Druskininkuose valstybinis miškas virto privačiu sklypu

Kauno apygardos prokuratūra, gindama viešąjį interesą, kreipėsi į teismą dėl administracinių aktų ir sandorių, kurių pagrindu privačion nuosavybėn Druskininkuose buvo perleistas valstybinės reikšmės miškas, panaikinimo, praneša Generalinė prokuratūra.

Druskininkuose valstybinis miškas virto privačiu sklypu.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Druskininkuose valstybinis miškas virto privačiu sklypu.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2017, 12:38 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:57 AM

Prokurorai įtaria, kad privatiems asmenims šiame kurorte įsigyjant žemės sklypą, jiems kartu neteisėtai buvo parduota ir 0,43 ha valstybinės reikšmės miško, kurio apytikslė vertė – daugiau nei 470 tūkst. eurų.

Tikimasi, kad teisme išnagrinėjus prokuratūros pareikštą civilinį ieškinį, minėtą miško plotą pavyks sugrąžinti valstybei.

Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Marijus Šalčius neseniai kaip ieškovas kreipėsi į Kauno apygardos teismą, prašydamas panaikinti Alytaus apskrities viršininko administracijos administracinius aktus, kuriais buvo nuspręsta privatiems asmenims parduoti 0,506 ha ir 0,1352 ha. žemės sklypus, esančius Druskininkų miesto centre.

Vėliau šie sklypai buvo sujungti į vieną. Tokius reikalavimus prokuroras grindžia tuo, kad parduodant minėtus žemės sklypus kartu buvo perleistos ir nuosavybės teisės į valstybinės reikšmės mišką. Pagal įstatymus, miestų teritorijoje esantys miškai išimtine nuosavybės teise priklauso valstybei, jie negali būti perleisti privačion nuosavybėn.

Dėl tos priežasties prokuratūra prašo naikinti Alytaus apskrities viršininko administracijos įsakymus bei kitus dokumentus dėl valstybinės žemės sklypo pirkimo-pardavimo ir vėliau sudarytas sutartis, pagal kurias minėtas sklypas pakeitė jau kelis savininkus.

Ieškinį teismui pateikusio prokuroro M. Šalčiaus nuomone, šie administraciniai aktai bei sandoriai laikytini neteisėtais ir yra naikintini, kaip prieštaraujantys Lietuvos Konstitucijai, Žemės, Miškų ir Žemės reformos įstatymams.

Be to, prokuroras civiliniame ieškinyje prašo teismo taikyti restituciją ir galimai neteisėtai perleistą Lietuvos Respublikai išimtine nuosavybės teise priklausantį turtą – 0,43 ha valstybinės reikšmės miško plotą grąžinti valstybės nuosavybėn

Neseniai prokuroras M. Šalčius paprašė teismo, kol bus išnagrinėta civilinė byla, taikyti laikinąsias apsaugos priemones minėtam žemės sklypui, kad dabartinis savininkas jo neperleistų tretiesiems asmenims.

Šių metų sausio 12 dieną Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Arvydas Žibas, susipažinęs su šios civilinės bylos medžiaga, priėmė nutartį prokuroro prašymą patenkinti ir nusprendė taikyti laikinąją apsaugos priemonę – įrašą Nekilnojamojo turto registre, kuriuo draudžiama perleisti nuosavybės teises į minėtą sklypą Kalno gatvėje.

Pasak prokuroro M. Šalčiaus, valstybinės reikšmės miškai, jų išsaugojimas objektyviai yra reikšmingas, reikalingas ir vertingas visai visuomenei, todėl suvokiamas kaip bendras valstybės ir visos visuomenės interesas. Todėl gindamas šį viešą interesą jis ir kreipėsi į teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.