijai

Pareigūnai pasileido iš paskos ir ties autobusų stotele sučiupo bėglį.

Sulaikomas 16-metis aktyviai priešinosi, krito ant žemės, keikė pareigūnus, nesileido surakinamas antrankiais, todėl pareigūnai tramdė jį lazdomis.

Nuvežus M.Jusivą į Panemunės policijos nuovadą paaiškėjo, kad ukrainietis nieko bendro su plėšikais neturi, todėl apie 1 valandą nakties buvo iškviesta jo motina.

Ji sūnų pasiėmė ir, kaip vėliau savo pasiaiškinimuose rašė visi policininkai, net padėkojo už jo sutramdymą.

„Jis yra nepaklusnus, praleidinėja pamokas mokykloje“, – kalbėjo moteris atsiimdama sūnui surašytą administracinių teisės pažeidimų protokolą už pasipriešinimą policijos pareigūnams ir jų įžeidinėjimą necenzūriniais žodžiais.

Mušė ir liepė melstis

Rytą situacija pasikeitė. Išvydusi mėlynes ir kraujosruvas ant sūnaus kūno, M.Jusivo motina nubėgo į policijos komisariatą ir parašė pareiškimą dėl sumušimo, o dar kitą dieną nuvedė sūnų pas medicinos ekspertą.

Jo išvados buvo nepalankios policijos pareigūnams.

Nustatyta, kad M.Jusivui kietu buku daiktu į įvairias kūno vietas suduoda ne mažiau kaip aštuoniolika kartų, be to, kairės rankos nykštyje nustatyta plėštinė žaizda.

M.Jusivo teigimu, sužalojimai jam buvo padaryti ne jį sulaikant gatvėje, o policijos automobilyje.

Esą vienas pareigūnų, jo klasės draugės tėvas, grasino jam elektrošoku, o kitas daužė gumine lazda per įvairias kūno vietas.

„Kai nukritau ant grindų, mane mušęs policininkas liepė melstis. Aš meldžiausi, o jis juokėsi ir sakė, kad turiu prisipažinti dėl apiplėšimo“, – liudijo paauglys.

Pareigūnų kaltės neįžvelgė

Turėdama rankose pažymą, kad jos sūnui padarytas nežymus sveikatos sutrikdymas, M.Jusivo motina pareikalavo nubausti jį sumušusius pareigūnus, bet nebuvo išgirsta.

Kolegų veiksmus tyrę policijos tyrėjai atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, nes jaunuolis esą pats kaltas – bėgo, priešinosi, todėl jį sulaikę pareigūnai buvo priversti paauklėti neklaužadą.

Moteris rankų nenuleido. Ji policijos nutarimą apskundė prokuratūrai. Ši institucija buvo kitokios nuomonės ir nusprendė, kad išsiaiškinti visas aplinkybes galima tik pradėjus ikiteisminį tyrimą.

Kalčiausias liko paauglys

Tyrimą pavesta atlikti policijos pareigūnams, nors tam ir prieštaravo M.Jusivo motina.

Ji manė, kad kolegos gali šališkai įvertinti jos sūnų sumušusių pareigūnų veiksmus.

Motinos nuojauta pasitvirtino. Nors ne kartą buvo apklausti M.Jusivą sulaikę pareigūnai, surengta ne viena akistata, po pusantrų metų tyrimo byla buvo nutraukta.

Per tą laiką įsiteisėjo ir teismo sprendimas, kuriuo M.Jusivas buvo pripažintas kaltu dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams ir jų įžeidinėjimo. Jam buvo skirta 43 eurų bauda.

Pažėrė priekaištų tyrėjams

Teisybės Lietuvoje neradusi M.Jusivo motina susirado advokatą ir kreipėsi į EŽTT, kuris pripažino prieš jos sūnų naudotą smurtą kankinimais ir pažėrė priekaištų bylą numarinusiems policijos tyrėjams.

„Tyrimo metu nebuvo siekta išsiaiškinti, kaip M.Jusivas patyrė visus sužalojimus, nebuvo tinkamai vertinta, ar toks jėgos panaudojimas buvo griežtai būtinas ir proporcingas šios bylos aplinkybėms“, – nurodė teismas.

EŽTT teisėjams užkliuvo ir tai, kad ikiteisminio tyrimo metu nebuvo apklaustas nė vienas nepriklausomas liudytojas, nors, M.Jusivo teigimu, prie geležinkelio stoties buvo ir jo sulaikymą matė nemažai žmonių.

Teismas atkreipė dėmesį, jog policininkų parodymai yra panašūs lyg vandens lašai, o viso tyrimo metu buvo bandoma sumenkinti paauglio liudijimą.

Iš areštinės – į ligoninės palatą

* Apie smurtą, patirtą Kauno policijos areštinėje, praėjusią savaitę prabilo ir kaunietis verslininkas Rimantas Stačiokas.

* Už grotų vyras atsidūrė, kai susikivirčijo su policininkais, kurie tvirtino, kad jis per gatvę ėjo degant raudonam šviesoforo signalui.

* Verslininkas aiškino, kad areštinėje pareigūnai jį be paliovos mušė ir įžeidinėjo.

* Ant veido išties buvo matyti ryškūs sužalojimo ženklai. Medikai nustatė mažiausiai vieno šonkaulio lūžį, aptiko žaizdą stuburo srityje.

* Vos išleistas iš areštinės R.Stačiokas prarado sąmonę ir atsidūrė Kauno klinikose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.