Paaiškėjo daugiau detalių apie tragedija pasibaigusią medžioklę Joniškio rajone

Tokios medžioklės baigties seniai nebuvo: sekmadienį Joniškio rajone neblaivus medžiotojas mirtinai sužalojo kolegą. Nevykėlis šaulys atsidūrė už grotų.

Šūvį išgirdę ir telefonu apie nelaimę sužinoję į įvykio vietą nuskubėjo ir likę aštuoni išvaromų žvėrių lūkuriavę medžiotojai. Iki nelaimės vietos jiems teko klampoti apie tris kilometrus.<br>Lrytas.lt fotomontažas, asociatyvios medžioklės nuotr.
Šūvį išgirdę ir telefonu apie nelaimę sužinoję į įvykio vietą nuskubėjo ir likę aštuoni išvaromų žvėrių lūkuriavę medžiotojai. Iki nelaimės vietos jiems teko klampoti apie tris kilometrus.<br>Lrytas.lt fotomontažas, asociatyvios medžioklės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus („Lietuvos rytas“)

Jan 17, 2017, 6:50 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:12 AM

Mirtinas šūvis nuaidėjo sekmadienio rytą Joniškio rajono Daukšių kaime – 54 metų Alvydas Buškus peršovė savo kolegą 49 metų Arvydą Rakštį.

Iš medžioklinio šautuvo paleisti šratai pataikė į šlaunis ir pažeidė stambiąsias kraujagysles. Sunkiai sužalotas medžiotojas ūmiai nukraujavo.

Atskubėję greitosios pagalbos medikai sužalotajam niekuo nebegalėjo padėti – daug kraujo netekęs vyras jau buvo miręs.

Nustatė vidutinį girtumą

Pranešimą apie nelaimę gavę policijos pareigūnai nustatė, kad lemtingą šūvį paleidęs medžiotojas buvo girtas – 1,88 promilės alkoholio. Tai – vidutinis girtumas.

Dar vienam medžioklėje dalyvavusiam vyrui buvo nustatytas nežymus – 0,2 promilės – girtumas.

Tai reiškia, kad jis medžioklėje galėjo dalyvauti. Medžiotojams medžioklėje draudžiama dalyvauti, kai alkoholio kiekis jų kraujyje viršija 0,4 promilės ribą.

Nelaimingo atsitikimo auka tapusio A.Rakščio blaivumas bus nustatytas ištyrus jo kraują.

Išgirdo šūvį ir šauksmus

Į Daukšių kaimo miške rengtą medžioklę vienuolika vyrų susirinko ankstų sekmadienio rytą.

Apie devintą valandą jie užpildė medžioklės lapą ir pasiskirstė vaidmenimis – aštuoni medžiotojai nuėjo rikiuotis į liniją, o trys varovais sutikę būti medžiotojai – A.Buškus, A.Rakštys ir Vilius Valentinas – pasiliko laukti.

Po kurio laiko V.Valentinas patraukė į šalį užimti savo varymo pozicijos. Eidamas vyras išgirdo šūvį ir pagalbos šūksnius. Atbėgęs atgal V.Valentinas pamatė, kad ant žemės gulintis A.Rakštys yra peršautas ir stipriai kraujuoja.

Šūvį išgirdę ir telefonu apie nelaimę sužinoję į įvykio vietą nuskubėjo ir likę aštuoni išvaromų žvėrių lūkuriavę medžiotojai. Iki nelaimės vietos jiems teko klampoti apie tris kilometrus.

Atskubėję medžiotojai čia jau rado greičiau už juos atvykti spėjusius greitosios pagalbos ir policijos ekipažus.

Šaulį uždarė į areštinę

Šoko ištiktas A.Buškus sakė, kad kolegą mirtinai sužalojo netyčia. Nustačius girtumą jis buvo uždarytas į areštinę.

Jei medžiotojui nustatomas vidutinis ar didesnis girtumas, tai traktuojama kaip šiurkštus medžioklės taisyklių pažeidimas.

Nuo alkoholio arba narkotinių, psichotropinių medžiagų apsvaigę medžiotojai gali būti baudžiami nuo 600 iki 1700 eurų bauda, konfiskuojant jų ginklą, taip pat atimant teisę medžioti nuo vienų iki penkerių metų.

Į medžioklę atvyko blaivūs?

„Nors medžiotojų būreliui vadovauju jau 35 metus, nieko panašaus per tą laiką nebuvo nutikę“, – „Lietuvos rytui“ sakė pats sekmadienį tragiškai pasibaigusioje medžioklėje dalyvavęs Daukšių medžiotojų būrelio pirmininkas Kazimieras Gasparaitis.

Jo teigimu, visi į medžioklę susirinkę medžiotojai buvo blaivūs: „Net neįsivaizduoju, kur ir kaip čia atsirado alkoholio.“

Pirmininkas svarstė, gal varovai alkoholio susiveikė išvažiavę pasiimti šunų.

„Po kurio laiko telefonu susisiekėme su varovais ir paklausėme, ar jie jau gali varyti žvėris. Jie sakė, kad dar reikėtų kiek palūkėti, o po to pasigirdo tas nelemtas šūvis“, – tragiškai pasibaigusią medžioklę prisiminė K.Gasparaitis.

Tragediją tiriančių pareigūnų dėmesį patraukė varovų turėtas termosas su arbata.

Vyras, kuriam po nelaimės buvo nustatytas vos 0,2 promilės girtumas, prasitarė, kad prieš žvėrių varymą buvo pavaišintas arbata ir termoso. Jam ši arbata pasirodė neskani, todėl vyras jos nurijęs tik kelis gurkšnius.

Gali būti, kad į termosą, be arbatos, buvo įpilta ir stipraus alkoholio.

Abu buvo geri draugai

„Šis įvykis sukrėtė visus mūsų būrelio medžiotojus. Nelemtą šūvį paleidęs A.Buškus ir jo auka tapęs A.Rakštys buvo geri draugai. Abu studijavo Veterinarijos akademijoje.

Tragiškai žuvęs A.Rakštys buvo aistringas medžiotojas, o A.Buškus medžiokle susidomėjo ne taip seniai. Medžiotoju jis tapo ir į mūsų būrelį buvo priimtas gal prieš penkerius metus.

Tapęs medžiotoju A.Buškus nusipirko ir naują šautuvą, bet iš jo per tą laiką gal ir spėjo iššauti kokius dešimt kartų. Nepamenu, kad A.Buškus būtų ką nors sumedžiojęs“, – sakė Daukšių medžiotojų būrelio vadovas.

Ministras prabilo apie naujas sankcijas

* Aplinkos ministerija siūlys naikinti medžioklės būrelio licenciją, jei jo nariai antrą kartą medžios neblaivūs.

* Taip aplinkos ministras Kęstutis Navickas vakar reagavo į tragediją Joniškio rajone.

* Anot jo, šiuo metu įstatyme nėra aiškiai apibrėžta, kas yra šiurkštūs medžioklės pažeidimai, tad tai norima keisti. Šiuo metu teisės aktai numato, jog atimti licenciją iš būrelio galima tik esant šiurkštiems medžioklės pažeidimams.

* Tokiu pažeidimu gali būti pripažįstamas atvejis, jei medžiotojui nustatomas vidutinis (daugiau nei 1,5 promilės) ar sunkus (daugiau nei 2,5 promilės) girtumas. Pats asmuo tokiu atveju netenka teisės medžioti nuo 1 iki 5 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.