Smilkalų ir razinų negaunantis Henrikas Daktaras padavė kalėjimą į teismą

Iki gyvos galvos už itin sunkius nusikaltimus Lukiškių kalėjime kalintis Henrikas Dakaras į teismą padavė Kalėjimų departamentą, prašydamas jam priteisti 3 tūkst. eurų už tai, kad kalėjimo parduotuvėje negali įsigyti klijų, smilkalų, razinų, cinamono ir kitų produktų.

Smilkalų ir razinų negaunantis Henrikas Daktaras padavė kalėjimą į teismą.<br>D.Umbraso nuotr.
Smilkalų ir razinų negaunantis Henrikas Daktaras padavė kalėjimą į teismą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2017, 9:28 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 4:42 PM

Antradienį nuteistojo skundą išnagrinėjo Vilniaus apygardos administracinis teismas. Salėje buvo tik teisėjai ir žurnalistai – H. Daktaras su teismu bendravo per vaizdo konferencijos ryšį būdamas Lukiškėse.

Atsakovo – Kalėjimų departamento – ir bei trečiojo asmens – Lukiškių tardymo izoliatoriaus kalėjime atstovai – į posėdį neatvyko. Jie tik atsiuntė atsiliepimus, kad nesutinka su H. Daktaro skundu.

„Galim ir patys tarpusavyje išsiaiškinti“, – atsakė H. Daktaras, kai teisėjai pranešė, kad jo oponentų teismo salėje nėra. Nuteistasis tik prašė teisėjų priminti, kurią jo bylą dabar nagrinės, nes su kalėjimu dėl įvairių reikalavimų bylinėjasi keturiose bylose.

„Keturias bylas turiu, truputį pasimečiau dėl ko čia“, – atviravo H. Daktaras.

Kaip paskelbė teismas, H. Daktaras reikalauja sudaryti galimybę įsigyti tam tikrus produktus, o negalėjimas jų įsigyti sukuria kankinimus prilygstančias sąlygas. Vyras tikina, kad kalėjime elgiasi gerai, neturi nuobaudų, nėra pažeidęs režimo.

H. Daktaro skunde rašoma, kad popieriniai klijai jam reikalingi pašto ženklams užklijuoti. Nuteistasis sutinka, kad prižiūrėtojai tikrintų, ar klijuose nėra svaigiųjų medžiagų. Jis pats jų nevartoja ir nežada vartoti.

Kalėjimų departamentas teigia, kad popieriaus klijai nuteistajam nėra reikalingi, nes jis laiškus turi nešti administracijai, jie patikrinami nuteistojo akivaizdoje ir užklijuojami.

„Be klijų negražiai užklijuoja, žmona ir vaikai skundžiasi, kad vokai negražiai užklijuoti, pusiau užklijuoti ateina. Būtinai reikia klijų. Iš jų narkotikų nepadarysi“, – sakė H. Daktaras.

H. Daktaras taip pat sako, kad neketina gaminti surogatų iš razinų, jos reikalingos, nes pigesnės už kitus džiovintus vaisius ir naudingos sveikatai. Cinamonas jam reikalingas, nes mažina artrito riziką, mažina cholesterolio kiekį organizme.

Smilkalai reikalingi nepageidaujamiems kvapams neutralizuoti. Kameroje yra tualetas, tačiau nėra ventiliacijos, tualeto patalpa neatskirta nuo bendros patalpos.

Pareiškėjas teigia, kad draudimais įsigyti tam tikrus produktus pažeidžiama Europos žmogaus teisių ir pagrindinių konvencija, tai sukėlė jam neigiamus išgyvenimus ir parodo nežmonišką elgesį su juo.

H. Daktaras pasakojo, kad tokie draudimai minėtiems produktams ir daiktams galioja dvejus metus.

Teismas sprendimą dėl H. Daktaro reikalavimų skelbs kovo 9 dieną.

Neseniai H. Daktaras tame pačiame teisme laimėjo bylą dėl dantų protezavimo ir tušinukų laikymo.

Teismas įpareigojo kalėjimą užtikrinti nuteistajam realią galimybę turėti rašymo priemonių, nes tai yra būtinoji priemonė. Rašiklį nuteistajam turės suteikti arba kalėjimas, arba turės būti sudaryta galimybė įsigytu pačiam nuteistajam. Kokį būdą pasirinkti, nuspręs kalėjimas.

Be to, Lukiškių kalėjimas ir Kalėjimų departamentas iš naujo turės nagrinėti H. Daktaro prašymą dėl dantų implantavimo ir protezavimo. Jis prašė įpareigoti kalėjimo administraciją leisti privačiam odontologui kalėjime protezuoti jo dantis.

Pernai birželį Lietuvos Aukščiausiojo Teismo išplėstinė septynių teisėjų kolegija paliko galioti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę kauniečiui 59 metų H. Daktarui. Jis pripažintas kaltu dėl nužudymo ir kitų sunkių nusikaltimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth